Wat jij moet weten als zelfstandige

Digitale facturatie

Vanaf 1 januari 2026 wordt e-facturatie of e-invoicing verplicht voor alle transacties tussen btw-plichtige ondernemingen. Dit betekent dat facturen vanaf dan moeten verstuurd worden via het gestandaardiseerde Peppol-netwerk. Meer weten? Lees verder of ontdek meteen onze oplossingen.

Wat verandert er voor zelfstandigen?

Iedere btw-plichtige zelfstandige die zaken doet met een andere btw-plichtige onderneming is vanaf 2026 verplicht om e-facturen te versturen en te ontvangen via het Peppol-netwerk. Dit betekent dat:

  • Je geen facturen meer mag verzenden als PDF of op papier.
  • Je een softwarepakket nodig hebt dat Peppol ondersteunt en facturen kan verwerken.

Of je nu zelf je boekhouding doet of samenwerkt met een accountant, je moet overschakelen naar een digitaal systeem dat aan deze nieuwe normen voldoet.

Enkel voor facturatie tussen btw-plichtige ondernemingen

De verplichting om digitaal te factureren geldt enkel voor transacties tussen btw-plichtige ondernemingen (B2B). Facturen aan particulieren (B2C) vallen niet onder deze verplichting.

Maak je gebruik van de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen (omzetcijfer < 25 000 euro)? Ook dan moet je je B2B facturen voortaan digitaal versturen.

Enkel ondernemingen die niet btw-plichtig zijn en de ondernemingen die vrijgesteld zijn van btw volgens artikel 44 (medische beroepen, verzekeringsmakelaars, …) vallen niet onder de verplichting om e-facturen te verzenden, noch te ontvangen.

Werk je met overheidsinstanties? Dan ben je nu al verplicht om e-facturen via Peppol te verzenden.

Wat zijn de voordelen van e-facturatie?

De overheid wil facturatie efficiënter, transparanter en veiliger maken. E-facturatie houdt in dat facturen gestructureerd en foutloos worden verwerkt, zonder dat je ze handmatig moet invoeren in je boekhouding. Dit biedt heel wat voordelen:

  • Minder administratie: Alles wordt automatisch verwerkt, waardoor je minder tijd verliest.
  • Minder fouten en spookfacturen: Facturen worden direct uitgelezen door software, zonder risico op tikfouten.
  • Snellere betalingen: Klanten ontvangen je facturen meteen en kunnen ze sneller verwerken.
  • Geen zorgen over naleving: Je voldoet automatisch aan de wettelijke verplichtingen.
  • Veiliger (digitaal) zakendoen
  • Eenvoudig internationaal factureren


Wat betekent dit praktisch voor jou?

Als zelfstandige kan je zelf kiezen hoe je dit aanpakt, afhankelijk van je huidige werkwijze.

Werk je zonder accountant?
Je kan perfect zonder accountant blijven werken en toch aan de verplichtingen voldoen. Er zijn facturatiesoftwareprogramma’s die eenvoudig Peppol-integratie aanbieden.

Werk je met een accountant?
Veel boekhoudsoftware is al compatibel met Peppol. Je facturatiesoftware kan vaak gekoppeld worden aan die van je accountant, waardoor facturen automatisch worden gedeeld en verwerkt.

Tip: blijf altijd baas over je digitale brievenbus

Wanneer je als zelfstandige zélf je registratie op het Peppol-network regelt, blijf je baas over je eigen archief. Ongeacht of je met een accountant in zee gaat of niet. Kies daarbij wel voor een facturatiesoftware die compatibel is met alle boekhoudpakketten. Acerta helpt jij graag bij het maken van deze keuze en brengt deze wettelijke verplichting samen met jou in orde. Ontdek welke oplossingen we aanbieden voor het ontvangen en versturen van e-facturen.


Veelgestelde vragen over digitale facturatie

Hieronder vind je meer dan 50 veelgestelde vragen over e-facturatie via Peppol. We hebben alles gecategoriseerd zodat je snel een antwoord vindt dat past bij jouw situatie.

Zit je nog met (andere) vragen?

Herbekijk onze webinar over digitale facturatie en wat dat voor jou betekent als zelfstandige. Werk je voor je boekhouding samen met een accountant? Dan kan je zeker ook langs die weg informatie inwinnen over deze nieuwe wettelijke verplichting.

Wat is Peppol en hoe werkt het?

Wat is Peppol?

Peppol is een Europees netwerk dat bedrijven en overheden toelaat om elektronische facturen veilig, gestandaardiseerd en efficiënt uit te wisselen. Het wordt verplicht in België vanaf 1 januari 2026 voor alle B2B-transacties.

Hoe werkt Peppol precies?

Via jouw facturatiesoftware met een gekoppeld Access Point worden facturen in een gestandaardiseerd formaat automatisch verzonden en ontvangen.

Wat is een Access Point?

Een Access Point is het digitale kanaal binnen je software dat jouw facturen naar het Peppol-netwerk stuurt en facturen van anderen ontvangt.

Is Peppol gratis?

Het gebruik van het netwerk zelf is gratis, maar de software om facturen te verzenden en ontvangen is betalend.

Voor wie is Peppol verplicht?

Software en gebruik

Ontvangen van facturen

Buitenlandse facturen

Boetes en sancties

Voordelen van Peppol

Onderaannemers en sectoren

Moet een horecaondernemer onder het forfaitair stelsel meedoen?

Ondernemers die onder de forfaitaire btw-regeling vallen, moeten vanaf 2026 nog geen e-facturen versturen, maar ze moeten wel al e-facturen kunnen ontvangen. Vanaf 1 januari 2028 zal het forfaitair stelsel. Verdwijnen en vanaf dan val je volledig onder de e-facturatieverplichting (vesturen en ontvangen van e-facturen).

Organisaties en vzw's

Kleine ondernemers en gepensioneerden

Wat met student-zelfstandigen?

Als ze btw-plichtig zijn, vallen ze onder de e-facturatie verplichting. Indien ze enkel niet btw-plichtige activiteiten uitvoeren, vallen ze er niet onder.

Praktische vragen

Is het fiscaal aftrekbaar?

De kosten verbonden aan factureringspaketten, zoals abonnementskosten, zijn voor 120% fiscaal aftrekbaar voor zelfstandigen met een eenmanszaak en kleine vennootschappen. Deze gunstmaatregel geldt tot eind 2027.


Herbekijk het webinar van 13 maart 2025

Hier staat inhoud die gebruik maakt van marketing-cookies.
Aanvaard marketing-cookies om deze inhoud te tonen.