Vorige

Ziekteverzuim bij federale overheidsdiensten op weg naar nieuw record in 2024

Brussel, 12 december 2024 – Het ziekteverzuim bij de federale overheidsdiensten in ons land is op weg om nieuwe records te breken. Zes op de tien federale overheidsdiensten geven aan dat het aantal afwezigheden van meer dan 7 aansluitende dagen dit jaar gestegen is. En dat nadat de ziekteverzuimcijfers in 2023 bij de federale overheidsinstanties al nooit geziene hoogtes bereikten. Dit blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Acerta Consult in samenwerking met de Federale Overheidsdienst Beleid en Ondersteuning (BOSA).  

Ziekteverzuim federale overheid op weg naar nieuw record

Volgens de meest recente cijfers van Medex, de instantie die het ziekteverzuim bij federale overheidsdiensten monitort, lag het verzuimpercentage onder federale ambtenaren in 2023 op 6,71%. Dat betekent dat bijna 7% van de werkuren niet gepresteerd werd door ziekte. Dit is het hoogste niveau sinds het begin van de metingen in 2009. Stress-gerelateerde psychische aandoeningen zijn de grootste oorzaak van afwezigheid op de werkvloer. Zij waren afgelopen jaar verantwoordelijk voor iets meer dan vier op de tien (40,8%) ziektedagen.  

Voor dit jaar lijkt er geen beterschap op komst. Meer nog: het ziet ernaar uit dat de records uit 2023 opnieuw gebroken worden. Uit een bevraging van Acerta Consult onder HR-medewerkers bij 50 federale overheidsdiensten blijkt dat in zes op de tien overheidsinstanties het ziekteverzuim van zeven aansluitende dagen in 2024 opnieuw is toegenomen. In geen enkele overheidsinstantie is het verzuim van meer dan zeven werkdagen gedaald. Het  ziekteverzuim (1-7 werkdagen) is bij 37% van de bevraagde federale overheidsdiensten gestegen, terwijl ‘slechts’ 11% een daling van het kort ziekteverzuim rapporteerde. ​​     ​​ 

Fig. Hoe heeft het ziekteverzuim in je organisatie zich ontwikkeld in de afgelopen 12 maanden?

Kristel Minten, experte welzijn van Acerta Consult: “Vooral de groep zieken die langere tijd – meer dan zeven werkdagen – afwezig zijn, neemt toe binnen de federale overheidsdiensten. Het effectief terugdringen van verzuim vraagt, net als in bedrijven, ook bij overheidsdiensten om een integrale aanpak. Zo’n aanpak begint met meten - zonder inzicht in verzuim is een gerichte aanpak niet mogelijk -, gaat over een open en regelmatige communicatie tussen medewerker en leidinggevende, én focust op preventie. Denk aan​ ​opleidingen zoals stressmanagement gericht op het individu, maar ook preventieve maatregelen op team- en organisatieniveau (bij voorkeur in co-creatie uitgewerkt), en duidelijk kader en ondersteuning voor leidinggevenden.” 

Aantrekken en behouden werknemers is de topprioriteit voor komend jaar

Het groeiend aantal afwezigen vormt een grote uitdaging voor de federale overheidsdiensten, vooral in de huidige krappe arbeidsmarkt. Het vinden van geschikte nieuwe medewerkers is al moeilijk, en het toenemende ziekteverzuim maakt deze uitdaging nog dringender. Uit de bevraging van Acerta Consult blijkt dat het aantrekken en behouden van medewerkers de topprioriteit is voor het komende jaar op HR-vlak. Zes op de tien HR-verantwoordelijken geven aan dat hun dienst het afgelopen jaar al extra inspanningen heeft geleverd om de organisatie aantrekkelijker te positioneren als werkgever, bijvoorbeeld via sociale media en deelname aan evenementen.  


Over de cijfers

De resultaten in dit persbericht zijn gebaseerd op een bevraging uitgevoerd door Acerta Consult onder 200 HR-verantwoordelijken van publieke besturen, waaronder 50 HR-verantwoordelijken van federale overheidsdiensten. De bevraging vond plaats tussen 25 september en 16 oktober 2024. 


Vragen als journalist?

Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker

+32 478 27 93 62
Sylva.De.Craecker@acerta.be

Deel dit artikel