Actiedag op 16 september 2024!
De vakbonden organiseren een intersectorale actiedag om het gebrek aan toekomstvisie inzake industriebeleid aan de kaak te stellen.
Werknemers hebben het recht om deel te nemen aan deze acties. Een arbeidsovereenkomst uitvoeren betekent dat een werknemer werkt en zijn werkgever daarvoor het loon betaalt. Het feit dat werknemers staken en daardoor niet werken, heeft als gevolg dat je als werkgever voor die dag geen loon verschuldigd bent.
Als je werknemer afwezig is om deel te nemen aan die actie, mag je niet beslissen dat hij ongerechtvaardigd afwezig is. Evenmin is deelname aan deze acties op zich een grond voor ontslag om dringende reden.
Werkwillige werknemers zullen naar hun arbeidsplaats komen en ontvangen voor hun prestaties hun normale loon. Maak in je onderneming bekend dat er op 16 september acties zijn die de weg naar het werk moeilijker kunnen maken. Zijn de werkwilligen te laat op het werk, of geraken zij er niet, dan zouden zij het loon voor die dag krijgen, als de reden van de vertraging overkomen is op de weg naar het werk en onafhankelijk is van hun wil. Een plotse gebeurtenis op weg naar het werk, zoals bijvoorbeeld een ongeval, is daar een voorbeeld van. Deze vakbondsacties worden niet beschouwd als een plotse gebeurtenis. Deze acties zijn aangekondigd en van de werknemer mag verwacht worden dat hij redelijke inspanningen doet om tijdig op het werk aan te komen. Vroeger vertrekken of carpooling kan als redelijk beschouwd worden.
Kunnen, eens op het werk aangekomen, de werknemers het werk niet beginnen of niet verder zetten door die staking, dan is er geen gewaarborgd dagloon verschuldigd. Als werkgever moet je het loon in zo een situatie niet aanvullen tot het normale dagloon. De werknemer die voor die dag een vergoeding wil krijgen, zal zich moeten wenden tot de RVA.
Waar het mogelijk is, kan thuiswerk een alternatief zijn.