Vorige

De arbeidsmarkt vergrijst in sneltempo: hoe ga je daar als werkgever mee om?

23 september 2024 Werkgevers
Charlotte Pieters

De vergrijzing is al jaren een hot topic, en afgelopen jaren liet deze tendens zich ook meer en meer op de arbeidsmarkt voelen. Inmiddels is er een hoogtepunt bereikt, want nog nooit waren er zo veel zestigplussers actief op de arbeidsmarkt. Meer dan 1 op de 10 werknemers (11,5%) is vandaag 60 jaar of ouder, waar het in 2019 nog maar 7,23% betrof. Een duidelijk én haalbaar beleid voor oudere werknemers dringt zich dus op.  

Leestijd: Later lezen?

Logistiek en transport én social profit zijn net iets grijzer

Niet elke sector is even grijs, zo blijkt uit de cijfers. Vooral binnen de sector van logistiek en transport (14,3%) en de social profit (13,5%) zijn veel oudere werknemers aan de slag. Werkgevers in deze sectoren, en dus onder andere in de zorginstellingen, staan zo voor een extra grote uitdaging. De horeca, groen- en bouwsector voelen voorlopig het minst van de vergrijzing op de arbeidsmarkt. In deze sectoren werken elk minder dan 9% zestigplussers.  

De vergrijzing komt met uitdagingen

Werknemers zijn ouder, en ook de instroom van jongeren op de arbeidsmarkt stijgt niet evenredig. Dit zorgt ervoor dat ondernemingen vergrijzen, wat het belang onderstreept van een doordacht loopbaanbeleid. Een dubbele uitdaging voor werkgevers, want zij moeten manieren vinden om de loopbaan van werknemers te verlengen én oudere werknemers langer aan de slag te houden. Hen werkbaar(der) werk bieden is daarbij een cruciaal doel. Werkgever en werknemer zullen samen de mogelijke oplossingen moeten verkennen en bepalen welke het beste is voor beide partijen.  

Verschillende opties om einde van de loopbaan vorm te geven

Hoe kan een werkgever zijn werknemer nu zo goed mogelijk begeleiden naar pensionering? Er zijn diverse opties aan het einde van de loopbaan van je werknemer.  

  • Rimpeldagen: extra vakantiedagen die worden toegekend voor werknemers vanaf 45 jaar in bepaalde sectoren met zware beroepen, zoals de zorgsector.  
  • Anciënniteitsdagen: een extraatje dat sectoren of ondernemingen toekennen aan medewerkers met x-aantal dienstjaren op de teller. 
  • Landingsbanen: een regeling waardoor oudere werknemers vanaf 55 jaar (of 50 jaar onder bepaalde voorwaarden) minder kunnen gaan werken in aanloop naar hun pensioen. Om het loonverlies (deels) te compenseren, voorziet de RVA een uitkering. De uitkering wordt in de meeste gevallen toegekend vanaf 60 jaar.  
  • Vervroegd pensioen: werknemers kunnen al afzwaaien voor het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd vanaf 63 jaar met 42 bewezen loopbaanjaren, óf op 60 jaar na 44 bewezen loopbaanjaren.  

Houd je oudere werknemers gemotiveerd

Naast deze opties is het ook een goed idee voor werkgevers om extra in te zetten op interne jobmobiliteit. Door medewerkers van functie te laten veranderen, kan je hen motiveren om langer te blijven werken. Zo verwerven ze aan het einde van hun loopbaan nog nieuwe kennis en expertise, wat de zin om langer te werken een boost kan geven. Ook zij-instroom naar andere sectoren – een populaire optie hierbij is onderwijs – of flexi-jobben behoren tot de mogelijkheden. De laatste, wellicht minst gekende optie, is dubbel werkgeverschap, waarbij een werknemer vast bij twee werkgevers in dienst is. De variatie in zowel jobinhoud als werkomgeving kan hier een extra motiverende factor zijn.  

Om tot de meest gepaste en werkbare oplossing te komen voor beide partijen, moeten verschillende factoren mee in rekening worden gebracht. Een helder dialoog tussen werkgever en werknemer is daarbij noodzakelijk. 

Een duidelijke strategie opzetten rond einde loopbaan?

Onze experten helpen je bij het uitwerken van een doordachte eindeloopbaanstrategie én bij het helder door-communiceren naar je oudere werknemers. Op deze manier kun je samen met je werknemers de invulling van hun laatste loopbaanjaren vormgeven. 

Deel dit artikel

Geschreven door Charlotte Pieters

Gerelateerde artikels

Werkgevers

De federale onderhandelingen maken doorstart: welke sociaaleconomische plannen kunnen op tafel komen?

03 september 2024
Ellen Van Grunderbeek

Na een korte pauze in de formatiegesprekken, kunnen de federale onderhandelaars terug aan tafel om een federale regering te vormen. Welke sociaaleconomische plannen kunnen op tafel komen? We geven je een kort overzicht.

Lees meer
Werkgevers

Recordaantal werknemers kiest voor opleidingsverlof

26 augustus 2024
Sophie Vantomme

Het Vlaams opleidingsverlof (VOV) is populairder dan ooit. De afgelopen jaren stevig in opmars en ook het voorbije schooljaar weer door bijna 11% meer werknemers opgenomen dan in schooljaar 2022-2023, zo blijkt uit onze recente onderzoekscijfers. Levenslang leren door werknemers wordt al een hele tijd aangemoedigd, en die inspanningen werpen duidel...

Lees meer
Werkgevers

Duurzame manieren om je huidige werknemers te behouden

26 juni 2024
Miet Vanhegen

Opvallende cijfers: 72% van de werkende Belgen zou hun huidige werkgever verlaten mocht zich een interessante opportuniteit voordoen. Hoe kan je als bedrijf inzetten op retentie en hoe zorg je voor een stimulerende werkomgeving waarin je huidige werknemers zich kunnen (blijven) ontwikkelen?

Lees meer