Het Federaal Actieplan voor het mentale welzijn van zelfstandigen
De mentale gezondheid van werknemers is van enorm groot belang en dit is zeker ook het geval bij zelfstandigen. Goed nieuws, want dankzij het Federaal Actieplan krijgt het mentale welzijn van zelfstandigen nu ook meer aandacht.
Zelfzorg bij zelfstandigen: te vaak taboe
Zowel starters als gevestigde ondernemers lopen vaak het risico hun eigen welzijn te verwaarlozen. Welzijn is natuurlijk zeer ruim:
- Je fysieke en mentale gezondheid;
- je sociaal leven;
- je financiële gemoedsrust;
- je mogelijkheid om te deconnecteren van je werk.
Klinkt herkenbaar? Je bent zeker niet alleen. De helft van de zelfstandigen geeft aan dat ze het erg druk hebben op het werk en dat ze (te) lange dagen maken. Het is belangrijk om alert te blijven en actie te ondernemen om overbelasting te vermijden.
Zelfzorg is van vitaal belang, maar blijkt vaak nog een taboeonderwerp onder zelfstandigen. Het bespreekbaar maken, laagdrempelige oplossingen voorzien en oplossingen bieden voor de mensen die echte problemen ervaren of die voelen dat ze in een bepaalde gevarenzone komen is essentieel om op maatschappelijk en individueel niveau ook het probleem van mentaal welzijn bij zelfstandigen aan te pakken. Acerta werkt voor meer dan 330.000 zelfstandigen en is daarom ook trekker en duwer bij de uitrol van het Federaal Actieplan voor Mentale Welzijn van Zelfstandigen.
Achtergrond van het actieplan
Het actieplan kwam er op voorstel van minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne. Het is onderdeel van een breder nationaal initiatief dat op 12 februari 2021 werd gelanceerd om stress en burn-out op de werkplek aan te pakken en de veerkracht van de Belgische bevolking te ondersteunen.
De belangrijke elementen van het actieplan
- De toegang tot professionele mentale gezondheidszorg verbeteren: Door meer psychologen beschikbaar te stellen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van ondernemers en zelfstandigen.
- Het stigma rond mentale gezondheid verminderen en zelfstandigen aan te moedigen hulp te zoeken indien nodig. Preventieve maatregelen om psychosociale risico's op de werkplek te verminderen, zoals trainingen voor zelfstandigen over stressmanagement, het bevorderen van een gezonde werk-privébalans en het identificeren van risicofactoren voor mentale gezondheidsproblemen.
Hoe zet Acerta het Actieplan om in de praktijk?
Acerta zet al langer in op het welzijn van zelfstandigen. Zo ontwikkelden we samen met IDEWE de allereerste zelfscan voor zelfstandigen. Zo krijgen zelfstandigen snel inzicht in hun mentale gezondheid én krijgen ze praktische tips om hun welzijn te verbeteren.
Het detecteren van stress of andere welzijnsgerelateerde problemen bij zelfstandigen is dus erg cruciaal. Sinds het begin van 2024 krijgen alle Acerta medewerkers die in nauw contact staan met zelfstandigen, een speciale opleiding. Het doel? Klanten sensibiliseren, informeren en indien nodig gratis doorverwijzen naar een welzijns-en/of financiële coach.
Zelf aan de slag met je welzijn?
Doe onze zelfscan en neem poolshoogte van je mentale gezondheid zodat je doelgericht aan de slag kan. Wil je ontdekken hoe je je financieel welzijn in balans brengt? Schrijf je dan zeker in voor het gratis webinar ‘financieel welzijn’ met financieel expert Stijn Derynck.
Geschreven door
Marketing Segment Manager