Terug naar overzicht

Starten als zelfstandige in 2021? Volg deze stappen

Je zit barstensvol energie en ideeën om als zelfstandige met je eigen zaak te starten. Toch vraag je je af of het nu wel verstandig is om je ondernemersdromen na te jagen. Ons advies: go for it! Je twijfels zijn nergens voor nodig: met voldoende ambitie en een grondige voorbereiding is dit het ideale moment om van jouw onderneming een succes te maken. Wij helpen je graag op weg.

Stap 1: Bereid je start als zelfstandige goed voor

Preparation is key. Wil je sterk en coronaproof starten in het nieuwe jaar? Zorg dan dat je goed voorbereid bent.

Met een uitgekiend stappenplan breng je structuur en houvast in je startersavontuur. Weet je niet goed waar beginnen? Wij bezorgen jou een gratis stappenplan op maat in je mailbox, waarmee je meteen aan de slag kan. Het enige wat jij moet doen is maximaal vijf vragen beantwoorden.

Nood aan nog meer gratis ondersteuning? We’ve got your back. Schrijf je in voor de Starters academie en krijg heldere antwoorden op al je startersvragen, volg inspirerende workshops en ontdek onze partnerdeals.

Stap 2: Start je eigen zaak

Bij je start als zelfstandige horen enkele administratieve formaliteiten. Zo moet je je onder andere aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, zoals Acerta. Elk kwartaal betaal je je verzekeringsfonds een sociale bijdrage, waarmee je sociale rechten opbouwt als zelfstandige. Denk maar aan pensioenrechten, een ziekteverzekering, enzoverder.

Daarnaast moet je ook je ondernemingsnummer aanvragen en eventueel een btw-nummer activeren. Sluit je je aan als zelfstandige bij het sociaal verzekeringsfonds van Acerta? Dan regelen wij jouw opstart van A tot Z.

Stap 3: Check welke vergunningen of toelatingen je nodig hebt

Sommige activiteiten mag je enkel uitvoeren met een vergunning. Wil je bijvoorbeeld met ‘ambulante activiteiten’ producten of diensten aan de man brengen? In dat geval heb je een leurkaart nodig.

Daarnaast heb je ook bepaalde toelatingen en erkenningen nodig, afhankelijk van je activiteiten. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar muziek spelen in je winkel, met verbouwingen starten of lukraak je openingsuren kiezen.

Twijfel je welke vergunningen voor jouw activiteit(en) nodig zijn? Acerta weet het wel en kan de nodige vergunningsaanvragen voor je indienen

Stap 4: Denk nu aan later en sprokkel een aanvullend pensioen

Laten we eerlijk zijn: het wettelijk pensioen van een zelfstandige is behoorlijk laag. Daarom is het aangeraden zelf voor je aanvullend pensioen te zorgen. Maak van de nood een deugd en sluit meteen bij je start als zelfstandige een Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (SVAPZ) af. De overheid zal je hiervoor belonen met een extra fiscaal duwtje in de rug. Het resultaat? Een mooie spaarpot én een flink belastingvoordeel.

Stap 5: Verzeker jezelf en je onderneming

Als ondernemer moet je wendbaar zijn, zeker in crisistijd. Soms moet je risico’s durven nemen. En hoewel je er alles aan doet om de wind in de zeilen te hebben, zal je soms de wind tegen hebben.

Zorg er daarom voor dat je voldoende ingedekt bent. Dat doe je door de nodige verzekeringen af te sluiten. Sommige verzekeringen, zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, zijn verplicht. Andere verzekeringen zijn dat niet, maar kunnen wel het overwegen waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Verzekering Gewaarborgd Inkomen, Hospitalisatieverzekering en Overlijdensdekking.

Klaar om te starten?

Maak van 2021 het jaar waarin je ein-de-lijk zelfstandige wordt. Op ikwilstarten.be, hét startersplatform van Acerta, vind je alles wat je nodig hebt om van jouw onderneming een succes te maken.

Katrien Jonckheer3_acerta

Geschreven door

Katrien Jonckheer

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels