FAQ

Een antwoord op de meestgestelde vragen

Kandidaat gastleraar
Zijn er bepaalde voorwaarden waaraan ik moet voldoen? Of is "goesting" genoeg?

Werknemer, statutair, zelfstandige, thuisblijfouder, gepensioneerde, student... Zij kunnen allemaal aan de slag als gastleraar.

Een goede dosis goesting om voor de klas te staan en je kennis en ervaring over te brengen is uiteraard nodig!

Je moet ook een bewijs van onberispelijk gedrag kunnen voorleggen en kennis van het Nederlands (niveau C1) hebben.

Het is niet noodzakelijk om een pedagogisch bekwaamheidsbewijs (lerarenopleiding) te kunnen voorleggen.

Werk je vandaag als werknemer en heb je minimum 3 jaar anciënniteit bij die werkgever? Dan kan een bekwaamheidsbewijs ervoor zorgen dat de juridische afspraken, voor jou en voor jouw werkgever iets eenvoudiger en voordeliger zijn.

Welke lessen/vakken mag ik geven?

Dat hangt af van jouw interesses/ervaring en van de noden van de school.

  • Heb je een pedagogisch bekwaamheidsbewijs en eventuele nuttige ervaring, dan kan je via de databank bekwaamheidsbewijzen nagaan welke vakken je mag geven en hoeveel nuttige ervaring je daarvoor kan/moet laten erkennen.
  • Heb je geen pedagogisch bekwaamheidsbewijs, dan worden de te geven vakken besproken met de school.

De school waar je als gastleraar start, kan je ook vragen om nog een opleidingstraject te volgen waarbij je focust op klasmanagement, klasdidactiek..., zodat je helemaal voorbereid voor de klas komt.

 

Krijg ik een nieuw contract als gastleraar met de school?

Dat hangt af van de concrete situatie.

Ben je werknemer?

Dan hangt het ervan af of jouw werkgever wil meewerken aan jouw gastleraarschap.

Zo ja, dan sluit jouw werkgever een overeenkomst met de school waarin ze praktische afspraken maken om jou (en eventueel nog andere collega's) "uit te zenden" naar deze school. Je arbeidsovereenkomst blijft doorlopen, je behoudt je loon en arbeidsvoorwaarden, maar je neemt tijdelijk een andere functie (gastleraar) op en werkt op een andere locatie.

Komt jouw werkgever niet tussen, dan kan je rechtstreeks als werknemer bij de school aan de slag. Deze tweede arbeidsovereenkomst loopt dan parallel met de bestaande arbeidsovereenkomst bij jouw werkgever. Je kan uiteraard met jouw werkgever afspreken dat je gedurende een bepaalde periode of voor enkele uren per week afwezig mag zijn om de lessen te geven. Jouw bestaande arbeidsovereenkomst wordt dan tijdelijk geschorst.

Ben je student, thuisblijfouder, gepensioneerde?

Je kan rechtstreeks een arbeidsovereenkomst aangaan met een school. Als student, gepensioneerde, thuisblijfouder is dit namelijk dé manier om als gastleraar aan de slag te gaan.

Ben je zelfstandige?

Je sluit een aannemingsovereenkomst met de school en factureert je prestaties, zoals je dat ook voor andere klanten zou doen.

Hoeveel ga ik verdienen/vergoed worden? Ga ik loonverlies lijden? Behoud ik mijn (extralegale) voordelen?

Dat hangt af van de contractuele situatie.

Word je door jouw werkgever "uitgezonden" naar de school?

Heeft jouw werkgever een overeenkomst gesloten met een school waarin ze afspreken om samen te werken, dan behoud je je loon en (extralegale) voorwaarden en blijft jouw werkgever jou doorbetalen. Op enkele details na (bv. vergoeding woon-werkverkeer, maaltijdcheques...) ga je financieel geen verschil voelen.

Kom je rechtstreeks als werknemer in dienst bij de school?

Dan betaalt de school je het loon dat is afgesproken in de arbeidsovereenkomst, conform de geldende barema's.

Heb je daarnaast ook een ander inkomen (bv. loon uit jouw bestaande arbeidsovereenkomst of een pensioen/uitkering), dan zal je deze twee inkomens combineren. In bepaalde gevallen moet je aan de overheid melden dat je (opnieuw) aan het werk gaat.

Werk je met 2 parallelle arbeidsovereenkomsten en is je bestaande overeenkomst tijdelijk geschorst? Dan kan je tijdelijk een ander inkomen hebben, afhankelijk of je loon bij de school hoger of lager is dan bij je werkgever. Je doet er goed aan met je werkgever te bekijken wat de impact is op extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, ecocheques, bedrijfswagen…

Ben je zelfstandige?

Je factureert je prestaties aan de school op basis van het overeengekomen tarief (per uur, per week, per lesopdracht). Je bent vrij om zelf je tarief te bepalen.

Wie betaalt mijn loon?

Dat hangt af van de contractuele situatie.

Word je door jouw werkgever "uitgezonden" naar de school?

Heeft jouw werkgever een overeenkomst met een school waarin ze afspreken om samen te werken? Dan behoud je je loon en (extralegale) voorwaarden en blijft jouw werkgever je doorbetalen.

Ga je rechtstreeks als werknemer in dienst bij de school ?

Dan betaalt de school je het loon dat is afgesproken in de arbeidsovereenkomst, conform de geldende barema's.

Heb je daarnaast ook een andere arbeidsovereenkomst die niet geschorst is? Dan ontvang je tijdelijk twee lonen, van de school en van je huidige werkgever.

Ben je zelfstandige?

Op basis van de facturatie ontvang je de vergoeding van de school.

Hoe lang duurt een gastleraarschap? Mag ik verschillende lesopdrachten doorheen het schooljaar opnemen?

Het gastleraarschap is momenteel van bepaalde duur en loopt af op 30 juni 2025.

De duur van een concrete lesopdracht is afhankelijk van de afspraken met de school.

Vul je een openstaande vacature in waarvoor de school niemand vindt, dan kan je tot het einde van het schooljaar aan de slag of voor de periode die de school voorziet.

Vervang je een afwezige leerkracht (bv. omwille van ziekte, moederschapsrust...), dan duurt je gastleraarschap zolang de leerkracht afwezig is. Zo kan je meerdere vervangingen op één schooljaar doen, of in meerdere scholen een vacante opdracht invullen.

Als jouw werkgever een samenwerkingsafspraak heeft met de school, dan wordt de duurtijd van de lesopdracht daarbinnen afgesproken. De lesopdracht kan dan door jou alleen of samen met (een) andere collega('s) ingevuld worden.

Werk je rechtstreeks samen met een school, dan spreken jullie samen de duurtijd af.

Krijg ik ook tijd om de lessen voor te bereiden en voor andere omkadering die de school vraagt?

Als jouw werkgever een samenwerkingsafspraak heeft met de school en jouw werkgever daarbinnen door AGODI gefinancierd wordt voor een lesurenkrediet, dan dekt die vergoeding de lesopdracht zelf maar ook de voorbereiding, contact met ouders, klassenraden... Voor alle andere omkadering die de school van je zou vragen (bv. pedagogische studiedag, schoolfeest...), bekijk je best met je werkgever hoe je deze afwezigheden opvangt (met vakantie, overuren...).

Als jouw werkgever een samenwerkingsafspraak heeft met de school zonder dat jouw werkgever daarbinnen door AGODI gefinancierd wordt voor een lesurenkrediet, dan bekijk je met je werkgever hoe je tijd kan vrijmaken voor je lesvoorbereiding en andere omkadering.

Werk je rechtstreeks samen met een school, dan word je vergoed voor je lesopdracht. Ben je werknemer, dan bekijk je best met je werkgever hoe je deze afwezigheden opvangt (met vakantie, overuren...) voor alle andere omkadering die de school van je zou vragen.

Het is mogelijk dat je een stuk privé tijd zal moeten voorzien voor de voorbereiding en/of andere omkadering.

Kan ik het gastleraarschap stopzetten als het mijn ding niet is?

Dat kan.

Als jouw werkgever een samenwerkingsafspraak heeft met de school, dan worden daarbinnen de stopzettingsmogelijkheden opgenomen. Je moet dan wel aan jouw werkgever aangeven dat je de lesopdracht wil stopzetten opdat jouw werkgever je kan vervangen door een andere werknemer (als de school daarmee akkoord is) of de samenwerking voor de concrete lesopdracht kan stopzetten.

Werk je rechtstreeks samen met de school, dan kan je de lesopdracht stopzetten volgens de regels afgesproken in je arbeidsovereenkomst als werknemer of in de zelfstandige samenwerkingsovereenkomst als zelfstandige.

Ga ik meer belastingen betalen?

Ook dat hangt af van je concrete situatie. Als jouw werkgever een samenwerkingsafspraak heeft met de school en je loon wordt doorbetaald, dan is er geen impact op je belastingen. Heb je twee arbeidsovereenkomsten, dan moet de impact op de bedrijfsvoorheffing concreet bekeken worden. Factureer je als zelfstandige en heb je daardoor extra beroepsinkomsten, dan bestaat de kans dat je belastingen stijgen als gevolg van een hoger belastbaar inkomen.

Ontvang je een pensioen of werkloosheidsuitkering, dan kan de cumulatie met een beroepsinkomen ook impact hebben op je belastingen en je belastingvermindering op je vervangingsinkomen.

Ben ik verzekerd als ik van en naar de school of op school een ongeluk heb?

Als jouw werkgever een samenwerkingsafspraak heeft met de school, dan blijf je gedekt door de arbeidsongevallenverzekering van je werkgever. Bij een arbeids(weg)ongeval is jouw werkgever verantwoordelijk voor de arbeidsongevallenaangifte.

Werk je rechtstreeks samen met de school via een arbeidsovereenkomst, dan ben je gedekt door de arbeidsongevallenverzekering van de school.

Als zelfstandige val je terug op de verzekeringen die je in die hoedanigheid hebt afgesloten bij ongeval/letsel.

Wat is het verschil tussen een gastleraar en een zij-instomer?

Gastleraarschap is altijd tijdelijk van aard. Gastleraren zijn leraren die tijdelijk willen ondersteunen in het lerarentekort, willen proeven van het onderwijs... maar altijd terugvallen op statuut. Ze zijn werknemer, statutair, zelfstandige, gepensioneerde…

Zij-instromers zijn leraren die duurzaam het onderwijs ingaan. Hun hoofdstatuut is leerkracht of leerkracht in opleiding (LIO).

Werkgever
Aan welke voorwaarden moeten mijn werknemers voldoen?

Naast een dosis goesting om als gastleraar aan de slag te gaan, zijn er 2 minimumvereisten voor jouw werknemers: het beschikken over een bewijs van onberispelijk gedrag en een kennis van het Nederlands van niveau C1.

Maar als je jouw werknemers in het kader van een dienstverleningsovereenkomst wil inzetten in een school, dan zijn er 2 extra voorwaarden:

  • een pedagogische bekwaamheidsbewijs (lerarenopleiding)
  • min. 3 jaar anciênniteit in jouw organisatie

Het voordeel van zo'n dienstverleningsovereenkomst is dat je als werkgever dan rechtstreeks door AGODI vergoed zal worden voor de prestaties van jouw werknemers als gastleraar, volgens het vastgelegde krediet per lesopdracht.

Natuurlijk komen gastleraren niet totaal onvoorbereid voor de klas te staan! In samenwerking met 6 hogescholen wordt er voorzien in een verkort opleidingstraject voor gastleraren met een focus op klasmanagement, klasdidactiek...

Welke vacatures bij de scholen komen in aanmerking?

Je werknemer kan zowel een openstaande vacature invullen als een vervanging doen.

Een openstaande vacature is een vacature waarvoor de school niemand vindt. Bij een vervanging wordt een afwezige leerkracht (bv. omwille van ziekte, moederschapsrust...) vervangen.

Wat gebeurt er met de arbeidsovereenkomst van mijn werknemers?

Dat hangt af van de concrete situatie.

1) Ben je als werkgever bereid om actief in te stappen in het project en je te verbinden ten aanzien van de school? Dan ga je jouw werknemers als het ware "uitzenden" als gastleraar. Je sluit dan een terbeschikkings- of dienstverleningsovereenkomst met de school. De arbeidsovereenkomsten van jouw werknemers blijven gewoon doorlopen en jij blijft hun gebruikelijke loon doorbetalen. Maar jouw werknemers gaan tijdelijk een andere functie opnemen (als gastleraar) en vanop een andere locatie werken.

Uiteraard word je als werkgever vergoed voor de "diensten" van jouw werknemers als gastleraar: ofwel door AGODI (als er via een dienstverleningsovereenkomst gewerkt wordt) ofwel door de school zelf (volgens de contractuele afspraken die je maakt met de school).

2) Wens je als werkgever liever niet actief tussen te komen, dan zal jouw werknemer een tweede arbeidsovereenkomst sluiten rechtstreeks met de school. Jouw werknemer heeft dan tijdelijk twee inkomens: zijn/haar gebruikelijke loon op basis van jullie bestaande arbeidsovereenkomst én een loon als gastleraar betaald door de school.

Je kan jouw werknemer uiteraard toestaan om gedurende een bepaalde periode of voor enkele uren per week afwezig te zijn van het werk om de opdracht als gastleraar op te nemen en/of voor te bereiden. Jullie bestaande arbeidsovereenkomst wordt dan tijdelijk of deeltijds geschorst (bv. via verlof zonder wedde).

Is mijn loonkost volledig gedekt?

In principe wel!

Sluit je een dienstverleningsovereenkomst met de school (dat kan enkel voor werknemers met een pedagogisch bekwaamheidsbewijs én min. 3 jaar anciënniteit in jouw organisatie) dan blijf jij als werkgever het loon van jouw werknemers verder betalen tijdens hun gastleraarschap, maar word je daarvoor rechtstreeks vergoed door AGODI, volgens het vastgelegde krediet per lesopdracht per type school. Deze kredieten zijn relatief hoog. Een werknemer moet al een (heel) hoog loon hebben opdat dat krediet de werkelijke loonkost voor jou als werkgever niet volledig dekt voor de uren dat de werknemer van het werk afwezig is voor het vervullen van de opdracht als gastleraar.

Sluit je een terbeschikkingstellingsovereenkomst met de school (omdat jouw werknemers niet voldoen aan de voorwaarden voor het pedagogisch bekwaamheidsbewijs of de minimumanciënniteit), dan is de situatie ongeveer hetzelfde. Alleen betaalt AGODI het krediet in dit geval niet rechtstreeks aan jou als werkgever, maar aan de school. Door in de terbeschikkingstellingsovereenkomst de facturatieafspraken t.a.v. de school af te stemmen op dit krediet, kan je er ook hier van uitgaan dat jouw loonkost gedekt wordt door de vergoeding die je van de school zal ontvangen.

Indien jouw werknemer rechtstreeks in dienst gaat bij de school, via een tweede parallelle arbeidsovereenkomst, dan draag je in principe geen kosten. Jouw loonkost kan zelfs dalen, wanneer je akkoord gaat om de arbeidsovereenkomst van jouw werknemer tijdelijk te schorsen tijdens het vervullen van de lesopdracht (bv. via verlof zonder wedde).

Wie betaalt mijn werknemers voor de tijd dat zij gastleraar zijn?

Dat hangt af van de concrete situatie.

1) Ben je als werkgever bereid om actief in te stappen in het project en je te verbinden ten aanzien van de school? Dan ga je jouw werknemers als het ware "uitzenden" als gastleraar. Je sluit dan een terbeschikkings- of dienstverleningsovereenkomst met de school. De arbeidsovereenkomsten van jouw werknemers blijven gewoon doorlopen en jij blijft hun gebruikelijke loon doorbetalen. Maar jouw werknemers gaan tijdelijk een andere functie opnemen (als gastleraar) en vanop een andere locatie werken.

Uiteraard word je als werkgever vergoed voor de "diensten" van jouw werknemers als gastleraar, ofwel via AGODI (als er via een dienstverleningsovereenkomst gewerkt wordt) ofwel via de school zelf (volgens de contractuele afspraken die je maakt met de school)

2) Wens je als werkgever liever niet actief tussen te komen, dan zal jouw werknemer naast zijn/haar bestaande arbeidsovereenkomst een tweede arbeidsovereenkomst sluiten rechtstreeks met de school. Jouw werknemer heeft dan tijdelijk twee inkomens: zijn/haar gebruikelijke loon op basis van de bestaande arbeidsovereenkomst met jou als werkgever én een loon als gastleraar van de school.

Je kan jouw werknemer uiteraard toestaan om gedurende een bepaalde periode of voor enkele uren per week afwezig te zijn van het werk om de opdracht als gastleraar op te nemen en/of voor te bereiden. Jullie bestaande arbeidsovereenkomst wordt dan tijdelijk of deeltijds geschorst (bv. via verlof zonder wedde).

Hoe lang duurt een gastleraarschap?

Het gastleraarschap is momenteel van bepaalde duur en loopt af op 30 juni 2025.

De duur van een concrete lesopdracht is afhankelijk van de afspraken met de school. Vult de gastleraar een openstaande vacature in waarvoor de school niemand vindt, dan kan men tot het einde van het schooljaar aan de slag of voor de periode die de school voorziet. Vervangt de gastleraar een afwezige leerkracht (bv. omwille van ziekte, moederschapsrust...), dan duurt het gastleraarschap in principe zolang de leerkracht afwezig is. Zo kan een gastleraar meerdere vervangingen op één schooljaar doen, of in meerdere scholen een vacante opdracht invullen.

Als je als werkgever een samenwerkingsafspraak hebt met de school, dan wordt de duurtijd van de lesopdracht daarbinnen afgesproken. De lesopdracht kan dan door één of meerdere werknemers ingevuld worden.

 

Mag mijn werknemer ook afwezig zijn om de lessen voor te bereiden of voor andere activiteiten op school?

Als je een samenwerkingsafspraak hebt met de school en je daarbinnen door AGODI gefinancierd wordt voor een lesurenkrediet, dan dekt die vergoeding de lesopdracht zelf maar ook de voorbereiding, contact met ouders, klassenraden... die je werknemer doet. Voor alle andere omkadering die de school zou vragen (bv. pedagogische studiedag, schoolfeest...), bekijk je best met je werknemer hoe jullie deze afwezigheden opvangen (met vakantie, overuren...).

Als je een samenwerkingsafspraak hebt met de school zonder dat je daarbinnen door AGODI gefinancierd wordt voor een lesurenkrediet, dan bekijk je met je werknemer hoe de tijd kan vrijgemaakt worden voor de lesvoorbereiding en andere omkadering.

Werk je werknemer rechtstreeks samen met een school zonder dat je daarin tussenkomt, dan bekijk je ook samen hoe julie deze afwezigheden opvangen (met vakantie, overuren...).

Het is mogelijk dat je werknemer een stuk privé tijd zal moeten voorzien voor de voorbereiding en/of andere omkadering.

Kan ik het gastleraarschap vroegtijd stopzetten als ik mijn werknemers dringend nodig heb?

Dat kan.

Als je een samenwerkingsafspraak hebt met de school, dan worden daarbinnen de stopzettingsmogelijkheden opgenomen. Je moet dan wel ook aan jouw werknemer aangeven dat je de lesopdracht wil/zal stopzetten.

Werkt je werknemer rechtstreeks samen met de school, dan moeten jullie samen bekijken hoe de lesopdracht kan worden stopgezet volgens de regels afgesproken in de arbeidsovereenkomst tussen de school en de werknemer.

Is mijn werknemer verzekerd voor een arbeidsongeval als hij van en naar de school of op school een ongeluk heeft?

Als je een samenwerkingsafspraak hebt met de school, dan blijft je werknemer gedekt door jouw arbeidsongevallenverzekering. Bij een arbeids(weg)ongeval ben je verantwoordelijk voor de arbeidsongevallenaangifte. Bij een ernstig arbeids(weg)ongeval moet de school ook bepaalde formaliteiten naleven. Hiervoor neem je best contact op met je arbeidsongevallenverzekeraar.

Werkt je werknemer rechtstreeks samen met de school via een arbeidsovereenkomst, dan is die gedekt door de arbeidsongevallenverzekering van de school.

Wat is het verschil tussen een gastleraar en een zij-instomer?

Gastleraarschap is altijd tijdelijk van aard. Gastleraren zijn leraren die tijdelijk willen ondersteunen in het lerarentekort, willen proeven van het onderwijs... maar altijd terugvallen op hun arbeidsovereenkomst bij jou.

Zij-instromers zijn leraren die duurzaam het onderwijs ingaan. Hun hoofdstatuut is leerkracht of leerkracht in opleiding (LIO).

Onderwijs
Aan welke voorwaarden moeten de gastleraren voldoen?

Werknemer, statutair, zelfstandige, thuisblijfouder, gepensioneerde, student... Zij kunnen allemaal aan de slag als gastleraar.

Naast een dosis goesting om als gastleraar aan de slag te gaan, zijn er 2 minimumvereisten: het beschikken over een bewijs van onberispelijk gedrag en een kennis van het Nederlands van niveau C1.

Het beschikken over een pedagogische bekwaamheidsbewijs (lerarenopleiding) is geen must, maar biedt wel een voordeel.

  • Gastleraren met een pedagogisch bekwaamheidsbewijs én met minstens 3 jaar anciënniteit bij hun werkgever, zijn namelijk heel vlot in jullie school in te schakelen via een dienstverleningsovereenkomst. Die overeenkomst wordt dan afgesloten tussen jullie school en de werkgever van de gastleraren. Het grote voordeel is dat er dan vanuit de school geen financiering moet gebeuren. De werkgever blijft het loon van de gastleraar tijdens de lesopdracht gewoon doorbetalen en AGODI zal de werkgever rechtstreeks vergoeden.
  • Maar ook gastleraren voor wie een dienstverleningsovereenkomst geen optie is (omdat ze geen bekwaamheidsbewijs, geen werknemersstatuut of onvoldoende anciënniteit hebben) kunnen in jullie school aan de slag! Weet wel dat je de prestaties van de gastleraar dan als school grotendeels zal moeten prefinancieren vanuit de werkingsmiddelen.  Je ontvangt een voorschot van 25% in november. Op het einde van het schooljaar, eind juni, wordt jullie school hiervoor voor de overige 75% gecompenseerd vanuit AGODI, volgens het vastgelegde krediet per lesopdracht/uren-leraar.

Natuurlijk komen gastleraren niet totaal onvoorbereid voor de klas te staan! In samenwerking met 6 hogescholen wordt er voorzien in een verkort opleidingstraject voor gastleraren met een focus op klasmanagement, klasdidactiek...

Welke betrekkingen kunnen met gastleraren ingevuld worden?

Gastleraren kunnen zowel vacante als niet-vacante betrekkingen invullen.

Om een gastleraar te kunnen inschakelen in een vacante betrekking moet er eerst een lerarentekort vastgesteld worden (= geen statutaire invulling mogelijk). Dit kan sociaal overleg - en dus het akkoord van het lokaal comité - vereisen.

Voor een niet-vacante betrekking geldt deze vereiste niet: om een gastleraar een leerkracht die minstens 10 dagen reglementair afwezig is reglementair te vervangen, moet niet eerst worden nagegaan of een statutaire invulling mogelijk is.

Maar hier spelen wel volgende aandachtspunten:

  • voor het basisonderwijs: enkel een gastleraar die via een dienstlverleningsovereenkomst wordt aangesteld, kan een afwezige leerkracht vervangen;
  • voor het secundair onderwijs: een vervanging via een gastleraar is niet mogelijk tijdens de 14 kalenderdagen voor/tijdens een korte vakantie.
Moet ik de gastleraar een loon betalen? En moet ik dit uit eigen middelen voorschieten?

AGODI[A1]  betaalt voor alle gastleraren het vastgelegde krediet per lesopdracht/uren-leraar.

 

Of je als school deze kost moet prefinancieren of niet, hangt af van 3 voorwaarden:

  1. de gastleraar beschikt over een pedagogisch bekwaamheidsbewijs
  2. de gastleraar is minstens 3 jaar in dienst bij zijn huidige werkgever
  3. de werkgever van de gastleraar is bereid met jullie school een dienstverleningsovereenkomst te sluiten.

Als al deze voorwaarden vervuld zijn, zal er vanuit de school géén financiering moet gebeuren. De werkgever blijft het loon van de gastleraar tijdens de lesopdracht gewoon doorbetalen en AGODI zal de werkgever rechtstreeks vergoeden.

Zijn 1 of meerdere voorwaarden niet vervuld dan zal de school de vergoeding van de gastleraar grotendeels voorschieten vanuit de eigen werkingsmiddelen. De school ontvangt van AGODI echter een voorschot van 25% in november. En in juni ontvangt de school dan de overige 75% van het krediet vanuit AGODI, volgens het vastgelegde krediet per lesopdracht/uren-leraar.

Dit krediet dekt in principe de vergoeding die de school gedurende het schooljaar aan de betaalde.

Hoe lang duurt een gastleraarschap? Mag ik een gastleraar verschillende lesopdrachten doorheen het schooljaar laten opnemen?

Het gastleraarschap is momenteel van bepaalde duur en loopt af op 30 juni 2025.

De duur van een concrete lesopdracht is afhankelijk van de afspraken met de gastleraar en/of diens werkgever.

Neemt de gastleraar een openstaande vacature op die niet statutair kan worden ingevuld, dan kan hij/zij tot het einde van het schooljaar aan de slag of voor de door jullie gewenste periode.

Vervangt de gastleraar een afwezige leerkracht (bv. omwille van ziekte, moederschapsrust...), dan duurt het gastleraarschap in principe zolang de leerkracht afwezig is.

Een gastleraar kan perfect meerdere vervangingen doen of meerdere lesopdrachten tijdens één schooljaar combineren.

Wat valt allemaal onder de lesopdracht?

De lesopdracht bevat het geven van de les zelf en de voorbereiding, contact met ouders, klassenraden…

Voor alle andere omkadering die je zou vragen (bv. pedagogische studiedag, schoolfeest...), bekijk je best met de gastleraar en diens werkgever als deze betrokken is bij de samenwerking welke afspraken hierover gemaakt kunnen worden.

Het is mogelijk dat je gastleerkracht een stuk privé tijd zal moeten voorzien voor de voorbereiding en/of andere omkadering.

Kan ik het gastleraarschap vroegtijd stopzetten als ik niet tevreden ben?

Dat kan.

Als je een samenwerkingsafspraak heeft met een werkgever, dan worden daarbinnen de stopzettingsmogelijkheden opgenomen.

Werk je rechtstreeks samen met de gastleerkracht, dan kan je de lesopdracht stopzetten volgens de regels afgesproken in de arbeidsovereenkomst of in de zelfstandige samenwerkingsovereenkomst.

Is de gastleraar verzekerd als hij van en naar de school of op school een ongeluk heeft?

Als je een samenwerkingsafspraak hebt met een werkgever, dan blijft de gastleraar gedekt door die arbeidsongevallenverzekering. Bij een arbeids(weg)ongeval is die verantwoordelijk voor de arbeidsongevallenaangifte. Bij een ernstig arbeids(weg)ongeval moet je ook bepaalde formaliteiten naleven. Hiervoor neem je best contact op met je arbeidsongevallenverzekeraar. Sowieso sta je in voor het respecteren van de welzijnswetgeving tijdens de lesopdracht van de gastleerkracht.

Werkt je rechtstreeks samen met de gastleerkracht via een arbeidsovereenkomst, dan is die gedekt door de arbeidsongevallenverzekering van de school.

Een zelfstandige gastleerkracht valt terug op de verzekeringen die hij in die hoedanigheid heeft afgesloten bij ongeval/letsel.

Moet ik bepaalde gegevens aan Agodi doorgeven voor de financiering van het gastleraarschap?

Ja, je moet het aantal lesuren melden aan Agodi via de specifieke formulieren die ze ter beschikking stellen op hun website.

Het toepasselijke formulier houdt je bij en stuur je op twee vaste momenten door naar AGODI: een eerste keer op 31 oktober met alle omzettingen die op dat moment gekend zijn, en een tweede keer voor de betaling van het krediet met deadline 15 juni. Bij deze laatste melding moet het formulier volledig en correct ingevuld zijn voor het volledige schooljaar.

Wat is het verschil tussen een gastleraar en een zij-instomer?

Gastleraarschap is altijd tijdelijk van aard. Gastleraren zijn leraren die tijdelijk willen ondersteunen in het lerarentekort, willen proeven van het onderwijs... maar altijd terugvallen op statuut. Ze zijn werknemer, statutair, zelfstandige, gepensioneerde…

Zij-instromers zijn leraren die duurzaam het onderwijs ingaan. Hun hoofdstatuut is leerkracht of leerkracht in opleiding (LIO).