Een nieuwe Dimona voor alternerend leren vanaf schooljaar 2023-2024
Vanaf schooljaar 2023-2024 moet je voor bepaalde opleidingsovereenkomsten ‘alternerend leren’ een nieuw type Dimona ‘ALT’ gebruiken.
Tot nu toe gebeurde voor deze leerlingen een Dimona van het type ‘OTH’, waardoor je deze niet van de andere werknemerscategorieën met ditzelfde Dimona-type kon onderscheiden. Dit zorgde ervoor dat deze leerlingen vaak onterecht werden uitgesloten van het recht op gezinsbijslag.
Doelgroep
De nieuwe Dimona ‘ALT’ is enkel van toepassing op leerlingen die een alternerende opleiding volgen en een vergoeding ontvangen die onderworpen is aan sociale zekerheidsbijdragen. Het gaat om opleidingen waarbij werken op de werkvloer en leren via een opleidingsinstelling met elkaar worden afgewisseld.
De RSZ voorziet 6 concrete criteria waaraan een opleidingsovereenkomst ‘alternerend leren’ moet voldoen om als leerling onderworpen te worden aan sociale zekerheidsbijdragen:
- Een deel werken (op de werkvloer) en een deel leren (binnen of op initiatief van de opleidingsinstelling). Het deel leren en werken zijn de uitvoering van hetzelfde opleidingsplan, zijn op elk afgestemd en wisselen elkaar regelmatig af;
- De opleiding leidt tot een beroepskwalificatie;
- Het deel ‘werken’ bedraagt op jaarbasis gemiddeld minstens 20 uren per week, zonder rekening te houden met feestdagen en vakantiedagen;
- Het deel ‘leren’ bedraagt minstens 240 lesuren voor leerlingen die nog deeltijds leerplichtig zijn. Een leerling die niet meer deeltijds leerplichtig is moet minstens 150 lesuren volgen;
- Het deel leren en werken is omschreven in dezelfde overeenkomst die je afsluit met de opleidingsinstelling en de leerling;
- De overeenkomst voorziet een financiële vergoeding ten laste van de werkgever die moet beschouwd worden als loon.
Enkel dan doe je dus de nieuwe Dimona ‘ALT’.
Het gaat onder meer over de volgende overeenkomsten:
- industrieel leercontract (Franse en Duitstalige Gemeenschap)
- overeenkomst van alternerende opleiding (OAO) (secundair onderwijs Vlaamse Gemeenschap)
- overeenkomst van duale opleiding statuut (ODOS) (secundair volwassenonderwijs Vlaamse Gemeenschap)
- overeenkomst ‘contrat de formation en alternance’ (Franse gemeenschap)
- middenstandsopleiding tot ondernemingshoofd (Franse gemeenschap)
- bachelor en master ‘en alternance’ (Franse gemeenschap)
Ga steeds goed na of je opleidingsovereenkomst aan de bovenstaande criteria voldoet om te weten welk type Dimona nodig is. Houd er rekening mee dat de Dimona moet zijn uitgevoerd voor de overeenkomst van start gaat. Vraag bij twijfel dus zeker tijdig advies.
Wijzigingen
De Dimona ‘ALT’ is enkel verplicht voor nieuwe overeenkomsten ‘alternerend leren’ die starten in het schooljaar 2023-2024.
Voor de opleidingsovereenkomsten die vorig schooljaar al liepen en ook op 1 september gewoon blijven doorlopen, moet er geen nieuwe Dimona ‘ALT’ gebeuren. Dit moet enkel indien de oude overeenkomst beëindigd werd en er voor schooljaar 2023-2024 tussen de leerling, jouw bedrijf en de opleidingsinstelling een nieuwe schriftelijke opleidingsovereenkomst wordt afgesloten.
Minder administratie bij overschakeling naar een studentenovereenkomst
Een Dimona ‘ALT’ kan gecombineerd worden met een Dimona ‘STU’ voor de zomermaanden juli een augustus. Dat wil zeggen dat beide types Dimona elkaar kunnen overlappen. Dit was niet het geval voor de Dimona ‘OTH’ die tot nu toe moest worden doorgegeven.
Uitzondering voor de bouwsector
In de bouwsector (PC 124) bestond er al een specifiek type Dimona ‘RTA’.
Deze overeenkomsten mogen niet worden doorgegeven als Dimona ‘ALT’, ook niet vanaf schooljaar 2023-2024.