Werken in 2021: hoe anders wordt het?
Acerta HR Crossroads - online debat - 10 december
2020 was het jaar waarin thuiswerk de norm werd, waar afstand houden van collega’s ook een fysieke betekenis kreeg en waar van work-life balans amper nog sprake was. Welke veranderingen blijven in 2021 bestaan en hoe zal die nieuwe werkwereld er dan uitzien?
Dat is het onderwerp van dit debat. Sprekers van dienst zijn Hilde Crevits,viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw, prof. dr. Frank Hendrickx, professor arbeidsrecht (KU Leuven), dr. Chris Wuytens, managing director Acerta Consult, prof. dr. Katleen De Stobbeleir (Vlerick Business School en KU Leuven), en Jan Van Acoleyen, Chief Human Resources Officer Proximus.
Moderator is Kathelijne Verboomen, director Kenniscentrum Acerta.
Dit debat vond plaats op 10 december - je kan het herbekijken >
Inspiratie voor een nieuwe werkorganisatie
“Het woord crisis wordt in het Chinees met twee karakters geschreven. Het ene staat voor gevaar, het andere voor mogelijkheden.” In deze quote van John F. Kennedy herkennen we de dagelijkse realiteit.
Ja, deze crisis zet vele ondernemingen voor uitdagingen. En ja, dat heeft veel veranderd op de arbeidsmarkt, in onze ondernemingen, in ons persoonlijk leven.
De grote vraag voor 2021 is: welke veranderingen behoud je? Hoe geef je die vorm? En hoe veranker je die in je organisatie?
Hilde Crevits
Als Vlaams Minister van Werk heeft minister Hilde Crevits het afgelopen jaar haar handen vol gehad om de transitie van de Vlaamse arbeidsmarkt in goede banen te leiden. We gingen van arbeidskrapte naar arbeidsoverschot, bedrijven zetten noodgedwongen massaal medewerkers in tijdelijke werkloosheid en de zorgsector heeft nog nooit zo hard onder druk gestaan en gesmeekt om extra arbeidskrachten. Gelukkig waren de steunmaatregelen van de federale en de Vlaamse regering een hulpmiddel voor bedrijven om hun organisatie doorheen deze crisis te leiden.
Hoe kijkt minister Crevits naar het afgelopen jaar, maar vooral, hoe ziet zij onze arbeidsmarkt evolueren en welke beleidsacties zal zij ondernemen om de schade voor onze bedrijven, werknemers en zelfstandigen zoveel mogelijk te beperken?
Frank Hendrickx
Het arbeidsrecht tijdens de coronacrisis: voortdurende verandering, steeds voer voor interpretatie en discussie, maar tegelijk ook een leidraad en beschermheer in tijden zoals deze. Hoe we samenwerken met elkaar onderging in 2020 belangrijke veranderingen. Niet in het minst door het thuistelewerken en wat een werkgever kon en mocht vragen van werknemers als het ging over coronatesten, quarantaine-attesten en kantoorattesten. De arbeidsrelatie heeft daarom zeker ook in 2020 wijzigingen ondergaan.
Hoe kijkt professor Hendrickx naar de toekomst van deze arbeidsrelatie en hoe moeten we onze werknemer uit-rusten voor een succesvolle arbeidsrelatie in de toekomst?
Chris Wuytens
De crisis managen van bocht tot bocht. Het was een enorme uitdaging voor bedrijven om hier creatief mee om te gaan. Chris Wuytens spreekt uit ervaring. Hij is een innovator, sterk gericht op het inzetten van de kracht van mensen. Niemand beter dan Chris kan ons helpen inzien wat de relatie is tussen het welbevinden van de medewerker en het effect hiervan op de organisatie. Succes is altijd een kwestie van het bundelen van krachten en talenten van mensen, en dit vooral toelaten.
Hoe vinden wij onze medewerkers terug na deze periode van intensief thuiswerk? Welke 'learnings' nemen we mee naar de toekomst en welke opportuniteiten uit deze crisis helpen organisaties net meer vooruit?
Katleen De Stobbeleir
Katleen De Stobbeleir kijkt vanuit het perspectief van persoonlijke groei. Het aanpassingsvermogen van managers en medewerkers is zwaar op de proef gesteld. We leerden anders kijken naar de indeling van de werkdag en de besteding van onze vrije tijd.
We gingen op zoek naar een nieuwe work-life balans en ontdekten andere manieren van werken en ontspanning. We kweekten nieuwe gewoontes en ontplooiden onontgonnen talenten. Wat houden we daar in 2021 van over?
Jan Van Acoleyen
Met meer dan 30 jaar ervaring in HR-managementfuncties heeft Jan Van Acoleyen een stevig palmares opgebouwd als het gaat over organisaties leiden doorheen verandering. Ook de transformatie van bedrijfscultuur hoort hierbij. In welke mate zijn arbeidsorganisaties doorheen een proces van verandering gegaan?
Kunnen we gewoon doorgaan met werken, zoals we voor maart 2020 deden? Hoe moet een werkgever zich anno 2021 positioneren op de markt? Wat zal de werknemer belangrijk vinden en welke factoren zullen ervoor zorgen dat een werkgever als aantrekkelijk wordt ervaren?
Herbekijk het debat
Welke veranderingen blijven in 2021 bestaan en hoe zal die nieuwe werkwereld eruitzien? Bekijk de opname van het debat en ontdek de visies van de experten.