Tewerkstellingsgraad stijgt, maar niet bij mensen met beperking: 1 op 431 werknemers in privé is collega met beperking
Acerta Consult: “Niet altijd grote ingrepen op werkvloer nodig om meer mensen met een beperking aan de slag te helpen”
Brussel, 18 april 2025 – De tewerkstellingsgraad in ons land stijgt, maar niet binnen de groep van mensen met een beperking. Waar in 2023 0,25% van alle werkenden in de privésector een beperking had, gaat het nu nog om 0,23%. Een daling van zo’n 6%. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest scoort het best: daar maken werknemers met een beperking 0,36% van het personeelsbestand uit, een toename van 2,2% in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse door hr-expert Acerta Consult van de reële cijfers van 407.000 werknemers bij 29.300 werkgevers. “Om de tewerkstellingsgraad van 80 procent in het hele land te bereiken, is er nog veel ruimte om kwetsbare groepen meer aan de slag te krijgen”, aldus de experten van Acerta Consult.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest beste leerling van de klas
De regering-De Wever wil tegen 2029 80% van alle Belgen op beroepsactieve leeftijd aan de slag krijgen. Maar daar zijn we voorlopig nog niet. Volgens de laatste cijfers van statistiekbureau Statbel ligt de tewerkstellingsgraad in ons land op 72,8%. Onder andere bij de groep van mensen met een beperking, is er nog veel groeimarge. Zo’n 0,23% van alle werknemers in de privé heeft een beperking, leert het nieuwe onderzoek van Acerta Consult. Opvallend genoeg een daling tegenover de voorgaande jaren, ondanks alle inspanningen om meer werknemers met een beperking op de reguliere arbeidsmarkt in te zetten. In 2023 waren er nog 6,15% meer werknemers met een beperking in de privé aan de slag.
Het Vlaams Gewest is de regio met het kleinste aandeel: daar is 1 op de 514 werknemers (0,19%) een persoon met een beperking; Wallonië is de regio met de grootste terugval het laatste jaar, van 0,38% naar 0,31% (18,4% minder). Beste leerling van de klas is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar gemiddeld 1 op de 276 werknemers (0,36%) een persoon met een beperking is – een lichte stijging (+2,2%) tegenover 2023.

Figuur 1: Gemiddeld aandeel tewerkstelling mensen met een beperking – 2023 en 2024 – cijfers Acerta Consult (alle types contracten)
Georgia Venetakis heeft een visuele beperking en begeleidt als hr-experte bij Acerta Consult bedrijven op het vlak van rekrutering: “In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest draagt het dichte netwerk van openbaar vervoer mogelijk bij aan de bereikbaarheid van werkgevers in deze regio, wat voor mensen met een beperking een belangrijke factor kan zijn. De lichte daling het laatste jaar in Vlaanderen heeft mogelijk te maken met de overstap op 1 juli 2023 van de Vlaamse Ondersteuningspremie naar het zogenaamde Individueel Maatwerk (IMW). Verandering komt niet zelden met een aanpassingsperiode en dit nieuwe model bevat ook een aantal aspecten die mogelijk hindernissen opwerpen, zoals de erkenningsprocedure via de VDAB en de verplichte begeleiding door een gekwalificeerde begeleider. Hierrond werd ook geen campagne gevoerd, dus het kan belangrijk zijn om het IMW bij werkgevers nog extra onder de aandacht te brengen. Wallonië doet het op vlak van tewerkstelling van mensen met een beperking weliswaar beter dan Vlaanderen, maar hier is de duidelijke terugval het voorbije jaar wel in de gaten te houden.”
Kleinere bedrijven hebben meer mensen met beperking in dienst
Bekijken we de cijfers meer in detail, bijvoorbeeld volgens grootte van bedrijf, dan valt op dat kleine ondernemingen het gemiddeld beter doen dan grote(re) wat de tewerkstelling van mensen met een beperking betreft. Zeker de bedrijven tot 20 werknemers hebben duidelijk meer collega’s met een beperking in dienst (0,31% tot 0,35%). Opvallend: het aandeel personen met een beperking onder arbeiders en onder bedienden is nagenoeg gelijk (0,23%).

Figuur 2: Percentage werknemers met een beperking in bedrijven naar grootte (op basis van aantal werknemers in dienst) – cijfers Acerta Consult
Georgia Venetakis: “Dat er in kleinere bedrijven niet voor elk type taak een specialist is, waardoor de functies misschien minder strak zijn afgelijnd, kan ervoor zorgen dat kleinere werkgevers jobinhouden ook makkelijker aanpassen aan de specifieke talenten en mogelijkheden van een collega met een beperking. Wat ook een rol zal spelen is de ligging: een grotere onderneming in een industriepark is wellicht moeilijker toegankelijk dan een kmo in het centrum van de stad. Diversiteit en inclusie is een actueel thema in ondernemingen, al was het maar omdat we het ons niet kunnen permitteren om talent onbenut te laten: er is nog altijd arbeidskrapte en de werkzaamheidsgraad moet omhoog, willen we onze welvaart veiligstellen. Maar diversiteit doelt op verschillende groepen en misschien krijgen andere – senioriteit, gender, cultuur ... – eerder de aandacht dan de werknemers met een beperking. Vaak leeft ook de misvatting dat er grote aanpassingen op de werkvloer nodig zijn om mensen met een beperking aan te werven, maar dat is niet altijd het geval. Soms kan met kleine ingrepen een enorm verschil worden gemaakt.”
Over de cijfers
Acerta Consult kan zich voor haar analyse beroepen op de reële gegevens van 407.000 werknemers (arbeiders en bedienden), actief bij meer dan 29.300 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. Gezien de mix van sectoren, regio’s, geslacht, leeftijd, enz. kunnen we stellen dat de bestudeerde dataset representatief is voor de Belgische arbeidsmarkt.
Vragen als journalist?
Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker