Vorige

Eindelijk groen licht voor de tijdelijke werkloosheid ten gevolge van de energiecrisis

De RVA publiceerde op haar website de instructies over de tijdelijke werkloosheid energie en het nieuwe formulier C 106 A – Energie, dat nodig is om de aanvraag te kunnen doen.

Zoals aangekondigd door de regering, zullen bedrijven die te kampen hebben met te hoge energiekosten en daardoor (een deel van) hun productie moeten stilleggen, hun medewerkers op tijdelijke werkloosheid kunnen zetten. Het gaat om een tijdelijke en uitzonderlijke variant van de klassieke economische werkloosheid. Het nieuwe systeem is iets soepeler dan de klassieke economische werkloosheid en kan ruimer worden toegepast. Voor deze dagen zullen de betrokken medewerkers een verhoogde uitkering genieten, aan 70 procent van het geplafonneerd gemiddeld brutoloon (momenteel is dat 3075,04 euro).

Wanneer kan je de tijdelijke werkloosheid toepassen?

Je kan tijdelijke werkloosheid invoeren wanneer je een energie-intensief bedrijf bent. Daardoor weegt de productiekost niet langer op tegen het voordeel. Concreet moet je aan een van de volgende voorwaarden voldoen:

  • de aankoop van energieproducten (met inbegrip van energieproducten andere dan aardgas en elektriciteit) maakt ten minste 3 % van de toegevoegde waarde uit voor het kalenderjaar 2021

of

  • je definitieve energierekening voor het trimester voorafgaand aan het trimester waarin je de tijdelijke werkloosheid energie toepast is verdubbeld ten opzichte van je definitieve energierekening voor hetzelfde trimester van het voorafgaande jaar.

Hoe doe je de aanvraag?

Je kan pas tijdelijke werkloosheid toepassen eens je aan de RVA hebt laten weten dat je een energie-intensief bedrijf bent. Je vult een verklaring op eer in dat je voldoet aan een van de bovenstaande voorwaarden. Dat doe je door het nieuwe formulier C 106 A – Energie in te vullen en te bezorgen aan het werkloosheidsbureau van de RVA dat bevoegd is voor de vestiging van je bedrijf waar je de tijdelijke werkloosheid wil toepassen. Dat doe je via e-mail of via aangetekende zending.

De aanvraag moet 5 kalenderdagen voor de kennisgeving verstuurd worden. De kennisgeving doe je minstens 3 kalenderdagen voor de eerste dag van tijdelijke werkloosheid, de dag van de kennisgeving niet inbegrepen. Voorzie dus zeker 8 kalenderdagen tijd. Eens je een ontvangstbevestiging van de RVA hebt gekregen, kan je de kennisgeving doen, zelfs al zijn de 5 kalenderdagen nog niet om.

De kennisgeving doe je via de portaalsite van de sociale zekerheid, alsof het om gewone economische werkloosheid gaat. In de opmerkingenzone vermeld je wel dat het gaat om ‘tijdelijke werkloosheid energie’.

Je doet naast de kennisgeving aan de RVA ook een kennisgeving aan je medewerkers en de ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging in je organisatie. Vergeet ook niet dat je per maand de eerste dag van tijdelijke werkloosheid moet melden aan de RVA. Dit doe je eveneens elektronisch via de portaalsite van de sociale zekerheid.

Wij doen de aanvraag voor jou! Neem contact met ons op via bpo.service@acerta.be of 016/24.56.88.

Hoe lang kan je de tijdelijke werkloosheid toepassen?

De tijdelijke werkloosheid energie kan je toepassen als een volledige schorsing, voor maximaal 4 weken. Na die 4 weken kan je meteen een nieuwe periode van 4 weken volledige schorsing starten, zonder dat je een verplichte werkweek moet starten. Je moet de periodes wel telkens per 4 weken aanvragen. Een gedeeltelijke grote schorsing (minder dan 3 arbeidsdagen per week of minder dan 1 arbeidsweek op twee weken) is mogelijk voor maximaal 3 maanden, ook zonder een verplichte werkweek.

Opgelet! Een gedeeltelijke kleine schorsing, waarbij je minstens 3 arbeidsdagen per week of meer dan 1 arbeidsweek per twee weken laat werken, is hier niet voorzien. Wens je op die manier tijdelijke werkloosheid toe te passen, dan kan je de klassieke economische werkloosheid aanvragen.

Deze variant van de economische werkloosheid is momenteel voorzien tot eind december 2022.

Moet je een aanvullende vergoeding betalen?

Net zoals het geval is bij economische werkloosheid, moet je voor elke dag van tijdelijke werkloosheid energie een aanvullende vergoeding of supplement betalen. Er wordt een minimaal bedrag van 6,22 euro opgelegd.  Zijn er sectorale cao’s of ondernemingscao’s van toepassing die de betaling van een supplement opleggen in geval van economische werkloosheid, dan zijn deze onverkort van toepassing op de tijdelijke werkloosheid energie. Je moet het bedrag eventueel wel optrekken naar de ondergrens van 6,22 euro. Wordt het supplement voor economische werkloosheid door een sectoraal fonds betaald, dan zal dat ook het geval zijn voor de dagen van tijdelijke werkloosheid energie.

De sectorale cao’s of ondernemingscao’s die iets zeggen over economische werkloosheid, bijvoorbeeld wat betreft een gelijkstelling voor de berekening van de eindejaarspremie, moet je lezen alsof er ook tijdelijke werkloosheid energie vermeld staat.

Wat betreft het recht op vakantiedagen en vakantiegeld in 2023, zijn de dagen van tijdelijke werkloosheid energie van rechtswege gelijkgesteld aangezien de economische werkloosheid dat is.

Wat ingeval van opzegging van de arbeidsovereenkomst?

Zowel jij als jouw medewerker kunnen de arbeidsovereenkomst opzeggen tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid energie.

Zegt je medewerker de arbeidsovereenkomst op vóór of tijdens de tijdelijke werkloosheid energie, dan blijft de opzeggingstermijn lopen tijdens de schorsing. Ga jij als werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen vóór of tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid energie, dan houdt de opzeggingstermijn evenwel op te lopen gedurende deze schorsing en wordt de opzeggingstermijn bijgevolg ook met dezelfde periode verlengd.

Bron:
Infoblad E5 ‘Bijzonder stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens economische oorzaken voor energie-intensieve bedrijven’, 1 oktober 2022, www.rva.be

Deel dit artikel