Atelier Lilibo: ambachtelijke juwelen met een gouden randje

Vorige

Atelier Lilibo: ambachtelijke juwelen met een gouden randje

5 minuten
Later lezen?

Coronapandemie of niet, ook creativiteit kruipt waar het niet gaan kan. Passie in handgemaakte objecten steken, persoonlijke verhalen in juwelen gieten, en plezier en rust vinden in zelfs de meest uitdagende periodes. Dat is wat ondernemen voor Lien Butsraen betekent. Als goudsmid en oprichter van Atelier Lilibo vormt ze herinneringen, emoties, grote momenten of kleine gelukjes om tot persoonlijke juwelen. Lees hier haar ondernemersverhaal. Een verhaal van authenticiteit, zelfliefde en ambacht.

De nacht die raad bracht

In juli 2021 hield Lien haar Atelier Lilibo boven de doopvont. 28 jaar was ze. De jaren voordien stond ze als leerkracht secundair onderwijs voor de klas. Vol overgave en vooral veel geven en wat minder nemen. Net voor de coronapandemie ook in België toesloeg, kleefde de dokter het label “burn-out” op de klachten waar Lien al even mee worstelde. Naar het onderwijs - hoe prachtig ze die carrière ook vond – kon ze niet terug.

“Het is wat je doet in donkere periodes dat de grootste impact op je heeft,” vertelt Lien heel open over die periode. “Daarom zie ik mijn burn-out niet als iets negatiefs. Er is iets prachtigs uit gegroeid: mijn eigen onderneming. Daardoor weet ik dat je overal licht kan vinden. Zelfs wanneer het alle dagen nacht lijkt te zijn.”

Dat prille ondernemerschap kwam niet zomaar uit de lucht gevallen. Lien was al jaren bezig met het maken van juwelen. In elk materiaal dat ze tegenkwam, van beton tot kunststof, zag ze mogelijkheden voor creatie. Het plezier dat ze uit het maken van juwelen haalde en de mentale rust die het haar bracht, leidde haar naar Syntra West. Meer bepaald naar de opleiding tot goudsmid.

“Het is daar, in Syntra West, dat ik in contact kwam met mensen die een gelijkaardige ondernemersdroom hadden of die droom al aan het realiseren waren. De docenten, bijvoorbeeld, waren grote inspiratiebronnen toen ik mijn eerste stapjes als zelfstandige zette. Niet alleen om wat ze zelf creëerden uit goud of zilver maar vooral hoe ze ondernemerschap aanpakken. Van het aankopen van grondstoffen tot het opmaken van facturen. Ze deelden hun tips heel gretig. Zelfs nu ook nog, eigenlijk.”

Groeien als ondernemer

“De grootste uitdaging als solopreneur vind ik het ontbreken van een klankbord. Als zelfstandige draag jij de verantwoordelijkheid voor elke beslissing. Nochtans hou ik ervan om ideeën af te toetsen met anderen en raad te vragen. Dat kan ik als ondernemer uiteraard ook. Maar de uiteindelijke knoop doorhakken, dat moet ik zelf doen. Best uitdagend!”

Uiteindelijk hield dat Lien niet tegen om verder te groeien in haar onderneming. Meer nog, het is iets waar ze plezier in heeft gevonden. “Ondernemen is langs de ene kant een stuk symbolisch en abstract. Het gaat om je droom najagen. Langs de andere kant zijn het de concrete dingen die je dagdagelijks doet. Dat gaat dan vooral om proberen en risico’s nemen. Ook op financieel vlak. Zelfs wanneer het niet loopt zoals je hoopte, leer je enorm veel uit de weg die je aflegt. Dat maakt het ook zo boeiend.”

De helende kracht van ambacht

Dat we tijdens de coronapandemie en masse begonnen zoeken naar meer zingeving en vooral rust is ook Lien niet ontgaan. Net als zijzelf grepen ook vele andere mensen uit haar omgeving naar ambachten. “Ik denk dat corona ons gedwongen heeft onszelf de vraag te stellen “waar zijn we mee bezig?” Ineens werden we met z’n allen gedwongen om stil te staan terwijl thuis werken de grens tussen privé en professioneel deed vervagen en ook kinderen constant thuis waren. Teruggrijpen naar ambachten, met je handen iets fysiek creëren, was dan niet zo’n grote stap. Van klussen over tuinieren naar stukjes kunst maken. Zoals juwelen.”

Bij Atelier Lilibo vind je geen standaard juwelen. Zowel de collectie als elk stuk op maat vertelt een verhaal. Een van de meest pakkende juwelen die Lien sinds de start van haar Atelier heeft gemaakt is een herinneringsjuweel voor een vriendin. Met oud goud en een haarlokje van de overleden moeder van haar vriendin maakte ze een hanger. “Een manier voor mijn vriendin om haar mama elke dag dichtbij haar hart te dragen. Haar reactie was voor mij het meeste waard. Dat ik de eer heb gehad haar herinneringen en de liefde voor haar mama tastbaar te maken in goud.”

Ondernemen doe je niet alleen

Een van de grootste lessen die Lien trekt uit haar eerste jaar als ondernemer is dat je je als ondernemer moet omringen. “Ondernemen doe je beter niet helemaal alleen. Mijn man, Stijn, is elke stap van mijn avontuur een rots in de branding geweest. Ook al hadden mijn professionele beslissing een grote impact op ons privé-leven. Die onvoorwaardelijke steun is onmisbaar geweest.  Daarnaast is een goede boekhouder in mijn branche cruciaal. Alleen al door de complexiteit van de aankoop van edelmetalen als grondstof. Ook mijn docenten bij Syntra West geven enorm veel inzichten. Daarnaast zijn ook opleidingen zoals bijvoorbeeld de starters academie van Acerta heel interessant voor beginnende ondernemers.”

Een van de belangrijkste doelen die Lien zichzelf heeft gesteld, is zichzelf nooit verliezen in haar onderneming. Rust en plezier vinden in het creëren van persoonlijke juwelen blijft haar prioriteit. Enkel zo schenkt ze ook zichzelf die herinneringen, emoties, grote momenten en kleine gelukjes om tastbare juwelen van te maken.

Deel dit ondernemersverhaal