Vorige

Blauwtongziekte: verlenging van de steunmaatregelen

Heel wat landbouwbedrijven uit de rundvee- en schapensector kampen met zware financiële problemen door de uitbraak van de blauwtongziekte. Om deze sectoren te blijven ondersteunen, kunnen zij nu ook betalingsuitstel aanvragen voor de sociale bijdrage van het vierde kwartaal (2024/4), op voorwaarde dat deze nog niet betaald is en de regularisatiebijdragen met betrekking tot het jaar 2022, die vervallen op 31 december 2024.

Voor welke zelfstandigen?

Ondernemingen met de volgende NACE-BEL code kunnen vrijstelling aanvragen:

  • 01.41 (fokken van melkvee)
  • 01.42 (fokken van andere runderen en buffels)
  • 01.45 (fokken van schapen en geiten)
  • 01.62 (ondersteunende activiteiten in verband met de veeteelt)
  • 10.11 (verwerking en conservering van vlees, exclusief vlees van gevogelte)
  • 10.13 (vervaardiging van producten van vlees)
  • 46.32 (groothandel in vlees en vleesproducten)
  • 47.22 (detailhandel in vlees en vleesproducten in gespecialiseerde winkels) 

Het betalingsuitstel is van toepassing op de zelfstandige in hoofdberoep en de meewerkende echtgenoot.

Gevolgen van het betalingsuitstel

Je mag de sociale bijdrage voor 2024/4 en de regularisatiebijdrage 2022 (die vervalt op 31 december 2024) betalen met één jaar uitstel, dus vóór 15 december 2025, zonder intresten of verhogingen. Het betalingsuitstel heeft geen invloed op je sociale rechten maar wel op de fiscale aftrek van de VAPZ-premie. Immers, om aftrekbaar te zijn moeten alle sociale bijdragen die vervallen in 2024 betaald zijn op 31 december 2024. Door het betalingsuitstel kan je dus een belangrijk fiscaal voordeel mislopen.

Hoe aanvragen?

De aanvraag moet gebeuren vóór 20 december met een standaardformulier. Dat vind je hier.

Overige steunmaatregelen

Je voorlopige bijdragen van 2024 worden berekend op je inkomsten van 2021. Als je verwacht dat je inkomen van 2024 merkelijk lager zal liggen, dan kan je vermindering van je voorlopige bijdragen aanvragen. Doe hier je aanvraag.  

Opgelet, als je inkomen aan het eind van het jaar toch hoger uitvalt dan je geraamd inkomen, dan moet je vóór 31 december de nodige bijbetaling doen. Als je dat vergeet, moeten we het onbetaalde saldo opvragen in de eindafrekening en een wettelijke intrest aanrekenen die kan oplopen tot 20%. Word je forfaitair belast of is het heel moeilijk om je inkomsten in te schatten, dan heb je de mogelijkheid om een verzaking aan deze verhogingen in te dienen.

Als het financieel onmogelijk is om je sociale bijdragen te betalen, dan kan je vrijstelling aanvragen bij het RSVZ. Je hebt hiervoor één jaar de tijd. Door de vrijstelling verlies je wel je pensioenrecht voor dit kwartaal. Je blijft wel in orde voor de andere sectoren van de sociale zekerheid. Het aanvraagformulier vind je hier.

Deel dit artikel