Starten als zelfstandig helper

Ben je van plan om een zelfstandige te ondersteunen zonder zelf een onderneming te starten? Ontdek wat het betekent om helper te zijn, welke verantwoordelijkheden en voordelen dit statuut biedt, en hoe je aan de slag kunt gaan.

Starten als zelfstandig helper

Wat houdt het statuut van zelfstandig helper in?

De correcte definitie van een helper of helpster is iemand die een zelfstandige bijstaat of vervangt in de uitoefening van zijn beroep, zonder door een arbeidsovereenkomst te zijn gebonden. Het statuut van helper is uitsluitend geldig in een eenmanszaak, en dus niet in een vennootschap.  Dan spreken we over een bestuurder of zaakvoerder, een werkende vennoot of een zelfstandige medewerker

Als helper moet je je verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Je kan helper zijn in hoofdberoep of in bijberoep, afhankelijk van jouw situatie.

Helper in bijberoep:

  •  Je helpt iemand naast de job die jij uitoefent, minstens halftijds of als vastbenoemde leerkracht minstens 60%.
  • Je krijgt een uitkering. Bekijk wel even met onze experten of je je uitkering kan combineren met een activiteit als helper .

Helper in hoofdberoep:

  • Je hebt geen andere professionele activiteit.

Gepensioneerde helper:

  • Je bent een helper en je hebt een pensioen.

Voordelen van het statuut helper

  • Flexibiliteit in uren maakt het mogelijk om naast je hoofdactiviteit bij te springen wanneer nodig.
  • Je hoeft geen eigen onderneming op te starten maar kan wel leren van een ervaren zelfstandige
  • Lagere administratieve lasten, zo heb je geen arbeidsovereenkomst nodig en heb je geen eigen boekhouding of btw-verplichtingen.
  • Je kan sociale rechten opbouwen zoals pensioen en ziekteverzekering.

Nadelen van het statuut helper

  • Je geniet van beperkte sociale bescherming: Je hebt geen recht op werkloosheidsuitkering en jaarlijkse vakantie.  
  • Je moet je inschrijven bij een sociaal verzekeringsfonds en betaalt verplicht sociale bijdragen.

Bijzonder statuut : meewerkend partner

Ben jij een meewerkende partner? Wanneer je getrouwd bent of wettelijk samenwoont en je partner bijstaat in zijn of haar zelfstandige activiteit,  dan kan je een beroep doen op het statuu van meewerkende partner.   

Ontdek hier voorwaarden voor het opstarten als meewerkend echtgenoot.

Uitzondering van toevallige helper

Mensen die slechts occasioneel en niet regelmatig hulp bieden aan een zelfstandige .

Voorwaarden om als toevallig helper in een eenmanszaak te worden beschouwd:

  • Occasioneel karakter: je mag dus geen structurele of wederkerige ondersteuning bieden
  • Minder dan 90 dagen per jaar : je hulp moet beperkt blijven tot minder dan 90 dagen per jaar.
  • Een toevallige helper moet zich niet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en betaalt dus ook geen sociale bijdragen.

Bijvoorbeeld wanneer je familie eenmalig helpt in een eenmanszaak tijdens de drukke eindejaarsperiode. Een vriend die uitzonderlijk helpt met het organiseren van een evenement of een zoon of dochter die enkele dagen bijspringt in het familiebedrijf wegens ziekte van de eigenaar.

Je komt niet in aanmerking voor de uitzondering indien je op regelmatige basis gaat helpen, bijvoorbeeld je helpt elk jaar bij de bloemenverkoop tijdens Allerheiligen of je helpt elke tweede zondag van de maand in een bakkerij. Ook al is dit minder dan 90 dagen per jaar, er is sprake van regelmaat dus zal je moeten aansluiten als helper.

Uitzondering wanneer je jonger bent dan 25 jaar

Ben jij jonger dan 20 jaar en ongehuwd? Dan mag je helpen, maar kan je je nog niet aansluiten als helper.  Aansluiting is immers pas mogelijk vanaf 1 januari van het jaar waarin je 20 wordt.

Ben je jonger dan 25 jaar én student met recht op het groeipakket? Dan hoef jij je ook niet aan te sluiten als helper zolang je studeert.

Welke rechten en plichten heb je als helper?

Verplichte aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds

Als helper moet je je verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, ten laatste vóór de start van je activiteit. Door je aan te sluiten, heb je recht op het Groeipakket, gezondheidszorg, een pensioen, … Je sociaal verzekeringsfonds stuurt je ieder kwartaal een afrekening van de sociale bijdrage die je daarvoor moet betalen. 

Er zijn enkele uitzonderingen op deze verplichting waarbij je je als helper niet kan aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.

  • als je jonger dan 20 jaar en ongehuwd bent: je inschrijving is maar verplicht vanaf 1 januari van het jaar waarin je 20 wordt. Voor deze datum kan je je niet aansluiten.
  • als je toevallige helper bent
  • als je student bent en nog recht hebt op het Groeipakket (tot maximum 25 jaar). Een effectieve uitbetaling van het Groeipakket is niet vereist.

Ben je als helper btw-plichtig?

Als helper ben je niet btw-plichtig omdat je geen economische activiteit op jouw naam uitoefent en alleen ondersteuning biedt. De zelfstandige aan wie je hulp verleent is verantwoordelijk voor de btw-administratie.

Wat zijn de mogelijke kosten en inkomsten van een helper

Kosten

Opbrengsten

Sociale bijdragen afhankelijk van je netto-inkomsten

Vergoeding overeen te komen met de zelfstandige aan wie je hulp verleent.

Verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid voor mogelijke schade veroorzaakt tijdens je werk

Sociale en fiscale voordelen: wanneer je een laag netto-inkomen hebt, betaal je minder sociale bijdragen en minder belastingen..

De kosten voor een helper zijn relatief laag, terwijl de inkomsten afhankelijk zijn van de hoeveelheid werk dat verricht wordt en de overeengekomen vergoeding.

Opstarten als helper

Wil jij opstarten als helper bij een eenmanszaak? Volg dan deze stappen.

  1. Controleer of je voldoet aan de voorwaarden van het statuut van helper.
  2. Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds indien nodig.
  3. Ga je aan de slag in de bouw of schoonmaaksector? Vraag aan de zelfstandige om je in te schrijven in het register van de helpers bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Ontdek hier meer informatie over je inschrijving bij de Kruispuntbank.

Maak duidelijke afspraken met de zelfstandige die je zal ondersteunen. Bespreek je vergoeding, taken, verantwoordelijkheden en je werkfrequentie.

Sluit je vandaag nog aan bij Acerta en start als zelfstandig helper!

Je statuut van helper wijzigen naar het statuut van zelfstandige

  1. Stopzetten van je huidig statuut
    1. Meld de wijziging van je statuut bij je sociaal verzekeringsfonds
  2. Wijziging naar een nieuw statuut

Wil je van helper overschakelen naar zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep? Of wens je over te stappen naar loontrekkende? Afhankelijk van het sociaal statuut waar je naar wenst over te schakelen moet je specifieke stappen volgen. Neem gerust contact op met onze experten, en wij helpen jou met de volgende stappen voor jouw specifieke situatie.

Klik hier voor meer info over je sociaal statuut als zelfstandige

Bekijk onze start-up video

Hier staat inhoud die gebruik maakt van marketing-cookies.
Aanvaard marketing-cookies om deze inhoud te tonen.

Meer info nodig?

Heb je meer info nodig om te bepalen of je je al dan niet moet aansluiten, neem dan contact op met een starterconsulent van het Acerta sociaal verzekeringsfonds.