Koopkrachtverhoging voor dienstencheque-werknemers in het Vlaams Gewest
De Vlaamse Regering besliste op 1 december om de dienstencheque-ondernemingen een financieel steuntje in de rug te geven. De maatregel gaat in met terugwerkende kracht en vraagt om een snelle reactie van de betrokken werkgevers.
Dienstencheque-ondernemingen met een erkenning van het Vlaams Gewest zullen voor de dienstencheques met een prestatiedatum van 1 oktober 2023 tot en met 30 november 2023 een verhoogde tussenkomst krijgen van 3,20 EUR per aangeboden dienstencheque. De cheques moeten ten laatste op 31 maart 2024 aan het uitgiftebedrijf worden aangeboden om van deze extra tussenkomst te kunnen genieten.
Een deel van deze verhoogde tussenkomst, moet bij de dienstencheque-werknemers terecht komen. Minstens 20% en maximaal 25% van de extra overheidssteun moet aangewend worden om de koopkracht van de werknemers te verhogen. Deze koopkrachtverhoging moet ten laatste op 31 december 2023 uitbetaald worden.
Er wordt geen verplichte vorm van koopkrachtmaatregel opgelegd, zolang het maar gaat om een "in geld uitdrukbaar voordeel dat de dienstenchequewerknemer kan besteden aan producten en/of diensten". Er zou bijvoorbeeld gebruik kunnen gemaakt worden van ecocheques of consumptiecheques. Belangrijk daarbij is uiteraard dat op een correcte manier gebruik wordt gemaakt van de gekozen verloningstechniek (zoals het afsluiten van een CAO of individuele overeenkomst, het respecteren van grensbedragen op jaarbasis, enzovoort ...).
Bron: Besluit van de Vlaamse Regering 1 december 2023 tot wijziging van artikel 8 van het koninklijk besluit van 12 december 2001 betreffende de dienstencheques (B.S. 12 december 2023) (inwerkingtreding 1 oktober 2023)