Vorige

Fietsvergoeding 2022 stijgt naar 0,25 euro

Het bedrag van de maximaal vrijgestelde fietsvergoeding in 2022 stijgt vanaf 1 januari naar 0,25 euro per kilometer.

Indien je medewerker met de fiets naar het werk komt, betaal je hem doorgaans een fietsvergoeding. Het kan ook een extra stimulans zijn om je medewerker te doen kiezen voor de fiets. Deze fietsvergoeding is tot een bepaald plafond vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen.

In tegenstelling tot de vorige jaren, vond er dit jaar wel een stijging plaats van deze vrijgestelde fietsvergoeding. In 2022 stijgt de fietsvergoeding van 0,24 euro naar 0,25 euro per werkelijk afgelegde kilometer.

Moet je elke fietsende medewerker de fietsvergoeding betalen?

Er bestaat geen algemene verplichting om een fietsvergoeding te betalen, tenzij er hierover in jouw paritair comité een CAO werd gesloten. Het is eveneens mogelijk om de fietsvergoeding vrijwillig toe te kennen door hierover op ondernemingsvlak een overeenkomst te sluiten.

Wordt de fietsvergoeding voor elke medewerker nu automatisch 0,25 euro?

Is er in jouw sector geen verplichting opgelegd om een fietsvergoeding toe te kennen, dan kan je op ondernemingsvlak een overeenkomst sluiten waarin je het bedrag ervan vastlegt en dit al dan niet koppelt aan het maximaal vrijgesteld bedrag.

Voorziet jouw sector wel in een regeling, dan is de vraag of zij in de toepasselijke cao eveneens een koppeling voorzien met de maximaal vrijgestelde vergoeding. Is er een koppeling voorzien, dan zal de fietsvergoeding van 0,25 euro per kilometer van toepassing zijn. Is er geen koppeling aan het maximaal vrijgestelde bedrag voorzien, dan zal de sector nog een aparte cao moeten afsluiten om de vergoeding toch te verhogen naar 0,25 euro.

Enkele voorbeelden illustreren dit

In PC 100 (Aanvullend paritair comité voor de arbeiders), is er een sectorale regeling voorzien. De fietsvergoeding bedraagt 0,10 euro per effectief met de fiets afgelegde kilometer met een maximum van 4 euro (max. 40 km heen en terug) per arbeidsdag. Vanaf 1 juli 2022 bedraagt de fietsvergoeding 0,20 euro per effectief met de fiets afgelegde kilometer met een maximum van 8 euro (max. 40 km heen en terug per arbeidsdag).

In PC 302 (Horeca) schrijft de CAO voor dat een werknemer die zijn woon-werkverkeer aflegt met de fiets hiervoor een vergoeding ontvangt van 0,24 euro per afgelegde kilometer. De sector voorziet geen koppeling aan het maximaal vrijgestelde bedrag. De sector zal dan ook nog een cao moeten afsluiten indien zij de fietsvergoeding zou willen verhogen naar 0,25 euro. Een werkgever kan er ook op ondernemingsniveau nog voor kiezen om de fietsvergoeding te verhogen.

Opmerking: RSZ heeft nog niet bevestigd dat het RSZ-vrijgesteld bedrag stijgt, maar het is gebruikelijk dat het fiscaal vrijgesteld bedrag gevolgd wordt.

Deel dit artikel