Starten als arts

Starten als arts

Proficiat! Na meer dan zes intense jaren heb je jouw diploma algemene geneeskunde op zak. Je zit boordevol goesting om aan de slag te gaan als huisarts of arts-specialist in een vrij beroep. Maar hoe zit dat met de beroepsvoorwaarden en wettelijke verplichtingen? Wij verzamelden jouw next steps hieronder in een notendop.
Jouw stappenplan

Je visum

Je erkenningsaanvraag

Je erkenningsaanvraag: maar eerst stage

Wil je graag starten als huisarts of je specialiseren? Dan wacht er jou na het behalen van je masterdiploma en de inschrijving bij de Orde der Artsen nog een tweede traject:

  • Optie 1: je werkt twee jaar lang in een huisartsenpraktijk als Huisarts In Opleiding (HAIO) 
  • Optie 2: je volgt een verdere beroepsopleiding inclusief stage van vier à zes jaar. 

 

Ten vroegst drie maanden voor en ten laatste drie maanden na het einde van je traject dien je een erkenningsaanvraag in bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Hun beslissing volgt binnen de 30 dagen na je aanvraag

Je RIZIV-nummer

Je RIZIV-nummer: onmisbaar

In de meeste gevallen wordt je RIZIV-nummer automatisch toegekend. Dit is een uniek nummer dat je op alle officiële papieren moet vermelden. Je hebt dit nodig om jouw prestaties aan te geven en patiënten kunnen dankzij dit nummer hun kosten deels terugvragen van het ziekenfonds.

Verplichtingen

Wees voorbereid

Wees voorbereid op elke verandering in je leven

Ben je langdurig ziek of zorgt een ongeval ervoor dat je tijdelijk niet kan werken? Creëer voor jezelf een extra vangnet via een verzekering gewaarborgd inkomen. Maar waarom? Je betaalt toch sociale bijdragen zodat je een uitkering krijgt van het ziekenfonds? Klopt, maar deze volstaat vaak niet om al je doorlopende kosten te dekken. Dankzij een verzekering gewaarborgd inkomen ontvang je maandelijks een extra uitkering. 

Ook op vlak van pensioen is het een goed idee om wat extra te voorzien. Het wettelijk pensioen is helaas niet voldoende om de levensstandaard die je als arts hebt opgebouwd te behouden. Dankzij het Life Pension Plan - RIZIV gebruik je jouw RIZIV-toelage om je aanvullend pensioen te financieren. Maar ook een VAPZ of SVAPZ is voor zelfstandige artsen een goed idee. Dit Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen biedt zowel sociale als fiscale voordelen.

Tot slot mag een verzekering beroepsaansprakelijkheid niet ontbreken. Deze verzekering dekt de kosten voor fouten die eigen aan je beroep zijn. In deze verzekering is ook burgerlijke aansprakelijkheid voorzien: deze dekt de schade die je aan derden zou kunnen veroorzaken tijdens het uitoefenen van je beroep.