Dan regelt Acerta de administratie rond jouw opstart. Laat je persoonlijk begeleiden door expert advies, zodat je altijd in orde bent met de alle nodige formaliteiten. Bovendien zijn we de goedkoopste in de markt en betaal je de laagste beheerskosten van het land.
Voor je kan starten in een vrij beroep moet je een aantal administratieve zaken in orde brengen. Opdat je niets zou vergeten, stelden we een handig stappenplan op.
Je erkenning als kinesitherapeut en je visum gebeuren volledig automatisch. Handig! Nadat je jouw diploma hebt behaald, stuurt hetAgentschap Zorg en Gezondheid jouw erkenning op naar je officieel adres. Vervolgens stuurt deFOD Volksgezondheid jouw visum ook op.
2. Je RIZIV-nummer
Als kinesist heb je een RIZIV-nummernodig. Zonder kan het ziekenfonds de kosten van behandelingen niet (deels) terugbetalen aan jouw patiënten. Nadat je je erkenning en visum hebt ontvangen, kan je je aanvraag tot inschrijving als kinesist bij het RIZIV indienen.
Download het formuliervanop de website en mail het ingevuld naar het RIZIV. Zij controleren je erkennings- en visumgegevens en bezorgen je jouw persoonlijk RIZIV-nummer.
3. Je verplichtingen als zelfstandige
Allereerst: je ondernemingsnummer - Wie een vrij beroep uitvoert, is zelfstandige. Ook jij hebt dus een ondernemingsnummer nodig. Hiervoor moet je je inschrijven in het KBO-register van de Kruispuntbank van Ondernemingen.
Btw-nummer: ja of neen? - Als kinesist moet je geen btw-nummer aanvragen, want je bent niet btw-plichtig. Oefen je naast je specialiteit nog andere activiteiten uit? Dan is er een kans dat je gemengd btw-plichtig bent. Twijfel je hoe dat precies zit in jouw geval? De experten van Acerta adviseren je graag.
Aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds - Je bent wettelijk verplicht om je aan te sluiten bij een erkend sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta. Op basis van je statuut en inkomen berekenen ze hoeveel sociale bijdragen je ieder kwartaal via hen moet betalen aan de overheid. In ruil voor je bijdrage zijn je sociale zekerheid zoals ziekteverzekering, pensioenopbouw en rechten op bijvoorbeeld kinderbijslag gegarandeerd.
Wist je dat het ondernemersloket van Acerta klaar staat om jouw opstart als zelfstandig kinesitherapeut volledig te regelen? Bovendien betaal je bij Acerta de laagste administratieve kost op de markt en kan je via MyAcerta makkelijk gegevens updaten. Bijvoorbeeld je zakelijke bankrekening die je bij inschrijving misschien nog niet hebt.
4. Zorg dat er niets verandert als er iets verandert
Kan je door ziekte of een ongeval lange tijd niet werken? Wacht niet tot het zover is, maar creëer nu al dat extra vangnet. Sluit bijvoorbeeld een verzekering gewaarborgd inkomen af. Dit is een maandelijkse extra uitkering die je ontvangt naast je uitkering via het ziekenfonds.
Je pensioen lijkt misschien nog veraf, maar weet: het wettelijk pensioen voor zelfstandigen is vaak te laag om je levensstandaard te behouden. Het is dus geen dag te vroeg om extra te sparen via VAPZ of SVAPZ en het Life Pension Plan - RIZIV van Acerta. Hierbij gebruik je jouw RIZIV-toelage om je aanvullend pensioen te financieren. Bovendien geniet je van financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en wanneer je net mama bent geworden.
Sluit zeker ook een verzekering beroepsaansprakelijkheid met burgerlijke aansprakelijkheid af.
Hopelijk heb je deze nooit nodig. Maar als er een beroepsfout gebeurt, ben je maar beter goed verzekerd tegen schade aan derden.
Heb je na het lezen van deze laatste stap nog vragen of wil je graag nog hulp? Laat je bijstaan en maak een afspraak via videocall of op kantoor! Kan je niet wachten om te starten als Kinesist? Druk dan op de knop en begin aan dit nieuwe hoofdstuk in je leven!