Vorige

‘Working in Belgium’ moet aanvraag ‘single permit’ vereenvoudigen

Kader

Buitenlandse onderdanen die in België willen komen werken, hebben daartoe vooraf een toelating tot het werk nodig, tenzij ze bv. als EU-onderdaan over een vrijstelling zouden beschikken. Wanneer de tewerkstelling in België meer dan 90 dagen bereikt, dan dien je sinds 2019 als werkgever een gecombineerde vergunning aan te vragen. Dit is een elektronische verblijfskaart die zowel de toelating tot werk als de toelating tot verblijf van de niet EU-onderdaan attesteert.

Procedure

Als werkgever dien je de aanvraag voor een gecombineerde vergunning in bij de bevoegde gewestelijke dienst Economische Migratie. Sinds 31 mei 2021 kan je de aanvraag indienen via het unieke digitale loket ‘Working in Belgium’, ongeacht de plaats waar je onderneming is gevestigd. De aanvraag wordt vervolgens automatisch doorgestuurd naar het bevoegde gewest.

Voordelen

Het unieke digitale loket heeft als belangrijk voordeel dat je als werkgever niet langer verschillende procedures moet volgen, afhankelijk van het bevoegde gewest. Tot 31 mei 2021 bestonden er namelijk regionale verschillen in de wijze waarop een aanvraag voor een gecombineerde vergunning ingediend moest worden. Bovendien werkt de toepassing 24 op 7 en kun je de status van je dossier online opvolgen en er beslissingen raadplegen.

Bepaalde duur

Voorlopig is het wel zo dat enkel gecombineerde vergunningen van bepaalde duur via 'Working in Belgium' kunnen worden ingediend. In een latere fase zal het digitale loket worden uitgebreid naar aanvragen van arbeidskaarten en gecombineerde vergunningen van onbepaalde duur.

Voor dergelijke aanvragen blijft de huidige, gewestelijke procedure vooralsnog van toepassing. Meer info hierover kun je hier terugvinden:

Opleiding: internationale tewerkstelling

Heb je te maken met internationale tewerkstelling? In de modulaire opleiding 'Internationale tewerkstelling' in al zijn facetten, komen alle aspecten aan bod. Van tewerkstelling van buitenlandse werknemers in België over detachering, tot salary split. Je schrijft in voor de volledige opleiding of enkel voor de module die voor jou van toepassing is. 

Deel dit artikel