Primaire inhoud van de pagina
Je bouwbedrijf opstarten in 9 eenvoudige stappen
Een ondernemingsvorm kiezen
1. Een ondernemingsvorm kiezen
Bij de opstart van je bouwbedrijf maak je de keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap. Die keuze hangt af van jouw situatie en visie. Aan beide hangen voor-en nadelen. Bij een eenmanszaak is er bijvoorbeeld geen duidelijke splitsing tussen privékapitaal en zakelijk kapitaal. Een vennootschap brengt dan weer meer administratieve en juridische verplichtingen mee. En daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast.
Wil je een beter zicht krijgen op al je mogelijkheden? Gebruik dan onze wegwijzer in de rechtsvormen van ondernemingen of doe de test.
Een zakelijke rekening openen
Je inschrijven bij de KBO
3. Je inschrijven bij de KBO
Nu je weet welke ondernemingsvorm het best bij je plannen past, ben je klaar om je onderneming in te schijven in het register van de Kruispuntbank van Onderneming of KBO. Daarvoor kan je terecht bij het Ondernemersloket van Acerta. Na je inschrijving ontvang je jouw ondernemingsnummer.
Je btw-nummer activeren
Je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds
5. Je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds
Jezelf aansluiten bij een erkend sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta is in België bij wet verplicht. Als je een vennootschap hebt, sluit je ook die aan bij het sociaal verzekeringsfonds. Elke zelfstandige staat namelijk in voor z’n eigen sociale zekerheid. Dat is precies wat een sociaal verzekeringsfonds regelt.
Al 6 maanden voor de start van je zaak kan je je aansluiting administratief regelen. Omgekeerd is het niet mogelijk als zelfstandige aan de slag te gaan zonder dat je aansluiting rond is. Via het sociaal verzekeringsfonds ga je vanaf de start van je onderneming elk kwartaal sociale bijdragen betalen. In ruil daarvoor krijg je een sociaal vangnet. Denk aan recht op gezondheidszorg, een pensioen, kinderbijslag, een geboortepremie enz.
Je aansluiten bij een ziekenfonds
Je aansluiten bij het WTCB
7. Je aansluiten bij het WTCB
Het WTCB of Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf is een onderzoekscentrum door en voor de bouwsector. Als aannemer in de bouw is aansluiting bij het WTCB verplicht. Van zodra je onderneming uit de startblokken schiet, krijg je een aansluitingsfactuur toegestuurd. Daarna ontvang je jaarlijks een factuur voor de verplichte bijdrage. De minimumbijdrage is 136 euro. Van zodra je personeel in dienst neemt, volgt het bedrag de loonlast.
Je erkenning als aannemer
Jezelf beschermen
9. Jezelf beschermen
Naast je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds, kan je jezelf nog beter beschermen. Een VAPZ is daarvan een goed voorbeeld. Dat is het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Iedere zelfstandige in hoofdberoep kan een VAPZ-polis afsluiten om zelf pensioen op te bouwen. Je kiest de jaarlijkse bijdrage zelf en kan deze 100% inbrengen als beroepskost. Een Sociaal VAPZ is een andere formule en is een VAPZ met extra bescherming.
Een Verzekering Gewaarborgd Inkomen is een andere manier om jezelf extra te beschermen. Deze verzekering beschermt je tegen verlies van inkomen door ziekte en ongevallen. Voor iemand in de bouwsector zeker geen overbodige luxe. Je kiest zelf het verzekerde bedrag en kan dit volledig aftrekken van je beroepsinkomen.
Als zelfstandig ondernemer in de bouw kan iemand jou aansprakelijk stellen wanneer jij of een van je werknemer schade berokkent tijdens of na de werkzaamheden. Ook een foute berekening of andere beroepsfout valt hier onder. Voor schade aan klanten of bezoekers bij brand of ontploffing is verzekering zelfs verplicht. Tegen zulke situaties kan je je wapenen via een Verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid.