Vorige

Btw-regeling voor (para-)medische beroepen staat voor een belangrijke wijziging

Vanaf 1 januari 2022 worden verschillende (para-)medische prestaties btw-plichtig. Dat betekent een grote aanpassing voor zelfstandigen die deze beroepen uitoefenen. Om je te ondersteunen bij deze overgang, lanceerde Acerta het online platform icounter.be Daar vraag je – of je nu klant bent of niet – snel en eenvoudig btw-wijzigingen en -activaties aan. 

Maar voor we daar dieper op in gaan, laten we de wijzigingen aan de btw-regeling voor medische beroepen onder de loep nemen.

Ben jij als (para-)medicus vrijgesteld van btw-plicht?

Om als (para-) medische zorgverlener binnen of buiten het ziekenhuis vrijgesteld te worden van btw-plicht moet je voldoen aan twee basisvoorwaarden:

1. De hoedanigheid van de dienstverlener

Op dit vlak betekent de hervorming een uitbreiding van de btw-vrijstelling. Het onderscheid tussen wel en niet-gereglementeerde en -erkende zorgverlening verdwijnt namelijk. Tot nog toe kwamen enkel erkende medische en paramedische zorgverleners in aanmerking voor een btw-vrijstelling.

Met de nieuwe regelgeving valt het onderscheid weg tussen erkende en gereglementeerde zorgverlening, en zorgverlening die dat niet is.

De nieuwe regels effenen het pad voor een btw-vrijstelling voor zorgverleners die door hun opleiding kunnen aantonen dat ze recht hebben op de vrijstelling. Denk bijvoorbeeld aan osteopaten en chiropractors die een diploma, certificaat of getuigschrift hebben behaald aan een erkende universiteit, hogeschool of andere Belgische onderwijsinstelling.

2. De aard van de verstrekte diensten

Van zodra de nieuwe regelgeving in werking treedt, kom je enkel in aanmerking voor vrijstelling van btw-plicht wanneer je medische diensten levert die een therapeutisch doel hebben. Of deze medische verzorging verstrekt wordt binnen of buiten een ziekenhuis verandert niks aan de regel.

Vanaf 1 januari 2022 zullen enkel therapeutische behandelingen en ingrepen nog vrijgesteld zijn van btw voor alle medische en paramedische beroepen.

Wat bedoelt de wet met therapeutisch?

Therapeutische prestaties zijn prestaties die een diagnose, behandeling, verzorging en genezing van ziektes, letsels, afwijkingen en gezondheidsproblemen realiseren of de gezondheid van patiënten beschermen, in stand houden of herstellen. Niet-therapeutische prestaties zijn bijvoorbeeld esthetische behandelingen en ingrepen.

Enkele voorbeelden van niet-therapeutische prestaties die vanaf 1 januari btw-plichtig worden:

  • Tanden laten bleken bij een tandarts
  • Personal coaching als sportbegeleiding door een kinesist
  • Een medisch onderzoek ondergaan bij de huisarts voor een attest of levensverzekering

Wat betekent dit voor zorgverleners?

De hervorming beperkt de btw-vrijstelling op vlak van verstrekte diensten. Sinds 2016 wordt op ingrepen en behandelingen van esthetische aard uitgevoerd door artsen al 21% BTW toegepast. Met de nieuwe regeling die binnenkort in voege gaat, geldt dit voor alle medische beroepen betrokken bij esthetische ingrepen. Meer nog: het geldt voor alle ingrepen en behandelingen zonder therapeutisch doel, of die nu esthetisch van aard zijn of niet.

Vanaf wanneer gaat de nieuwe regelgeving in?

Tegen 1 januari 2022 zouden de nieuwe regels in werking treden. Ondertussen is de nieuwe wet al gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Vanaf Nieuwjaar 2022 geldt dus de btw-plicht van 21% voor alle niet-therapeutische behandelingen.

Waarom verandert de btw-regeling voor medische beroepen?

De Belgische wetgeving maakte sinds jaar en dag een onderscheid tussen medische en paramedische beroepen. Paramedische beroepen werden op hun beurt onderverdeeld in erkende en gereglementeerde paramedische prestaties langs de ene kant, en de paramedische prestaties die niet-erkend en -gereglementeerd waren langs de andere kant.

Dat onderscheid was niet langer conform met de Europese btw-richtlijn. Na een oordeel van het Europees Hof van Justitie vernietigde het Belgische Grondwettelijk hof de bestaande bepalingen rond de btw-vrijstelling voor medische en paramedische beroepen. Een nieuwe wet was dus nodig om het onderscheid tussen zorgverleners af te voeren. Het is die nieuwe wet die op 1 januari 2022 in voege treedt.

Is nu de kous af?

Zeker niet. Er zijn nog verschillende discussies aan de gang. Bijvoorbeeld over de lijst van paramedische prestaties die in het ‘oude’ systeem onder de noemer “niet-erkend en -gereglementeerd” vielen. Bovendien zal het ook niet altijd duidelijk zijn of een behandeling of prestatie nu therapeutisch is of niet. De verantwoordelijkheid om dat onderscheid te maken, ligt bij de btw-diensten.

Je kan overigens nog steeds een vrijstelling verkrijgen voor niet-therapeutische prestaties. Tenminste, als je praktijk een kleine onderneming – ongeacht de juridische structuur - is met een jaarlijkse omzet kleiner dan 25.000€. Desondanks moeten kleine ondernemingen enkele btw-formaliteiten naleven en de btw-regels navolgen in de boekhouding.

Ook ziekenhuizen zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe wet. Ook hier is btw-vrijstelling enkel van toepassing op therapeutische prestaties. De bezoekersparking, verhuur van televisie op patiëntenkamers of schoonheidsbehandelingen in het ziekenhuis zullen dus onderworpen zijn aan 21% btw vanaf 2022.

Hoe kan Acerta jou helpen?

Acerta helpt jou eerst en vooral door je administratie gemakkelijker te maken. Daarom lanceerden we icounter.be, het digitale ondernemingsloket voor alle zelfstandigen. Op dat platform wijzig je snel en eenvoudig je btw-regeling of KBO-gegevens en vraag je online je LEI- en EORI-nummer aan.

Word je door de nieuwe regelgeving btw-plichtig, dan staan wij voor je klaar met duidelijke informatie. Op onze pagina “Help, wat moet ik doen bij btw-plicht” lees je alles over btw, btw-plicht, btw-nummers enz. Via icounter.be activeer je meteen je btw-nummer en voeg je activiteiten toe in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Zo heb je je administratie in 3 duidelijke stappen opnieuw op orde:

  1. Je vraagt de activatie of wijziging aan in enkele muisklikken,
  2. Je betaalt snel, eenvoudig en vooral veilig via QR-code of bankcontact, en
  3. Wij regelen jouw aanvraag binnen de 24u.

Reken dus op Acerta voor complete service en praktische ondersteuning!

Deel dit artikel