Op deze pagina
- 4 geldige redenen voor ontslag
- a. Ontslag met onderling akkoord
- b. Ontslag om dringende reden
- c. Ontslag om medische reden
- d. Collectief ontslag
- Meer over soorten ontslag
- Medische overmacht
- Collectief ontslag
- Contract bepaalde duur opzeggen
- Kan je professionele begeleiding gebruiken bij ontslagsituaties?
Op deze pagina
- 4 geldige redenen voor ontslag
- a. Ontslag met onderling akkoord
- b. Ontslag om dringende reden
- c. Ontslag om medische reden
- d. Collectief ontslag
- Meer over soorten ontslag
- Medische overmacht
- Collectief ontslag
- Contract bepaalde duur opzeggen
- Kan je professionele begeleiding gebruiken bij ontslagsituaties?
Wat zijn de geldige redenen voor de diverse soorten ontslag?
Zie je je genoodzaakt om een of enkele medewerkers in je onderneming of organisatie te ontslaan? Dat is altijd moeilijk, op menselijk vlak, maar ook op administratief vlak. Er komt immers heel wat bij kijken: je moet als werkgever vele regels en procedures volgen. En natuurlijk heeft je medewerker ook het recht om de reden van ontslag te kennen.
Om die lastige taak van het ontslag voor jou als werkgever wat te verlichten, lijsten we hier de geldige redenen op voor de diverse soorten ontslag die er bestaan. Zo krijg jij alvast een duidelijk overzicht van de mogelijkheden.
Uitgebreid advies nodig voor het aanpakken van de soorten ontslagen? Schrijf je dan in voor de dagopleiding Praktijkdag Ontslag.
4 geldige redenen voor ontslag
a. Ontslag met onderling akkoord
Als zowel jij als je werknemer de arbeidsovereenkomst willen stopzetten, spreken we over een ontslag met onderling akkoord. In principe zijn er dan geen verplichte formaliteiten aan gekoppeld.
De wetgeving maakt wel een onderscheid tussen het opzeggen van een contract van onbepaalde en bepaalde duur. Een contract van bepaalde duur opzeggen kan in feite niet, maar er zijn wel enkele uitzonderingen zoals arbeidsongeschiktheid.
Het is sowieso aan te raden om jullie akkoord schriftelijk vast te leggen, evenals de voorwaarden en vergoedingen. Zo is er bewijslast, voor het geval dat er later toch een meningsverschil hierover zou zijn.
b. Ontslag om dringende reden
Maakte je werknemer een ernstige fout die een verdere professionele samenwerking definitief onmogelijk maakt? Dan kan je een ontslag om dringende reden overwegen. De arbeidsovereenkomst wordt dan zonder opzeggingstermijn of opzegvergoeding eenzijdig stopgezet.
Let wel: je moet die reden kunnen bewijzen. Het kan bijvoorbeeld gaan om:
-
misbruik van vertrouwen
-
diefstal
-
weigeren van werk
-
agressief gedrag
-
daden van oneerlijke concurrentie
Kan je de reden voor ontslag niét bewijzen? Dan riskeer je als werkgever zware gevolgen. Laat je hierin dus begeleiden door een expert.
Concreet advies nodig voor een ontslagprocedure? Neem contact met ons op.
Ook moet je rekening houden met een specifieke termijn om in actie te komen: vanaf de dag dat je de feiten kent, heb je maar drie dagen de tijd om je werknemer op de hoogte te brengen van het ontslag. Dit doe je vanzelfsprekend best via aangetekend schrijven.
Vervolgens heb je opnieuw drie werkdagen de tijd om in een aangetekende brief aan de werknemer gedetailleerd te beschrijven welke omstandigheden tot het ontslag leidden en hoe je de feiten te weten kwam. Je kan de kennisgeving van ontslag en de beweegredenen ook in één aangetekende brief bundelen, maar dat moet dan dus binnen de drie werkdagen na het kennen van de feiten.
Meer info over de procedure bij ontslag om dringende reden vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
c. Ontslag om medische reden
Een zieke werknemer ontslaan? Dat kan, maar niet met de ziekte of arbeidsongeschiktheid als reden. Je kan je in sommige gevallen wel beroepen op medische overmacht. In dat geval wordt namelijk definitieve arbeidsongeschiktheid vastgesteld: de gezondheidstoestand van de werknemer leidt ertoe dat hij/zij nooit meer de functie zal kunnen uitvoeren. Bovendien moet je ook aantonen dat er geen andere functies in de onderneming zijn die wél nog mogelijk zouden zijn.
Belangrijke kanttekening hierbij: je kan een medewerker pas ontslaan omwille van medische overmacht nadat deze persoon het re-integratietraject heeft doorlopen en beëindigd.
Tip! Contacteer Acerta Consult voor ondersteuning in elke ontslagsituatie. We staan je bij op juridisch, sociaal, psychologisch, administratief en organisatorisch vlak.
d. Collectief ontslag
Collectief ontslag kan om economische of technische redenen. De wetgeving hieromtrent is zeer complex en je moet je houden aan specifieke procedures. De drempel voor collectief ontslag is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal medewerkers dat je tewerkstelt.
Lees de procedures voor collectief ontslag goed na op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. En laat je begeleiden door een juridisch expert. Als je de regels immers niet strikt volgt, is het mogelijk dat je toch nog de lonen van je werknemers moet blijven uitbetalen.
Collectief ontslag om economische redenen vermijden? Besparen kan helpen. Ook hierin staat Acerta Consult je bij met professioneel advies. Vraag een verkenningsgesprek aan.
Meer over soorten ontslag
Medische overmacht
Is een van je medewerkers permanent arbeidsongeschikt verklaard? Dan heet dat medische overmacht en mogen jullie de arbeidsovereenkomst beëindigen.
Lees alles over medische overmachtCollectief ontslag
De coronacrisis heeft een grote financiële impact op de hele bedrijfswereld. Sommige bedrijven moeten herstructureren of zelfs medewerkers laten afvloeien om overeind te blijven. Moet je meerdere medewerkers ontslaan? Let dan op voor “meervoudig of collectief ontslag”: daar zijn heel wat regelgevingen, procedures en/of extra vergoedingen aan verbonden.
Lees alles over collectief ontslagContract bepaalde duur opzeggen
Wil je graag eenzijdig een contract van bepaalde duur opzeggen? Dan heb je te maken met een complexe regel- en wetgeving.
Lees alles over contract bepaalde duur opzeggenKan je professionele begeleiding gebruiken bij ontslagsituaties?
Een ontslag kan verschillende vormen aannemen: zonder of met dringende reden, met onderlinge toestemming, een contractbreuk of een ontslag door overmacht. Ook kan een contract van bepaalde duur aflopen. Afhankelijk van de situatie, gelden er andere te nemen stappen en verplichtingen. Vaak volstaat het om enkele administratieve formaliteiten te vervullen. In andere gevallen gelden complexere procedures en meer verplichtingen. Zo betaal je bij een gewoon ontslag je werknemer uit. Of laat je je werknemer een bepaalde opzegtermijn presteren en kent een sollicitatieverlof toe. Bij een ontslag om dringende redenen ben je geen opzegtermijn of -vergoeding verschuldigd.
Acerta Consult ondersteunt je in elke situatie met advies en diensten op juridisch, sociaal, psychologisch, administratief en organisatorisch vlak. Zo kom je je wettelijke verplichtingen na en geef je een positief signaal aan je (ex-)werknemers.