Vorige

Duurzaam woon-werkverkeer via subsidies van het Pendelfonds

Bedrijven uit de profit- en de non-profitsector en lokale of provinciale overheden (in samenwerking met een private partner) die het woon-werkverkeer van hun medewerkers willen vergroenen, kunnen een subsidieproject indienen bij het Vlaamse Pendelfonds. Projecten die zorgen voor meer gebruik van de fiets en het openbaar vervoer komen in aanmerking voor subsidiëring. Op 18 september 2023 lanceert de Vlaamse overheid de 14e Pendelfondsoproep. Ten laatste op 18 oktober 2023 moet een dossiernummer aangevraagd worden bij het Fonds.        

Wat?
De meest recente oproep van het Pendelfonds legt onder andere de nadruk op the last mile, namelijk de laatste verplaatsing tussen het eindpunt van het openbaar vervoer en de werkplek. Ook het stimuleren van het gebruik van nabijgelegen fietssnelwegen wordt beoogd. Ingediende projecten die hieraan voldoen maken dus meer kans op subsidiëring. Bedrijven die vestigingen hebben in Vlaanderen kunnen (samen) onder voorwaarden een dossier indienen bij het Fonds. Het project moet betrekking hebben op ten minste 10 werknemers.          

Welke projecten?
Voor de 14e oproep van het Pendelfonds komen onder meer de aankoop, de leasing en het onderhoud van (elektrisch aangedreven) bedrijfsfietsen in aanmerking.  

Grootte van de subsidie?
Maximaal de helft van de kosten die aan het project verbonden zijn kunnen gesubsidieerd worden en dit met een maximum van 200.000 euro als een individueel bedrijf een dossier indient. Dit bedrag verhoogt als het project door twee of meer bedrijven wordt ingediend. De projectduur is minimaal 2 jaar en maximaal 4 jaar. 

Hoe de subsidie aanvragen?
Ten laatste op 18 oktober 2023 moet een dossiernummer aangevraagd worden. Het concrete dossier moet ten laatste op 18 januari 2024 ingediend worden.

Meer informatie over de voorwaarden m.b.t. de indiening van het subsidiedossier is te vinden op de site van het Pendelfonds.

Deel dit artikel