Thuiswerken met kinderen: hoe help je je medewerkers?
Acerta HR Crossroads - In dit online debat op 30 april spreken Lode Godderis, professor aan het centrum voor omgeving en gezondheid van de KU Leuven en directeur onderzoek bij IDEWE, Maarten Vansteenkiste, professor motivatie-en ontwikkelingspsychologie, Universiteit Gent, Chris Wuytens, managing director Acerta Consult en Sarah De Groof, senior legal consultant Acerta en plaatsvervangend docent KU Leuven over je rol als werkgever in het organiseren van thuiswerk voor je medewerkers met schoolgaande kinderen. Moderator van dienst is Kathelijne Verboomen, director Kenniscentrum Acerta.
Thuiswerken met kinderen
Hoe je het ook draait of keert, nu de scholen terug gestart zijn met de poorten gesloten, komt de begeleiding van de kinderen toch grotendeels op de schouders van de ouders terecht. Als die dat dan ook nog combineren met thuiswerken, dan heb je zeker al ondervonden dat de belasting voor je medewerkers zeer hoog is.
Is het voor hen nog mogelijk om even veel en efficiënt te werken als in het pre-coronatijdperk? Mag of kan je dat nog verwachten als werkgever? Daarover gaat dit debat.
Je rol als medewerker en ouder
Motivatie- en ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste belicht vanuit de theorie van de zelfdeterminatie wat je kind nodig heeft om te ontwikkelen en te groeien: autonomie, verbondenheid en competentie. Dat zijn precies ook de zaken die je zelf nodig hebt als ouder om te groeien. En bovendien ook als medewerker om je job met voldoening uit te voeren. Hoe werkt dat allemaal samen?
Wat zegt het arbeidsrecht?
Hoe maak je als werkgever goede afspraken met je medewerkers over thuiswerk? Hoe zorg je voor een goed evenwicht tussen respect voor de thuissituatie en vereisten rond productiviteit? Wat zegt de regelgeving? Welk beleid zet je uit? Specialiste arbeidsrecht Sarah De Groof licht het wetgevend kader toe en vertaalt het naar de praktijk.
Hoe bewaak je het welzijn?
Vormt het telewerken en de combinatie met het gezin voor je medewerker een risico op bijvoorbeeld burn-out? Welke rol heb je hier als werkgever? Je bent immers ook verplicht voor het welzijn van je medewerkers te zorgen en een beleid rond psychosociale risico’s op te zetten. Hoe pak je dat aan in tijden van corona. Expert Lode Godderis belicht deze kant van de zaak.
Hoe loods je je organisatie hierdoor?
Net nu organisaties voor hun grootste uitdaging staan, verhoogt de druk op medewerkers ook op het thuisfront. Chris Wuytens benadert de zaak vanuit organisatie oogpunt. Merken klanten bijvoorbeeld iets van de druk op medewerkers? En hoe kan ik dat counteren? Wat is een slimme korte en lange termijn strategie en met welke neveneffecten moet ik rekening houden?
Webinar gemaakt door
Director Acerta Consult