Donderdag 11 juli, Vlaamse feestdag. Recht op een vrije dag?
De Vlaamse Gemeenschap viert feest op donderdag 11 juli 2024. Maar hebben jouw Vlaamse werknemers ook recht op een vrije dag?
11 juli is geen wettelijke feestdag
Het aantal wettelijke feestdagen is via koninklijk besluit vastgelegd op 10 dagen per jaar. Het feest van de Vlaamse Gemeenschap op donderdag 11 juli staat niet in deze lijst en is bijgevolg geen wettelijke feestdag.
Hetzelfde geldt overigens voor de feestdagen van de twee andere gemeenschappen: de feestdag van de Federatie Wallonië-Brussel (Franse gemeenschap) op vrijdag 27 september en de feestdag van de Duitstalige Gemeenschap op vrijdag 15 november.
Eventueel wel een extra-wettelijke feestdag
Wel zijn er een aantal paritaire comités die door middel van een sectorale collectieve arbeidsovereenkomst een bijkomende (regionale) feestdag hebben ingevoerd. Dit is bijvoorbeeld het geval in de schoonmaaksector (PC 121) en de banksector (PC 310). Naargelang de regio waar de werknemer woont, kan hij dan een van de drie regionale feestdagen opnemen.
Bovendien kan je ook op ondernemingsniveau beslissen om je werknemers op deze dagen een vrije dag toe te kennen.
Je werknemers willen de brug maken op 12 juli
Ken je je werknemer 11 juli toe als extra-wettelijke feestdag, dan zal dit jaar misschien vaker de vraag komen om ook afwezig te zijn op 12 juli en zo de brug tot aan het weekend te maken.
Om afwezig te kunnen zijn op deze dag zal de werknemer een vakantiedag moeten inzetten of bijvoorbeeld een vervangende feestdag. Als je weet dat er in je onderneming die dag sowieso minder tot geen werk zal zijn, kan het interessant zijn vooraf na te denken over deze brugdagen en dit vooraf vast te leggen.
Een vervangende feestdag vastleggen op de brugdag
Je kan als onderneming er bijvoorbeeld voor kiezen om een vervangende feestdag vast te leggen op een brugdag. Let er wel op dat dit moet gebeuren voor 15 december van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de (vervangende) feestdagen vallen. Lees hier hoe je dat doet.
Een collectieve vakantiedag vastleggen
Eventueel kan je ook kiezen om enkele collectieve vakantiedagen vast te leggen. De procedure is vastgelegd in de vakantiewetgeving.
Stelt de sector een bepaalde periode van vakantie verplicht vast, dan moet je deze naleven. De beslissing moet dan wel voor 31 december van het vakantiedienstjaar (m.a.w. het jaar voorafgaand aan de collectieve sluiting) aan de Minister van Werk meegedeeld zijn. Doet de sector niets, dan volg je de procedure die ook geldt voor de vervangende feestdagen: ondernemingsraad, syndicale afvaardiging, alle werknemers, individueel akkoord. Hierbij is geen deadline vastgelegd. De data moeten toegevoegd worden aan het arbeidsreglement (waarbij je rekening houdt met bepaalde formaliteiten).
Wat als alle werknemers op de brugdag vakantie willen nemen?
Leg je voor de brugdag geen vervangende feestdag en geen collectieve vakantiedag vast, dan zou je werknemer een dag vakantie kunnen vragen op de brugdag. Maak vooraf goede afspraken met je werknemers. Je kan bepalen wanneer de aanvraag ten laatste ingediend moet worden, voorrangsregels vastleggen, …