Binnenkort een arbeidsovereenkomst voor sekswerkers

08 mei 2024

Het wetsontwerp houdende bepalingen inzake sekswerk onder arbeidsovereenkomst is in de Kamer aangenomen. Sekswerkers zullen dus binnenkort een echte arbeidsovereenkomst kunnen ondertekenen. 

Sekswerk bestaat al heel lang, maar er is nooit een echt wettelijk kader voor geweest. Dat is vanaf nu wel het geval, de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft op 2 mei het wetsvoorstel aangenomen. 

Een standaard arbeidscontract voor sekswerkers?

Sekswerkers zullen een arbeidsovereenkomst kunnen tekenen die onderworpen is aan dezelfde regels als elke andere werknemer in loondienst.  

De arbeidsovereenkomst zal verplicht schriftelijk moeten worden vastgesteld voor de aanvang van het werk.

Het toepassingsgebied is echter beperkt in vergelijking met een klassieke arbeidsovereenkomst. 

De volgende groepen worden uitgesloten voor het aangaan van dit soort arbeidsovereenkomst:

  • Minderjarigen;
  • Personen met het hoofdstatuut van student;
  • Flexi-jobbers of gelegenheidswerknemers.

Om extra bescherming te bieden aan dit specifiek type van werk, zijn er bovendien afwijkende maatregelen voorzien ten opzichte van het "klassieke" arbeidsrecht:

  • Sekswerkers hebben het recht om bepaalde seksuele handelingen, bepaalde partners te weigeren of een seksuele activiteit te onderbreken. Als ze van dit recht gebruik maken, kunnen ze de arbeidsovereenkomst opschorten met behoud van hun normale loon. Na het gebruik van dit recht zijn ze ook beschermd tegen elke nadelige maatregel van de werkgever tegen hen, waaronder ontslag;
  • Sekswerkers kunnen hun arbeidsovereenkomst op elk moment beëindigen zonder opzegtermijn of vergoeding. Een ontslag zal ook niet worden bestraft door de werkloosheidsdienst; 
  • Sekswerkers mogen niet door hun werkgever ter beschikking worden gesteld van een derde;
  • Er moet een alarmknop aanwezig zijn op de plaats waar het werk wordt uitgevoerd;
  • Ten slotte gelden er bijzondere regels voor thuiswerk.

Bijkomende voorwaarden waaraan de werkgever moet voldoen

Om extra bescherming te bieden aan sekswerkers, worden strikte voorwaarden opgelegd aan hun werkgevers. Om te beginnen is het toepassingsgebied beperkt, aangezien alleen rechtspersonen werkgevers van sekswerkers mogen zijn. 

Bovendien moeten de werkgevers een speciale erkenning verkrijgen voordat ze één of meer sekswerkers in dienst nemen.

Ze moeten ook de identiteit van alle bestuurders meedelen aan een administratie die later bij Koninklijk Besluit zal worden meegedeeld. Deze bestuurders mogen in geen geval strafrechtelijk veroordeeld zijn voor bepaalde misdrijven die door de wet zijn aangewezen, zoals misdrijven tegen de seksuele integriteit en goede zeden.

Ten slotte moet de werkgever altijd een vertrouwenspersoon aanwijzen, ongeacht het aantal werknemers in dienst. (Bij een andere "normale" werkgever wordt alleen een vertrouwenspersoon aangewezen als hij ten minste 50 werknemers in dienst heeft.) Let op, er zijn sancties voorzien voor werkgevers die de regels niet naleven, waaronder boetes die kunnen worden vermenigvuldigd op basis van het aantal betrokken werknemers.

Vanaf wanneer zullen deze contracten van kracht zijn?

De wettekst moet nog in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd en deze nieuwe wet zal pas 6 maanden na de publicatie ervan in werking treden. 

Bovendien zullen er nog wettelijke bepalingen moeten komen om deze wet te omkaderen, met name om de bevoegde administratie aan te wijzen en de procedure voor de erkenning van de betrokken werkgevers vast te stellen. 

We moeten dus niet verwachten dat dergelijke arbeidsovereenkomsten ten vroegste vóór eind 2024 zullen worden ondertekend.

Bron : wetsontwerp houdende bepalingen inzake sekswerk onder arbeidsovereenkomst aangenomen in plenaire vergadering op 2 mei 2024 (DOC 55 3926/006)

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates