Vorige

De werknemer moet werken op de dag van de verkiezingen, wat nu?

Op zondag 9 juni 2024 worden de Europese, federale en regionale verkiezingen gehouden. Wat gebeurt er als de werknemer die dag moet werken? 

Er zijn twee verschillende situaties die de afwezigheid van de werknemer kunnen veroorzaken:

  • het feit dat de werknemer zelf moet gaan stemmen;
  • het feit dat de werknemer aangeduid wordt als voorzitter, secretaris of bijzitter van een stembureau.

De werknemer moet gaan stemmen

Voor de verkiezingen op 9 juni is er een opkomstplicht. Dit betekent dat de werknemer verplicht is om naar het stemhokje te komen als hij of zij geen volmacht verleent. De werknemer is echter niet verplicht om voor een partij te stemmen, blanco stemmen is mogelijk.  

Dit jaar zullen voor het eerst, enkel voor de Europese verkiezingen, ook 16 - en 17 jarigen naar het stembureau moeten gaan. Organiseer je dus tijdig  want ook de studenten die bij jou in dienst zijn kunnen hierdoor dus geïmpacteerd zijn. 

Er zijn twee mogelijke oplossingen wanneer de werknemer moet werken op de dag van de verkiezingen: 

  • De eerste mogelijkheid is dat de werknemer toch gaat stemmen. De werknemer vraagt dan toestemming aan de werkgever om tussen de werkuren te gaan stemmen. 
  • De tweede mogelijkheid is dat de werknemer een volmacht geeft aan iemand anders. Die persoon, zelf gekozen door de werknemer, gaat in zijn plaats stemmen. 

Op het volmachtformulier geeft de werkgever aan dat de werknemer op de werkplek moet zijn. 

Werkgever, werknemer en volmachtkrijger ondertekenen het volmachtformulier. Het formulier bevat een stempel van het bedrijf of de instelling waar de werknemer is tewerkgesteld. In tegenstelling tot vorige keren is het niet noodzakelijk om een attest bij de volmacht te voegen. 

Het volmachtformulier kan gratis gedownload worden via: Stemmen met een volmacht | Verkiezingen België 2024 - FOD Binnenlandse Zaken - Directie van de verkiezingen (fgov.be)

Voor de tijd die de werknemer nodig heeft om te gaan stemmen is er geen behoud van loon.  

De werknemer werd opgeroepen als voorzitter, secretaris of bijzitter

Wanneer de werknemer wordt opgeroepen als voorzitter, secretaris of bijzitter van het stembureau, zal hij afwezig zijn om zijn plicht te vervullen. De werkgever kan dit niet verbieden. 

Er is een behoud van loon in de vorm van een klein verlet voor de bijzitters in het hoofdstembureau en het hoofdbureau voor stemopneming. De bijzitters die in het hoofdbureau zetelen voor de verkiezing van het Europees Parlement, kunnen afwezig zijn met behoud van hun loon gedurende de tijd die hiervoor nodig is, met een maximum van 5 dagen. 

Er is dus geen behoud van loon voor de voorzitter en de secretaris van de hoofdstembureaus en de hoofdbureaus voor stemopneming alsook voor de bijzitters in de overige stembureaus en bureaus voor stemopneming. 

Deel dit artikel