Primaire inhoud van de pagina
Starten als landbouwer
Je identificatie
Je inschrijving bij het KBO
2. Je inschrijving bij de KBO
Na je identificatie als landbouwer, ben je verplicht om je in te schrijven in het KBO-register van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Als landbouwer oefen je namelijk een vrij beroep uit en ben je dus zelfstandige. Na je inschrijving ontvang je jouw ondernemingsnummer.
Omdat je als landbouwer btw-plichtig bent, moet je ook een btw-nummer aanvragen. Je kan echter kiezen voor een speciale landbouwregeling die je ontlast van de meeste btw-verplichtingen:
- je moet geen facturen uitreiken
- je moet de btw niet aan de overheid doorstorten
- je moet geen periodieke aangiften invullen
Bovendien activeren we voor jou gratis je btw-nummer (t.w.v. 68,97 euro).
Je aansluiting
Je ziekenfonds
4. Breng je ziekenfonds op de hoogte
Kies je voor Acerta als jouw sociaal verzekeringsfonds? Dan brengen wij ook jouw ziekenfonds op de hoogte van je start als zelfstandig landbouwer.
Je vergunning
Bescherm jezelf
6. Bescherm jezelf
Je kan veel plannen en controleren in het leven, maar soms gebeurt het onvermijdelijke. Plots ben je langdurig ziek of kijk je na een ongeval op tegen een lange revalidatieperiode. Bespaar daarom niet op je verzekeringen en zorg voor een goed vangnet.
- De verzekering gewaarborgd inkomen
Dankzij je sociale bijdragen heb je recht op een uitkering van het ziekenfonds. Het maandelijks bedrag is echter vaak niet voldoende om je doorlopende kosten te betalen. En bij een landbouwbedrijf zijn er dat heel wat! Via de verzekering gewaarborgd inkomen ontvang je maandelijks een welkome extra uitkering. - De verzekering beroepsaansprakelijkheid met burgelijke aansprakelijkheid
Natuurlijk hoop je dat je deze nooit zult nodig hebben. Maar als er een beroepsfout gebeurt, wil je goed verzekerd zijn tegen schade aan derden. - Het (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen
Als landbouwer ben je dag in dag uit druk in de weer, want je dieren en/of gewassen vragen elke dag je aandacht. Na al die jaren hard werken wil je natuurlijk dubbel en dik genieten van je pensioen. Omdat het wettelijk pensioen vaak onvoldoende is voor een zorgeloze oude dag, begin je best zo vroeg mogelijk aan je aanvullend pensioen. Via VAPZ of SVAPZ boven op je persoonlijk pensioenspaarplan speis je nu al jaarlijks je pensioenspaarpot.