Primaire inhoud van de pagina

Diëtist

Starten als diëtist

Als diëtist of expert in voedingsleer ben jij een belangrijke schakel voor de volksgezondheid. Met jouw kennis in de hand ben je op weg om de levensstijl van vele Belgen te transformeren. Heb je de ambitie om een carrière als zelfstandig diëtist uit te bouwen? Wil je graag weten hoe het zit met beroepsvoorwaarden en administratieve stappen? We verzamelden alles wat je moet weten in een handig stappenplan.
Stappenplan

Erkenning als diëtist

1. Erkenning als diëtist

Vooraleer je je praktijk mag openen, moet je je erkenning als diëtist krijgen van de Gemeenschap waarin je praktijk zal gelegen zijn. Voor Vlaanderen is dat Het Agentschap Zorg en GezondheidDaarnaast heb je ook een visum van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid nodig. Van zodra je de erkenning van de Gemeenschap op zak hebt, stuurt de FOD Volksgezondheid het visum automatisch naar je toe.

Je RIZIV nummer aanvragen

Een ondernemingsvorm kiezen

3. Een ondernemingsvorm kiezen

Kies je voor een eenmanszaak of voor een vennootschap? Beide ondernemingsvormen hebben voor- en nadelen. Wat die precies zijn, kom je te weten via onze wegwijzer in de rechtsvormen van ondernemingen of deze test.

Je registreren bij de KBO

Je btw-statuut verifiëren

5. Je btw-statuut verifiëren

Je bent vrijgesteld van btw voor prestaties die binnen de zogenaamde RIZIV-nomenclatuur vallen. Behandelingen die daar niet toe behoren, vallen onder het btw-stelsel van 21%. Tenzij je gebruik maakt van de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen. Die geldt voor ondernemingen met jaarlijkse inkomsten van minder dan 25.000 euro.

Vanaf 1 januari 2022 verandert de btw-regeling voor wat nu de paramedische beroepen heet. Daaronder vallen ook de diëtisten. Vanaf dan zullen alle prestaties met een therapeutisch karakter vrijgesteld zijn van btw. Voor meer informatie hierover contacteer je je Acerta-adviseur. Bovendien activeren we voor jou gratis je btw-nummer (t.w.v. 68,97 euro).

Je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

SABAM-vergunning nodig?

7. SABAM-vergunning nodig?

Wil je muziek afspelen in je wachtruimte? Dan heb je een licentie van SABAM (Unisono) nodig. Het is verplicht om een bijdrage te betalen wanneer je auteursrechtelijk beschermde muziek afspeelt. Gezien auteursrecht 70 jaar na het overlijden van de artiest vervalt, hoef je geen SABAM-bijdrage te betalen voor muziek van klassieke componisten zoals Mozart of Beethoven.

Jezelf beschermen