Loonindexering in januari 2025: wat betekent het voor jou?
2025 komt dichterbij, en met de start van een nieuw jaar worden ook de lonen opnieuw geïndexeerd. Wat mogen we volgend jaar verwachten? Voor ruim 500.000 bedienden (werkzaam in PC 200) zal het loon stijgen met 3,58%, zo blijkt uit onze berekening op basis van de afgevlakte gezondheidsindex die het planbureau vandaag publiceerde. Dit is de tweede hoogste loonindexering in de voorbije tien jaar, na het piekjaar van 2023.
Wat is loonindexering?
In tegenstelling tot wat sommige werknemers denken, is indexering géén loonsopslag. De lonen in België zijn gekoppeld aan de inflatie, en evolueren mee met de stijging van prijzen van welbepaalde diensten of producten. Het mechanisme van de automatische loonindexering houdt het salaris van werknemers op het niveau van de levensduurte. Het loon van werknemers wordt dus aangepast, en via dit systeem wordt de koopkracht beschermd. Gunstig voor werknemers, maar de werkgever ziet de loonkost ieder jaar stijgen... En aangezien loon een cruciale factor blijft voor werknemers om voor een bepaalde werkgever te kiezen, neemt de druk voor werkgevers dus toe.
Gelukkig zijn er, naast loon, ook andere manieren om je als aantrekkelijke werkgever te profileren. Een sterke troef is o.a. het integreren van een ESG-aanpak (Environmental, Social, Governance) in je organisatie. De sociale pijler focust op thema’s zoals werknemerswelzijn en professionele groei. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het creëren van duurzame loopbanen en het ondersteunen van persoonlijke ontwikkeling.
Vast moment
De automatische loonindexering wordt geregeld via sectorale cao’s, waardoor deze niet voor alle werknemers op hetzelfde moment plaatsvindt. In PC 200 bijvoorbeeld, gebeurt die indexering jaarlijks op hetzelfde moment; in januari. Ook werknemers uit bepaalde andere sectoren zien hun loon bij het begin van het jaar al aangepast aan de inflatie:
- Werknemers in de voedingsnijverheidsector en goederenvervoer voor rekening van derden mogen een indexering van 3,57% verwachten;
- Werknemers in de horeca mogen een indexering van 3,571% verwachten;
- Voor werknemers in de handel in voedingswaren, beheer van gebouwen en vastgoedmakelaars gaat het om een prognose van 3,58%;
- Voor werknemers uit de internationale handel gaat het om een prognose van 3,58%;
- Voor werknemers binnen de sector van de verzekeringen gaat het om een prognose van 3,5819%.
Spilindex
Toch zijn er ook werknemers wiens loon pas later aangepast wordt. In bepaalde sectoren gebeurt de indexering namelijk pas wanneer de inflatie met een bepaald, vast percentage is gestegen op een variabel moment, of wanneer de zogenaamde “spil” bereikt wordt. Het Planbureau verwacht dat die spilindex in 2025 één keer zal worden overschreden, meer bepaald in januari. Dit betekent dat de uitkeringen op dat moment zullen stijgen, én dat de lonen van ambtenaren zullen stijgen in maart. Voor werknemers in de social profit zal het loon, afhankelijk van het gehanteerde systeem, stijgen, of in februari óf in maart.
Op de hoogte blijven van alle updates rond indexering?
In onze opleiding sociaal-juridische updates volgen we alle ontwikkelingen, zoals loonindexering, op de voet.
Geschreven door
domeinverantwoordelijke kenniscentrum