Terug naar overzicht

Word een zelfstandige zonder stress met deze zelfscan

2 op de 3 zelfstandigen zitten niet goed in hun vel. Of beter gezegd: in hun hoofd. Met de steun van de federale overheid, ontwikkelden we een korte zelfscan om het mentaal welzijn van zelfstandigen op te krikken. Ben je een zelfstandige? Doe dan zelf de test! Al meer dan 3.000 zelfstandigen gingen jou voor

De opgebrande zelfstandige

Aandacht voor mentaal welzijn op het werk zit er intussen goed ingebakken. Vooral bij werknemers. Maar psychische aandoeningen treffen niet alleen mensen in loondienst: ondernemers vormen een belangrijke risicogroep voor stress gerelateerde klachten.

Dat blijkt ook uit de resultaten van onze welzijnsbarometer: slechts 1 op de 3 zelfstandigen voelt zich écht goed. Nog eens de helft (49%) geeft aan dat het maar matig gesteld is.

Klant is koning, mentaal welzijn geen prioriteit

Wat maakt zelfstandigen dan zo kwetsbaar? Velen hebben meer aandacht voor hun bedrijf dan voor zichzelf. Ze identificeren zich met hun onderneming en menen dat hun succes afhangt van hun betrokkenheid en toewijding. Klant is en blijft koning, dus kunnen ze het werk maar moeilijk loslaten. Een geslaagd recept voor burn-out.

Burn-out en andere stressgerelateerde klachten zien we vaak bij mensen die zó bezield zijn door wat ze doen, dat ze hun eigen behoeften en gevoelens - al dan niet bewust - negeren. Ze blijven nog een poosje doorgaan, ook al zijn ze moe en hebben ze nood aan rust. Want het werk moet immers af.

Gezonde ondernemer in een gezonde onderneming

Structureel over de eigen grenzen gaan is meestal de keerzijde van die gedrevenheid. Maar om goed voor je klanten én bedrijf te kunnen zorgen, moet je in de eerste plaats goed voor jezelf zorgen.

Hoe kan je als zelfstandige een burn-out voorkomen? In het algemeen komt het erop neer dat je een evenwicht moet vinden tussen de beschermende factoren die jou energie geven én de risicofactoren die jou energie kosten.

Met de steun van de federale overheid, ontwikkelden we een korte zelfscan die deze factoren snel in kaart brengt. De tool is wetenschappelijk onderbouwd, volledig op maat van zelfstandigen en houdt rekening met verschillende beroepen en sectoren. Meer dan 3.000 zelfstandigen deden de scan al.

Caroline Biquet (zelfstandige, Projet Plume), vertelt over haar ervaringen als zelfstandige en het belang van de zelfscan voor haar persoonlijke situatie:

Hier staat inhoud die gebruik maakt van marketing-cookies.
Aanvaard marketing-cookies om deze inhoud te tonen.

Zelfscan op zelfstandigezonderstress.be

Op de website zelfstandigezonderstress.be vind je een vragenlijst van een zestal minuten, die je gratis en vrijblijvend kan invullen. Aansluitend ontvang je via mail een persoonlijk rapport met de resultaten én advies op maat. Denk aan:

  • tips en tricks om beter te leren omgaan met stresssituaties;
  • online en offline workshops met andere zelfstandigen, die focussen op de bouwstenen van mentale gezondheid;
  • concrete oefeningen voor het vinden van een goede work-life balans, omgaan met (financiële) onzekerheden en hoe motivatie vinden in je werk zonder over je grenzen te gaan, …

Daarnaast kan je ook kiezen voor 1-op-1 consultaties, aangeboden door ervaren coaches. Zo maken we écht werk van #veerkrachtigondernemen. Te beginnen met jouw mentale gezondheid.

Doe de zelfscan voor zelfstandigen

Hoe gaat het met jou? Vul de korte vragenlijst in op zelfstandigezonderstress.be en ontdek hoe je aan jouw mentale gezondheid kan werken. Al meer dan 3.000 zelfstandigen gingen jou voor!

Christine Festjens_acerta

Geschreven door

Christine Festjens

Managing Director van Acerta Starters & Zelfstandigen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels