Ben je (bijna) afgestudeerd en wil je graag als zelfstandig boekhouder of accountant aan de slag? Super! Wij regelen je administratieve opstart. Verder heb je niet veel nodig, kennis: een computer met de nodige boekhoudsoftware en een dosis gezond verstand. Laten we even de gouden regels voor een vlotte opstart bestuderen.
In België mag je het beroep van accountant of boekhouder enkel uitoefenen als zelfstandige (in hoofd-, of bijberoep) wanneer je over een officiële erkenning beschikt. Om zo’n erkenning te verkrijgen, moet je eerst en vooral stage lopen om de nodige beroepskennis op te doen. Vóór je kan starten aan je stage moet je, je registreren bij het Beroepsinstituut en hier ook je stage-aanvraag indienen:
Boekhouders en fiscalisten kunnen terecht bij het BIBF.
Het Beroepsinstituut voor accountants en belastingconsulenten is het IAB.
Tijdens je stage deelt je stagemeester zijn/haar ervaring, kennis en lijft je in in de deontologie. Daarnaast volg je verplichte seminaries. Zowel accountants als boekhouders moeten op het einde van hun stage slagen voor een praktisch bekwaamheidsexamen, dat bestaat uit een schriftelijke en mondelinge proef.
Tip: als je reeds tijdens jouw stage het zelfstandig statuut hebt, zorg dan ook voor de verzekering voor beroepsaansprakelijkheid!
Hoofd- of bijberoep?
2. Hoofd- of bijberoep?
Een goed klantenbestand uitbouwen vraagt tijd en tijd kost geld. Daarom kiezen veel boekhouders en accountants ervoor om op te starten in bijberoep. Op die manier is je inkomen verzekerd danzkij je job als werknemer en ben je ook in orde met de sociale zekerheid. Naast je hoofdactiviteit kan je dan als zelfstandige in bijberoep aan de slag. Dit is ideaal om ervaring op te doen en om je eigen klantenbestand op te bouwen. Zo kan je op je eigen tempo van bijberoep naar hoofdberoep groeien. Kijk wel eerst even na of er in je arbeidscontract niets staat over een concurrentiebeding, want het zou immers kunnen dat je de concurrent van je baas wordt.
Jouw administratieve opstart
3. Jouw administratieve opstart
Kies je voor een zelfstandig statuut tijdens je stage, of ga je als zelfstandig hoof-of bijberoeper aan de slag? Dan zijn er een aantal administratieve zaken die je in orde moet brengen. Acerta regelt de volgende zaken tijdig voor jou:
Jouw ondernemingsnummer
en bijgevolg je inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).
Jouw btw-nummer
want zowel boekhouders als accountants zijn btw-plichtig.
Jouw sociale zekerheid
lees: jouw aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, zoals Acerta. De betaling van je sociale bijdragen gebeurt namelijk elk kwartaal via je sociaal verzekeringsfonds. In ruil voor die bijdragen krijg je sociale rechten zoals een pensioen, ziekteverzekering, enz.
Vervolgens verwittigen we ook jouw mutualiteit, dat je een zelfstandig statuut hebt.
Verplichte verzekeringen
4. Verplichte verzekeringen
Net zoals vele andere vrij beroepers, ben je als boekhouder of accountant verplicht om een verzekering beroepsaansprakelijkheid te nemen. Deze dekt de kosten voor fouten die eigen zijn aan je beroep. Ook de verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht. Je kan deze vergelijken met een familale verzekering. Ze dekt de schade die een derde oploopt als je onbedoeld een fout maakt.
Permanente vorming
5. Permanente vorming
Als boekhouder en accountant ben je deontologisch verplicht om permanente bijscholing te volgen. Door de evolutie van de technologie en het recht, kan je op deze manier de kwaliteit van je dienstverlening blijven garanderen. Naast vakkennis en deontologie komen ook sociale en ondernemersvaardigheden aan bod. De erkenningsinstellingen leggen de inhoudelijke criteria vast. Naast deze kwalitatieve vereisten is er ook een minimum aantal uren permanente vorming die je per jaar moet hebben gevolgd.
Naast de wetgeving gaat ook de technologie snel vooruit. De moderne klant heeft hoge verwachtingen en wil een actueel inzicht hebben in zijn boekhouding. Online is dus geen luxe meer maar een vereiste!