Vorige

Summit 2024: de grootste hr-uitdagingen voor accountants

26 juni 2024 Accountants
Lieven Delzeyne

Onlangs organiseerden we voor de vijfde keer onze Acerta Summit voor accountants. Het centrale thema voor deze editie: cybercrime. Met de snelle digitalisering en de komst van artificiële intelligentie is het belangrijk waakzaam te zijn voor cybercriminaliteit in al zijn vormen. Het integreren van AI is trouwens een van de vijf belangrijkste uitdagingen binnen de accountancy sector voor bedrijven. Onze eigen CEO, Christophe Deroose nam ons mee doorheen de overige topics en toont daarbij enkele belangrijke kerncijfers.

Leestijd: Later lezen?

Tewerkstelling en arbeidskrapte

Ons land is alvast op de goede weg om het nationale streefdoel van 80% werkzaamheidsgraad te behalen. In 2023 zaten we op 72,6%. Zal dit streefdoel ook antwoord bieden op onze structurele arbeidskrapte? De tewerkstelling ziet alvast positief uit: +1,6% in 2023 t.o.v. 2022. Ook de aanwervingsintenties zijn een stuk optimistischer. Zo verwacht 80% van de bedrijven in 2024 mensen te zullen aanwerven. In 2023 was dat nog 70%.

De arbeidskrapte is helaas nog niet van het toneel verdwenen. Er zijn in Vlaanderen maar gemiddeld 2,42 kandidaten per vacature. Dat maakt het moeilijk voor werkgevers om het juiste talent te vinden. Bij accountants ligt deze spanningsindicator nog een stuk lager: 1,7 in maart 2024. Het beroep staat dit jaar trouwens opnieuw in de top 10 van de knelpuntberoepen.

De grootste hr-uitdagingen voor 2024: aantrekken van talenten

Werkgevers hebben het niet makkelijk met het aantrekken van nieuwe medewerkers. Ze moeten de juiste talenten vinden én ook voldoende personeel vinden. En dat is voor accountants niet anders. Hoe kan je dit nu (anders) aanpakken? We delen enkele waardevolle bevindingen vanuit zowel werknemers- als werkgeversperspectief.

Een aantrekkelijk loonbeleid

De grote klassieker voor het aantrekken van nieuw talent. Voor werknemers is de belangrijkste factor voor verloning anciënniteit, terwijl werkgevers liever verlonen volgens prestaties en competenties.

Hybride werken

Intussen goed ingeburgerd als gevolg van de coronapandemie, maar 1 op 3 werkgevers zou structureel thuiswerken liever terugschroeven. (Kandidaat) Werknemers hopen juist op meer vrijheid rond thuiswerk.

Opleidingen

In kader van de Arbeidsdeal krijgen werknemers een bepaald aantal dagen individueel opleidingsrecht. 45% van de werkgevers bood vorig jaar (in 2023) meer dan vijf opleidingsdagen aan aan zijn werknemers, maar 30% van hen vindt vijf opleidingsdagen (te) veel. Let wel, als gecertificeerd accountant ben je eigenlijk sowieso verplicht om jaarlijks een bepaald aantal uren permante vorming te volgen.

AI: kans of bedreiging?

De komst van AI biedt heel wat mogelijkheden en zal het werk een stuk kunnen verlichten, maar hoe staan werknemers en werkgevers daar tegenover? 80% van de bedrijven beschouwt digitalisering en AI als een opportuniteit, maar onder werknemers is er iets meer onrust rond het topic. 4 op de 10 beschouwt het eerder als een bedreiging.

(Hoe) Zal het profiel van de accountant dan veranderen? Hoe meer AI verankerd wordt binnen work flows, hoe meer het een impact zal hebben op de profielen van werknemers. Je mensen erop voorbereiden wordt de sleutel tot succes.

Dit brengt ons meteen bij het centrale thema van deze Acerta Summit 2024: cybersecurity. De groei van AI heeft niet alleen nieuwe mogelijkheden gebracht, maar ook het aantal cyberaanvallen verhoogd. Het is van cruciaal belang hier extra alert voor te zijn en deze aanvallen ook te kunnen herkennen.

Hoe Acerta jou digitaal kan ondersteunen

Benieuwd hoe Acerta jou nog op andere vlakken kan begeleiden en adviseren? Ontdek de mogelijkheden. Meer weten over cyber security? Contacteer je Trusted Business Advisor om te ontdekken welke specifieke training Acerta aanbiedt aan accountants.

Deel dit artikel

Lieven Delzeyne_acerta

Geschreven door Lieven Delzeyne

Sales Director Acerta

Gerelateerde artikels

Accountants

Efficiëntere service voor accountants aan eindklanten? Dat kan, via Acerta.

19 juni 2024
Nicolas Pevenage

De bedrijfsgegevens van je klanten verwerken? Als accountant is het dagelijkse kost. Gelukkig kan dit nu sneller en efficiënter. Via het cloudplatform Silverfin kan je de sociale balans een heel stuk makkelijker opmaken.

Lees meer
Accountants

Dit was de Acerta Summit 2024

05 juni 2024
Lieven Delzeyne

De vijfde editie van de Acerta Summit ligt inmiddels weer achter ons. Onze accountants werden ondergedompeld in de wereld van cyber crime. We vatten deze boeiende en inspirerende dag samen en belichten de belangrijkste topics.

Lees meer
Accountants

AI binnen de accountancysector: vriend of vijand?

05 maart 2024
Lieven Delzeyne

Artificiële Intelligentie, het is niemand nog onbekend. Ook niet binnen de accountancysector. AI heeft zijn weg gevonden om ook het leven van accountants te vergemakkelijken, maar hoe draagt AI vandaag bij en waar liggen de groeikansen?

Lees meer