Een eigen zaak starten zonder kapitaal: zo vind je geld
Geen kapitaal? Geen stress! Je hoeft geen groot startkapitaal te hebben om je ondernemersdromen waar te maken. Er bestaan verschillende bronnen voor financiële steun.
Kies een voordelige vennootschapsvorm
Sommige vennootschapsvormen vereisen centen. Véél centen. Choose wisely en ga voor een vennootschapsvorm die bij jou en jouw zaak past.
Klop aan bij de bank
De drive en goesting om je eigen zaak te starten is er, het geld helaas niet. Uiteraard kan je de bank aanspreken voor een lening. De hoogte van je lening - en of je überhaupt in aanmerking komt voor een lening - hangt onder andere af van:
- hoeveel eigen middelen je kan investeren;
- je terugbetalingscapaciteit en hoeveel je kan terugbetalen;
- …
Motiveer je financieringsbehoeften aan de hand van je businessplan (met extra aandacht voor je financieel plan) en eventuele offertes die je hebt verzameld.
Leen kleine bedragen via microkredieten
Wil de bank je geen geld lenen? Overweeg dan een microkrediet, bijvoorbeeld via Impulskrediet of microStart. Deze microkredietinstellingen verstrekken microkredieten van ruwweg 500 tot 25.000 euro, aan ondernemers die om welke reden dan ook geen toegang hebben tot een bankkrediet.
Risicokapitaal voor durvers
Risicokapitaal, durfkapitaal of venture capital is de investering in een bedrijf door een investeerder, waar de ondernemer de start of groei van zijn of haar bedrijf mee kan financieren. Dit soort investering impliceert een zekere mate van betrokkenheid bij het beheer van de vennootschap. Naast de inbreng van financiële middelen, zal de investeerder de onderneming doorgaans ook laten profiteren van zijn of haar ervaring en netwerk.
Spreek je netwerk aan
‘Mama, papa, mag ik geld lenen?’ Je weet maar nooit dat jouw familieleden, vrienden of kennissen jouw zaak willen steunen. Bijvoorbeeld door aandeelhouder te worden, of door jou geld te lenen.
Wist je dat de Vlaamse overheid leningen van particulieren aan kmo’s stimuleert, via de Winwinlening? Een particulier kan tot 75.000 euro lenen aan een Vlaamse kmo gedurende een looptijd van 5 tot 10 jaar. Hiervoor krijgt hij of zij een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal van de Winwinlening terug.
Steunmaatregelen voor startende zelfstandigen
Om de opstart van je zaak financieel gemakkelijker te maken, kom je als ondernemer in het Vlaamse Gewest in aanmerking voor enkele steun- en financieringsmaatregelen. Check de subsidiedatabank van Vlaio om na te gaan op welke maatregelen jij recht hebt. Ben je actief in het Brussels Gewest? Dan kan je hier terecht voor extra ondersteuning. Uiteraard kunnen ook ondernemers in het Waalse Gewest op steun rekenen.
Crowdfunding: financiering door de menigte
Crowdfunding is een alternatieve vorm van financiering, waarbij investeerders (vaak via een online platform) rechtstreeks bijdragen aan een initiatief. In ruil voor hun bijdrage kunnen ze een beloning ontvangen, vaak in de vorm van het product of de dienst waarvoor je geld inzamelt. Crowdfunding kan ook op basis van aandelen, waardoor investeerders aandeelhouder of zelfs mede-eigenaar worden, of op basis giften. In het laatste geval is er geen financieel of materieel rendement is voor de investeerders - behalve eeuwige dankbaarheid van de ontvanger, natuurlijk.
Doe mee aan wedstrijden
Heb je een origineel businessidee? Wie weet val je ermee in de prijzen. Neem de proef op de som door deel te nemen aan wedstrijden voor beginnende ondernemers. Behalve startkapitaal, kan je vaak ook advies van ervaren experten winnen.
Starters academie: gratis workshops voor starters
Als startende zelfstandige popel je om aan de slag te gaan. Spannend! Maar je hebt vast ook vele vragen. Geen tijd of zin om lange opleidingen te volgen of dikke boeken te lezen? Dan zit je goed bij de Starters academie! Hier vind je korte gratis workshops over de verschillende aspecten van ondernemen.
Geschreven door
Product Manager voor Starters, Zelfstandigen & Accountants bij Acerta