Vorige

Bijkomende schorsingen van de opzeggingstermijn ten gevolge van de Europese richtlijn “Work-life balance”

In geval van opzegging door de werkgever gelden vier extra schorsingsgronden die zijn ingevoerd door  de wet tot omzetting van de Europese richtlijn betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers, die op 31 oktober 2022 is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Wat is de schorsing van de opzegtermijn?

De werkgever kan de overeenkomst opzeggen tijdens de schorsing van de uitvoering ervan. De arbeidsovereenkomst kan worden geschorst omwille van verschillende redenen, zoals o.a. jaarlijkse vakantie, ziekte, …

Echter, de schorsing van de arbeidsovereenkomst zal in bepaalde situaties tot gevolg hebben dat de opzegtermijn wordt verlengd. De verlenging van de opzeg is van toepassing zowel wanneer de schorsing plaatsvindt op het tijdstip van de kennisgeving van de opzeg als later tijdens de opzegtermijn.

Opgelet, niet alle afwezigheden van de werknemer schorsen noodzakelijkerwijs de opzegtermijn van de werknemer.

Alleen de schorsingen waarin de wet uitdrukkelijk voorziet, schorsen  de opzegtermijn. Het gaat om o.a. de volgende schorsingsgronden ingeval van opzeg door de werkgever:

  • Arbeidsongeschiktheid;
  • Zwangerschapsverlof;
  • Borstvoedingsverlof;
  • Tijdelijke werkloosheid om economische redenen, slecht weer of collectieve sluiting;
  • Jaarlijkse vakantie;
  • Thematisch verlof of voltijds krediet;

Deze lijst bevat alleen de meest voorkomende afwezigheden, maar is niet volledig.

Let op! Indien de werknemer de arbeidsovereenkomst door opzegging beëindigt, schorsen de bovenstaande oorzaken de opzeggingstermijn niet. Concreet loopt de opzegtermijn van een werknemer die ontslag neemt gewoon door, ook als de werknemer tijdens de opzegtermijn afwezig is wegens bijvoorbeeld ziekte of jaarlijkse vakantie.

Wat is nieuw?

Aan deze lijst worden nog vier schorsingsgronden toegevoegd, namelijk:

  • Zorgverlof (de eerste vijf dagen van het zorgverlof die kunnen worden opgenomen om voor een ernstig ziek gezins- of familielid te zorgen);
  • Verlof wegens dwingende redenen
  • Geboorteverlof;
  • Adoptieverlof.

Deze nieuwe schorsingsgronden zijn vanaf 10 november 2022 van kracht (  tien dagen na de bekendmaking van de wet in het Belgisch Staatsblad) .

Bron:
Wet van 7 oktober 2022 tot gedeeltelijke omzetting van de Richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers, en tot intrekking van Richtlijn 2010/18/EU van de Raad en tot regeling van een aantal andere aspecten op het vlak van de verloven, BS 31 oktober 2022.

Deel dit artikel