Terug naar overzicht

Acerta en Antwerp Management School doen hoogtechnologisch breinonderzoek naar aanpassingsvermogen medewerkers

Onze werkomgeving verandert met een sneltreinvaart en het vermogen om hiermee om te gaan is een van de voornaamste future skills. Willen organisaties wendbaar zijn, dan is het cruciaal dat (ook) hun medewerkers flexibel kunnen meebewegen op de golven van verandering.

Aanpassingsvermogen is daarom een belangrijke voorwaarde om op lange termijn inzetbaar te blijven. Acerta en Antwerp Management School werken nauw samen aan een hoogtechnologisch breinonderzoek naar aanpassingsvermogen, met als ultieme doel de ontwikkeling van praktische tools en adviezen die organisaties kunnen aanwenden.

Hier staat inhoud die gebruik maakt van marketing-cookies.
Aanvaard marketing-cookies om deze inhoud te tonen.

Wendbaarheid en ontwikkelbaarheid van medewerkers

De steeds toenemende speed of change die we al enkele jaren ervaren, zette flexibiliteit en aanpassingsvermogen al hoog op de agenda. Door corona is dit debat nog een versnelling hoger geschakeld: vanaf het prille begin van de lockdown moesten werkgevers en werknemers zich op een meer flexibele manier organiseren. Veel bedrijven kwamen tot het besef dat ze deze manier van werken ook in de toekomst op een meer gestructureerde en duurzame manier zullen moeten toepassen.

Wie nog nooit veranderingen in zijn of haar werkomgeving heeft ervaren, bevindt zich tegenwoordig in een minderheidspositie. De kennis en tools veranderen zo snel, dat bedrijven én hun medewerkers zich wel moeten aanpassen en wendbaar moeten zijn. Gelukkig beschikken onze hersenen over een ongelooflijk aanpassingsvermogen. Maar zit er eigenlijk een limiet aan dat aanpassingsvermogen? Of kan deze skill oneindig verder ontwikkeld worden en zo ja, op welke manier?

NeuroTraining voor een hoger aanpassingsvermogen

De nood aan evidence based onderzoek naar aanpassingsvermogen is groot. Heb je een groot aanpassingsvermogen, dan blijf je efficiënt werken onder wisselende omstandigheden. En pas je je naadloos aan je omgeving, takenpakket, verantwoordelijkheden en mensen aan.

Onder onze stimulans en onder leiding van prof. dr. Steven Poelmans wordt aanpassingsvermogen het prioritair onderzoeksonderwerp van het Acerta NeuroTrainingLabTM. Uitgangspunt van neurotraining is de plasticiteit en kneedbaarheid van het brein. Door gedrag te observeren en de gerelateerde neuro-cognitieve activiteit te meten, kunnen we de parameters in kaart brengen die het aanpassingsvermogen van medewerkers op een positieve manier beïnvloeden, om er vervolgens onderbouwde tools en adviezen aan te koppelen.

Praktische tools voor organisaties en hr-afdelingen

De wetenschappelijke inzichten die voortvloeien uit ons onderzoek zullen we inzetten om tools te ontwikkelen waardoor organisaties de factor aanpassingsvermogen kunnen optimaliseren in hun talent management. Zodat bedrijven en hun werknemers sneller kunnen inspelen op (technologische) veranderingen en vooruitgang, de globalisering en digitalisering van werkplekken, de culturele verschillen die er spelen, de arbeidskrapte binnen specifieke profielen, enzoverder.

Bovendien komt aanpassingsvermogen niet enkel de organisaties ten goede in hun wenbaarheid op korte termijn. Ook als individuele medewerker is het belangrijk om bewuster te zijn van je aanpassingsvermogen en hoe je deze kan aanwenden met het oog op een zingevende en duurzame loopbaan.

Logo AMS - acerta-NeuroTraningLab_acerta

Ontplooi de talenten van je medewerkers

Al die onontgonnen talenten in je organisatie ontplooien? Reken op de consultants van Acerta om je medewerkers klaar te stomen voor de uitdagingen van vandaag én morgen.

Tom Vlieghe_acerta

Geschreven door

Tom Vlieghe

Director Acerta Consult

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels