Pensioen

Wat zijn de verplichtingen voor jou als werkgever bij het (vervroegd) pensioen? Hoe zit het met de pensioenbonus? Acerta zet alles op een rijtje.

Alles over het pensioen en de pensioenbonus

Nadert het pensioen van een werknemer? Dan wil je als werkgever natuurlijk voorbereid zijn en de correcte regeling kennen in verband met pensioen, vervroegd pensioen en de pensioenbonus. We zetten alles op een rijtje voor jou.

Wanneer kan een werknemer met pensioen?

De wettelijke pensioenleeftijd is op dit moment 65 jaar. Vanaf 2025 wordt die echter opgetrokken tot 66 jaar en in 2030 tot 67 jaar. Ook is het mogelijk dat je werknemer vervroegd pensioen wil nemen. Dat kan als je werknemer:

  • 63 jaar is na een loopbaan van 42 jaar

  • 61 of 62 jaar is na een loopbaan van 43 jaar

  • 60 jaar is na een loopbaan van 44 jaar

(Vervroegd) pensioen aanvragen bij werkgever?

Als een van je werknemers met vervroegd pensioen wil, moet die jou daarvan natuurlijk op de hoogte brengen. Maar de aanvraag zelf gebeurt via het gemeentebestuur, een RSVZ-kantoor of via www.pensioenaanvraag.be.

Wat moet je als werkgever doen bij het pensioen van een werknemer?

Je hebt in feite geen verplichtingen als werkgever, behalve de regeling volgen voor het beëindigen van een arbeidscontract. Als je de werknemer een aanvullend pensioen liet opbouwen via je onderneming, dan moet dit bedrag op het moment dat die met pensioen gaat wel uitbetaald worden. Het is echter de pensioeninstelling die de werknemer contacteert en de modaliteiten meedeelt. Jij hoeft hier als werkgever niets voor te doen.

Meer weten over pensioen en vervroegd pensioen? Volg de opleiding over werknemerspensioen

Kan je als werkgever het (vervroegd) pensioen weigeren?

Wanneer een werknemer met (vervroegd) pensioen wil, kan jij dit als werkgever niet weigeren. Vanzelfsprekend moeten wel alle regels voor beëindiging van het arbeidscontract gevolgd worden, inclusief opzegtermijn enz.

Kan je als werkgever het (vervroegd) pensioen verplichten?

Een werknemer is nooit verplicht om met pensioen te gaan. Zolang er geen pensioenaanvraag gebeurt, loopt de loopbaan gewoon door. In sommige gevallen komt een oudere werknemer in aanmerking voor het Stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT).

Opzegtermijn pensioen: maximaal 26 weken

Wanneer je werknemer met pensioen gaat, wordt de arbeidsovereenkomst opgezegd en gelden de normale regels voor de berekening van de opzegtermijnen. Als je werknemer echter de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt, en de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt in de eerste maand erna (of later), dan bedraagt die opzegtermijn maximaal 26 weken. 

In de praktijk gebeurt de stopzetting van het werk voor pensioen vaak in onderling akkoord, met een kortere of zelfs zonder opzegtermijn.

Opzegtermijn vervroegd pensioen: gewone opzegtermijn

Wanneer een werknemer op vervroegd pensioen gaat, gelden de gewone opzegtermijnen. Maar ook hierover kan in onderling overleg anders beslist worden.

Pensioenbonus vanaf 2024

Om werknemers te stimuleren om nog enkele jaren in dienst te blijven na het bereiken van de vervroegde pensioenleeftijd, voert de regering opnieuw een pensioenbonus in.

Wat is de pensioenbonus?

Het gaat om een financiële bonus die je werknemer krijgt als die niét op vervroegd pensioen gaat en nog minstens zes maanden doorwerkt.

Pensioenbonus aanvragen

De pensioenbonus wordt indien de werknemer ervoor in aanmerking komt automatisch toegepast. Noch jij als werkgever, noch je werknemer moet de pensioenbonus dus aanvragen.

Pensioenbonus berekenen

De Federale Pensioendienst berekent en betaalt de pensioenbonus. De gewerkte maanden – gewerkte dagen plus wettelijk gelijkgestelde dagen – vanaf 1 juli 2024 komen in aanmerking voor de bonus. Gepensioneerden die vanaf 1 januari 2025 met pensioen gaan kunnen de pensioenbonus dus ontvangen. 

Het bedrag bouwt op per extra jaar dat de werknemer doorwerkt en dat gedurende maximaal 3 jaar:

  • Eerste jaar: maximaal 3.775 euro netto

  • Tweede jaar: maximaal 7.550 euro netto

  • Derde jaar: maximaal 11.325 euro netto

Verhoging pensioenbonus bij lange loopbaan

Werknemers met een lange loopbaan – 43 of 44 jaar – ontvangen een verhoogde pensioenbonus. Het jaarlijkse bonusbedrag is dan 11.325 euro netto met een maximale bonus van 33.975 euro netto.

Het totaal van het wettelijke pensioen, het aanvullend pensioen en de pensioenbonus wordt per maand wel geplafonneerd.

Zelf op pensioen? Ontdek hoe het pensioen voor zelfstandigen in elkaar zit.

Personeel op pensioen? Laat je begeleiden.

De experten van Acerta Consult geven je advies bij het aanbieden van de opbouw van een aanvullend pensioen en andere extralegale voordelen, het aannemen van gepensioneerden, en zoveel meer. Zodat jij altijd 100% wettelijk in orde bent.