Op deze pagina
- Wat is een mobiliteitsbudget?
- Moet je kiezen tussen bedrijfswagen of loon? Is het mobiliteitsbudget een verplichting?
- Voor welke zaken kan een werknemer het mobiliteitsbudget inzetten?
- Is mobiliteitsbudget salaris? Hoeveel belasting geldt op het mobiliteitsbudget?
- Vervallen andere tussenkomsten voor woon-werkverkeer?
- Hoe kan je het mobiliteitsbudget berekenen?
- Is het mobiliteitsbudget ook voordelig voor jou als werkgever?
- Mobiliteitsbudget vs. mobiliteitsvergoeding
- Kan je een mobiliteitsbudget in een cafetariaplan zetten?
- Staat duurzame mobiliteit op de agenda?
Ook interessant
Op deze pagina
- Wat is een mobiliteitsbudget?
- Moet je kiezen tussen bedrijfswagen of loon? Is het mobiliteitsbudget een verplichting?
- Voor welke zaken kan een werknemer het mobiliteitsbudget inzetten?
- Is mobiliteitsbudget salaris? Hoeveel belasting geldt op het mobiliteitsbudget?
- Vervallen andere tussenkomsten voor woon-werkverkeer?
- Hoe kan je het mobiliteitsbudget berekenen?
- Is het mobiliteitsbudget ook voordelig voor jou als werkgever?
- Mobiliteitsbudget vs. mobiliteitsvergoeding
- Kan je een mobiliteitsbudget in een cafetariaplan zetten?
- Staat duurzame mobiliteit op de agenda?
Ook interessant
Hoe werkt een mobiliteitsbudget?
In 2019 werd het mobiliteitsbudget in het leven geroepen. Dit om werkgevers en werknemers op een flexibele manier te laten beslissen over woon-werkverkeer. En vooral ook in de hoop het aantal bedrijfswagens in ons land te verminderen. Deze aanpak lijkt stilaan wel te werken: elk jaar ruilen er meer en meer werknemers hun bedrijfswagen in voor een mobiliteitsbudget. Hoe werkt het precies? En hoe bereken je het budget? Tips van Acerta Consult!
Wat is een mobiliteitsbudget?
Deze regeling houdt in dat werknemers kunnen beslissen om afstand te doen van hun bedrijfswagen (die ze al hebben of waarvoor ze in aanmerking komen) in ruil voor een budget dat ze vrij kunnen besteden aan duurzame alternatieven.
Ze kunnen met andere woorden zelf kiezen of ze dat mobiliteitsbudget inzetten om elektrisch te rijden, de fiets te nemen, een deelwagen te gebruiken, op de bus of trein te stappen, … voor hun woon-werkverkeer. Maar ze kunnen het in bepaalde gevallen zelfs inzetten voor huisvestingskosten van hun woning.
Moet je kiezen tussen bedrijfswagen of loon? Is het mobiliteitsbudget een verplichting?
Het mobiliteitsbudget is geen verplichting: je moét het als werkgever niet aanbieden aan je personeel en je werknemers moeten het ook niet aanvaarden.
Voor welke zaken kan een werknemer het mobiliteitsbudget inzetten?
Het mobiliteitsbudget steunt op drie pijlers:
Pijler 1: een milieuvriendelijke wagen
Pijler 2: duurzame vervoermiddelen en -diensten
Pijler 3: een restsaldo
Bij pijler 2 gaat het om een fiets, een bus- of treinabonnement, een deelwagen, carpoolkosten, en zoveel meer. Een andere mogelijkheid is om het budget te gebruiken voor de huur, interesten en kapitaalaflossingen van een hypothecaire lening. Dit kan in twee gevallen:
-
De werknemer woont binnen een straal van 10 km van de werkplek
-
De werknemer werkt 60% van de arbeidstijd thuis, want in dat geval wordt de woonplaats ook als plaats van tewerkstelling gezien.
Is mobiliteitsbudget salaris? Hoeveel belasting geldt op het mobiliteitsbudget?
Het is vooral de bedoeling dat een werknemer het budget besteedt aan bijvoorbeeld een treinabonnement, een elektrische fiets of een deel van de huur of lening van de woning. Als er daarna toch nog geld overblijft, kan je medewerker vragen om dit restbedrag aan het eind van het jaar te storten.
De overheid beschouwt dit bedrag als beroepsinkomen dat vrijgesteld is van belastingen, maar werknemers betalen er wel een specifieke sociale zekerheidsbijdrage op van 38,07%.
Vervallen andere tussenkomsten voor woon-werkverkeer?
Zodra een werknemer een mobiliteitsbudget krijgt, ben je als werkgever niet meer verplicht om vergoedingen die je uitbetaalde voor woon-werkverkeer te geven. De verplichte fietsvergoeding bijvoorbeeld, wordt dan vervangen door het mobiliteitsbudget.
Er wordt enkel een uitzondering gemaakt voor werknemers die al minstens drie maanden vóór de aanvraag van het mobiliteitsbudget een bedrijfswagen combineerden met een vergoeding voor openbaar vervoer, fietsleasing, of fietsvergoeding.
Natuurlijk mág je als werkgever die vergoedingen sowieso wel blijven toekennen naast het mobiliteitsbudget, maar weet dan dat deze bedragen als loon beschouwd worden. En dan zijn er dus sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing op te betalen.
Hoe kan je het mobiliteitsbudget berekenen?
Het mobiliteitsbudget voor een werknemer is gebaseerd op de total cost of ownership (TCO) of totale jaarlijkse brutokost van de bedrijfswagen die ingeruild wordt of van de fictieve bedrijfswagen waarop de werknemer recht zou hebben.
Het mobiliteitsbudget bedraagt (in 2024) minimum 3.055 euro en maximum een vijfde van het totale brutoloon, met een absoluut maximum van 16.293 euro per kalenderjaar.
Hulp nodig bij het berekenen van het mobiliteitsbudget? Acerta ontwikkelde een handige calculator.
Is het mobiliteitsbudget ook voordelig voor jou als werkgever?
De invoering van een mobiliteitsbudget in je bedrijf is budgettair neutraal. Werknemers ondervinden er geen financieel nadeel van en jij als werkgever ziet de loonkosten niét stijgen. Een win-winoplossing dus!
Daarnaast mag je niet vergeten dat je ook op andere vlakken er voordeel van ondervindt. Denk maar aan:
-
Tevreden werknemers
Werknemers vinden het vaak fijn om inspraak te krijgen in de samenstelling van hun loonpakket. En als zij tevreden zijn, zijn ze productiever, en meer betrokken bij je bedrijf.
-
Goed voor je bedrijfsimago
Duurzame mobiliteit is een belangrijk item op de agenda in onze maatschappij, dus je springt maar beter mee op de kar. Zo optimaliseer je je employer branding, ook ten opzichte van concurrenten.
Mobiliteitsbudget vs. mobiliteitsvergoeding
Een mobiliteitsvergoeding is een geldsom die je als werkgever uitbetaalt aan je werknemer voor privéverplaatsingen. Als je al dergelijke mobiliteitsvergoeding toekende aan je personeel kan je eenvoudig overstappen op het mobiliteitsbudget.
Het mobiliteitsbudget heeft immers wel voordelen ten opzichte van de mobiliteitsvergoeding:
-
Het brutobedrag van het mobiliteitsbudget ligt hoger
-
De werknemers heeft veel meer keuzes met dit budget
Kan je een mobiliteitsbudget in een cafetariaplan zetten?
Het mobiliteitsbudget bestaat naast het cafetariaplan en maakt er dus geen deel van uit. Maar je kan natuurlijk heel wat mobiliteitsoplossingen aanbieden aan je werknemer via een cafetariaplan.
Jij kiest als werkgever dan welke opties je geeft en werknemers bepalen op basis van hun persoonlijke situatie wat zij het handigst vinden: een bedrijfswagen, fietsleasing, een parkeerabonnement, … Zowel een mobiliteitsbudget als een cafetariaplan zijn financieel interessant voor je organisatie.
Staat duurzame mobiliteit op de agenda?
Een duurzaam mobiliteitsplan uitwerken, dat is in deze tijden een must voor elk bedrijf. Of je nu een mobiliteitsbudget, een cafetariaplan of een andere oplossing wil aanbieden aan je personeel, bij Acerta staan we je bij met praktisch, fiscaal en juridisch advies.