Vlaamse overheid zet Week van de Gastleraar in de kijker: Vier Studio Brussel-gezichten staan voor de klas om Vlamingen warm te maken voor het statuut van gastleraar
Brussel, 3 februari 2025 – De Vlaamse overheid en Acerta Consult zetten, samen met Studio Brussel-presentatoren Amber Broos, Michèle Cuvelier, Thibault Christiaensen en Dries Lenaerts, van 3 tot 7 februari een week lang hun schouders onder de allereerste Week van de Gastleraar. Het initiatief maakt werknemers, werkgevers en zelfstandigen, maar ook gepensioneerden en studenten, warm om enkele uren per week les te geven. Ze doen dat in het kleuter-, lager- of secundair onderwijs via het bestaande statuut van gastleraar. Het doel is eenvoudig: meer leerkrachten voor de klas krijgen. Uit nieuw onderzoek van Acerta Consult blijkt dat ruim 1 op de 3 zelfstandigen en ruim 4 op de 10 werkgevers en werknemers interesse hebben om via het flexibele statuut tijdelijk voor de klas te staan. “Gastleraren brengen unieke kennis mee vanuit de praktijk naar het klaslokaal. Dat is een verrijking voor de leerlingen en een boost voor de onderwijskwaliteit. We willen mensen die de stap overwegen, aanmoedigen en hen een warm onthaal geven in de school”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA).
Op maandag 3 februari 2025 geven de Vlaamse overheid en Acerta Consult samen met Studio Brussel-presentatoren het startschot van de allereerste ‘Week van de Gastleraar’. Gastleraar worden, dat is de mogelijkheid die sinds vorig schooljaar bestaat voor mensen van buiten het onderwijs om aan de slag te gaan op de klasvloer. Scholen en kandidaat-gastleraars kunnen zich aanmelden op de website www.gastleraar.be. Het platform combineert vragen van scholen met het aanbod aan kandidaten.
Michèle Cuvelier, presentatrice bij Studio Brussel, zet tijdens de Week van de Gastleraar mee haar schouders onder het project: "Toen ik de vraag kreeg om les te geven, samen met andere Studio Brussel-presentatoren, zei ik meteen verrukt ‘ja’. Ik heb altijd gehouden van leren. School betekent voor mij snoepen van allerlei onderwerpen en van nieuwe werelden. Sommige leraren blijven me dan ook mijn leven lang bij omdat ze je zó goed in die onderwerpen en werelden kunnen meenemen. Ze prikkelen, ze vragen iets van je, maar ze geven evenveel terug. Dat is van onschatbare waarde in het pad dat je later aflegt tijdens het leven. Engels was altijd één van mijn lievelingsvakken, want een andere taal opent écht een nieuwe wereld! Dat vak nu eens mogen geven op de school waar ik zelf voor het eerst Engelse les kreeg, voelt als een prachtig full circle moment.”
Vlaming heeft interesse
Iets meer dan een derde van de zelfstandigen blijkt geïnteresseerd te zijn om gastleraar te worden, zo blijkt uit een bevraging van Acerta Consult. Onder werkgevers/werknemers gaat het zelfs over ruim 4 op de 10 die er positief tegenover staan, waarbij werkgevers nog iets enthousiaster zijn dan de werknemers. Dat alles blijkt uit een enquête van hr-expert Acerta Consult bij ruim 2.000 werknemers en meer dan 500 werkgevers in België.
Sabine Goossens, projectverantwoordelijke Gastleraar van Acerta Consult: “Een gastleraar blijft actief als werknemer, zelfstandige en vrije beroeper en reserveert een beperkte tijd om bij te springen in een school. Uiteraard zitten zij met vragen, maar we zien toch een duidelijke interesse. Om het allemaal praktisch in goede banen te leiden voor scholen en kandidaat-gastleraars is er www.gastleraar.be. Daar worden vraag en aanbod gecombineerd en staan zes hogescholen mee in voor de begeleiding.”
Enkele uren per week voor de klas staan is het populairst
Zelfstandigen die het idee van gastleraar genegen zijn, zijn het meest gewonnen voor een invulling met enkele uren lesgeven per week. Ook bij de werknemers en werkgevers scoort die optie het best. Eén of twee vaste dagen per week lesgeven vinden zij eveneens een optie. Deeltijds gastleraar zijn krijgt meer bijval dan een korte periode fulltime voor de klas staan.
Kijken we naar het enthousiasme onder de verschillende werknemersstatuten, dan zien we dat ambtenaren het meest enthousiast blijken. Ruim 1 op 4 onder hen is zeer geïnteresseerd in het gastleraarschap. Bij arbeiders en bedienden gaat het om 17% met een grote interesse.
![](https://www.acerta.be/media/cache/strip/uploads/media/679ce8326c4f9/bereidheid-gastleraarschap.jpg)
Figuur 1: Bereidheid gastleraarschap naar beroep – bevraging werkgevers en werknemers Acerta/Indiville 2025
Jongeren inspireren en maatschappelijke bijdrage leveren
Waarom mensen zo positief staan tegenover het idee van gastleraar, is bij werknemers en zelfstandigen gelijk. Zij willen vooral jongeren inspireren, een maatschappelijke bijdrage leveren, een extra uitdaging aangaan. Werkgevers zien hierin een kans om reclame te maken voor hun vakgebied of voor zichzelf als werkgever. Een kans ook om de competenties van hun medewerkers te versterken, en ook werkgevers hopen via die weg jongeren te inspireren.
![](https://www.acerta.be/media/cache/strip/uploads/media/679ce83b3cdeb/tabel.jpg)
Financiële zekerheid
Maar er zijn ook praktische drijfveren voor kandidaat-gastleraars: ze willen financiële zekerheid, een school in hun nabijheid, een lessenrooster dat afgestemd is op de vaste job.
Sabine Goossens, projectverantwoordelijke Gastleraar van Acerta Consult: “De winst voor de scholen is evident, maar ook langs de kant van de gastleraar is het voordeel van de kruisbestuiving tussen onderwijs en praktijk niet te onderschatten. Eigenlijk doen beide partijen elkaar een plezier, omdat ze elkaar inspireren, elkaar extra zuurstof geven.”
Potentieel verzilveren
Ook Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir wil het potentieel van de gastleraar graag verzilverd zien het komende jaar:
Zuhal Demir, minister van Onderwijs: ”Mensen zoeken vaak zin en betekenis in het werk dat ze doen. Lesgeven is een ideale weg om die impact en betekenis te ervaren: je geeft letterlijk je kennis door aan de volgende generaties. Toch kan de stap naar het onderwijs groot zijn, en daarom bestaat dus het flexibele statuut van gastleraar. Als gastleraar kun je je carrière combineren met het mooie beroep van leraar. Gastleraren brengen unieke kennis mee vanuit de praktijk naar het klaslokaal. Dat is een verrijking voor de leerlingen en een boost voor de onderwijskwaliteit. We willen mensen die de stap overwegen, aanmoedigen en hen een warm onthaal geven in de school.”
Praktisch:
www.gastleraar.be: het platform voor kandidaat-gastleraars, werkgevers en scholen, voor ondersteuning en matchmaking
Over de cijfers
De gegevens voor werknemers en werkgevers zijn afkomstig van de meest recente Spiegelbevraging, uitgevoerd door Acerta Consult in samenwerking met onderzoeksbureau Indiville begin 2025. In totaal werden 2002 werknemers en 515 werkgevers in België bevraagd. De resultaten voor de werkgevers zijn gewogen om representatief te zijn voor België op basis van het aantal werknemers in actieve ondernemingen met minstens 5 werknemers. De data voor werknemers zijn gewogen om representatief te zijn voor de werkende Belgische bevolking, met inachtneming van geslacht, leeftijd, taal en statuut. De gegevens voor zelfstandigen zijn afkomstig uit een aparte bevraging, uitgevoerd door Acerta waarbij 648 zelfstandigen in België deelnamen.
Vragen als journalist?
Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker