De generieke gids in de praktijk: veilig en gezond naar de werkvloer
Acerta HR Crossroads - online debat - vond plaats op vrijdag 15 mei in samenwerking met IDEWE. Wat moet je als werkgever doen met de generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan? Zijn dit louter aanbevelingen of is het een afdwingbare verplichting? Welke gevolgen hebben die maatregelen voor jou als werkgever? En hoe krijg je je medewerkers zover om die maatregelen na te leven? Marc Van Ranst, prof. dr. virologie KU Leuven, Valérie Vervliet, adviseur Welzijn op het werk van het kabinet Minister Muylle en co-auteur van de generieke gids, Lode Godderis, prof.dr. aan het centrum voor omgeving en gezondheid van de KU Leuven en directeur onderzoek bij IDEWE en Miet Vanhegen, doctoraatsonderzoeker KU Leuven, Instituut voor Arbeidsrecht, debatteren over de toepassing van de maatregelen uit de generieke gids op de werkvloer. Moderator van dienst is Kathelijne Verboomen, director Kenniscentrum Acerta.
De generieke gids
Deze crisis is een totaal nieuw gegeven en kent geen precedenten. Daarom werkten de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, de Beleidscel van de Minister van Werk en experten van de FOD Werkgelegenheid in nauw overleg een generieke gids uit met maatregelen tegen de verspreiding van corona op de werkvloer.
Deze gids reikt een kader aan met maatregelen die je als werkgever kan nemen om er voor te zorgen dat je medewerkers in zo veilig en gezond mogelijke omstandigheden kunnen werken.
Hoe zit het nu met de concrete vertaalslag van die gids naar de werkvloer? Hoe afdwingbaar zijn die richtlijnen? Wat is de effectieve rol van de werkgever en tot waar reikt zijn verantwoordelijkheid? En wat als een werknemer zich toch niet gedraagt?
Waarom is een veilige werkvloer zo belangrijk?
De werkvloer is natuurlijk een plaats bij uitstek waar veel interactie is tussen mensen uit verschillende omgevingen. Wat maakt deze omgeving nu zo aantrekkelijk voor virussen en meer bepaald voor het coronavirus? In welke mate vormt juist die werkvloer een groot gevaar voor de verspreiding van het virus? Viroloog Marc Van Ranst licht toe waarom die maatregelen rond social distance net op de werkvloer zo belangrijk zijn
De visie van het beleid
Valérie Vervliet schreef mee aan de generieke gids en licht toe of we de gids best echt naar de letter van de wet volgen of eerder als inspiratiebron zien. Moet je als werkgever de maatregelen van de gids zelf interpreteren en nog je eigen beleid schrijven? Wat is de impact op je andere welzijnsprocessen zoals re-integratie, de werking van de arbeidsgeneesheer, het gezondheidstoezicht? Wanneer ga je in de fout? En wie controleert dat? Wat zijn mogelijke sancties?
Hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van de werkgever?
Onderzoeker Miet Vanhegen belicht de rol van de werkgever, die naar best vermogen de maatregelen uit de gids zal moeten toepassen. De werkgever is verantwoordelijk voor het welzijn van zijn medewerkers en heeft de plicht om voor een veilige en gezonde werkomgeving te zorgen. Hoe dwingend maak je die maatregelen voor je medewerkers? Hoe kan je hen erop aanspreken? Ben je als werkgever aansprakelijk? Of heeft ook de werknemer als individu een verantwoordelijkheid?
Hoe haalbaar is dat op de werkvloer?
Professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis adviseert werkgevers rond welzijn en gezondheid van medewerkers. Hij kijkt kritisch naar de haalbaarheid van deze maatregelen. Vele sectoren hebben al belangrijke stappen gezet en een eigen sectorgids uitgebracht. In andere sectoren zijn de maatregelen moeilijker toe te passen. Waar kunnen werkgevers dan de mosterd halen? Welke voorbeelden kunnen inspireren?
Webinar gemaakt door
Director Acerta Consult