Aantal tijdelijk werklozen fors gestegen
In de eerste helft van 2024 waren gemiddeld 154.084 werknemers per maand tijdelijk werkloos, een stijging van 15% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Dit is het hoogste niveau van tijdelijke werkloosheid in tien jaar, coronajaren niet meegerekend.
Meer tijdelijke werklozen in de industrie en bouw
Volgens cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) piekte het aantal tijdelijke werklozen in de eerste helft van dit jaar, de coronajaren niet meegerekend. Vooral de verwerkende industrie en de bouwsector deden dit jaar vaker een beroep op tijdelijke werkloosheid. In de bouw steeg het aantal tijdelijke werklozen met 27,4% en in de industrie met 18,5%. Uit de RVA-cijfers blijkt verder dat vooral grote bedrijven met meer dan 1.000 werknemers in de eerste helft van 2024 vaker een beroep deden op tijdelijke werkloosheid, met een stijging van 36,9% ten opzichte van een jaar eerder, fors hoger dan de gemiddelde stijging van 15,2% voor alle bedrijven.
Fig. Gemiddeld aantal tijdelijke werklozen in de eerste helft van ieder jaar
Tijdelijke werkloosheid: zo gaat het in zijn werk
Tijdelijke werkloosheid treedt op wanneer werknemers tijdelijk niet kunnen werken, door bijvoorbeeld economische moeilijkheden of slechte weersomstandigheden, terwijl ze formeel nog steeds in dienst zijn. In de eerste helft van 2024 was 65% van de dagen tijdelijke werkloosheid toe te schrijven aan economische redenen, 26% aan slecht weer en 9% aan andere oorzaken zoals overmacht. Deze regeling werd in het leven geroepen om bedrijven te helpen economische schokken op te vangen zonder meteen tot ontslagen over te gaan. Werknemers ontvangen in deze situaties een tijdelijke werkloosheidsuitkering van de uitbetalingsinstelling (= de vakbond of de hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen indien de werknemer niet aangesloten is bij een vakbond.), en soms een aanvullende vergoeding van hun werkgever of sectorale fondsen.
Tijdelijke werkloosheid heeft echter ook nadelen voor werknemers. Naast het verlies van loon, vervallen bijvoorbeeld maaltijdcheques en kunnen zelfs vakantierechten mogelijk in het gedrang komen. In het geval van economische werkloosheid worden de dagen van tijdelijke werkloosheid echter gelijkgesteld aan gewerkte dagen, zodat de vakantierechten behouden blijven. Dit biedt enige bescherming voor werknemers in economisch moeilijke tijden.
Meer herstructureringen op komst
Een toename van tijdelijke werkloosheid duidt vaak op aankomende herstructureringen. Tijdelijke werkloosheid is vaak een eerste stap om kosten te besparen zonder meteen te moeten overgaan tot ontslagen. Als de situatie aanhoudt, kunnen bedrijven gedwongen worden om diepgaande herstructureringen door te voeren en werknemers te ontslaan. Het dalende ondernemers-vertrouwen in juli, na enkele maanden van stabilisatie, suggereert dat een sterk herstel niet op handen is.
- Bij het correct ontslaan van een medewerker komt heel wat kijken. Daarom bundelden we alles in een uitgebreid dossier. Zit je toch nog met vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Bekijk het ontslagdossier.
- Moet je meerdere werknemers ontslaan, hou dan rekening met mogelijke sectorale bepalingen inzake meervoudig ontslag of met de regels rond collectief ontslag. Meer informatie vind je hier.
- Ontdek het aanbod rond herstructurering en ontslag.
Acerta helpt je graag
Wil je meer informatie over meervoudig of collectief ontslag, neem dan zeker contact op met onze experts via e-mail (cns.legal.consult@acerta.be) of telefonisch (016/24.63.45).
Heb je tijdelijk een overschot aan personeel, maar wens je hen op drukke periodes terug in dienst te nemen? Weet dan dat je je personeel kan delen met andere werkgevers.
Is er geen fit meer tussen de inhoud van de job en de skills of wensen van je werknemer? Met Werkschakelpunt houd je je werknemer duurzaam aan de slag zodat je uitval of werkloosheid kan voorkomen.
Gebruik maken van tijdelijke werkloosheid?
Staat het al vast dat je gebruik zal moeten maken van tijdelijke werkloosheid, dan neem je best zo snel mogelijk contact met ons op om alle formaliteiten voor economische werkloosheid in orde te brengen. Je kan hiervoor terecht bij bpo.service@acerta.be of telefonisch op 016/24.56.88. Je kan uiteraard ook steeds contact opnemen met je vertrouwde aanspreekpunt bij Acerta.