Jobstudenten aanwerven. Dit zijn de spelregels.
Door de heropstart laat je je vaste werknemers terugkeren naar de werkvloer en wens je mogelijks ook jobstudenten in te zetten als extra werkkrachten om van je heropstart een succes te maken. Je kan bovendien genieten van een gunstige RSZ en fiscale regeling als je de nodige spelregels naleeft. We lijsten de aandachtspunten bij het aanwerven en tewerkstellen van studenten voor je op.
Zeg niet zomaar jobstudent tegen elke student
Niet elke student kan aan de slag als jobstudent. Wil je genieten van de gunstige RSZ en fiscale regeling, dan moet de jongere een regelmatige student zijn. Studeren moet het hoofdstatuut zijn. Studeren in avondschool of via een andere vorm van onderwijs met beperkt leerplan komen niet in aanmerking. Studenten die zich bevinden in een stelsel van alternerend werken en leren komen eventueel wel in aanmerking als jobstudent, op voorwaarde dat ze geen werkloosheids- of inschakelingsuitkering ontvangen.
Ook de leeftijd van de student is van belang. Hij moet minstens 15 jaar oud zijn én de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs hebben gevolgd. In de andere gevallen geldt een minimumleeftijd van 16 jaar.
Verder kan de student bij je aan de slag buiten de uren waarop hij een theoretische of praktische opleiding volgt. In principe bedraagt de normale arbeidsduur gemiddeld 8 uur per dag met een maximum van 38 uur per week, al kan je sector hierop een uitzondering voorzien. Algemeen geldt wel dat de jobstudent maximum 475 uren per kalenderjaar mag werken om het gunstige RSZ en fiscaal statuut te behouden.
Arbeidsovereenkomst voor studenten
Je moet met je student een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor studentenarbeid sluiten en dit ten laatste op het ogenblik dat de student in dienst treedt. Deze overeenkomst wordt voor bepaalde duur gesloten, met een maximum van 12 maanden.
De student verbindt zich ertoe tegen loon arbeid te verrichten onder jouw gezag. Zorg er ook voor dat je je jobstudenten een kopie van het arbeidsreglement bezorgt en hen een ontvangstbewijs laat ondertekenen.
Voor jobstudenten is nog een proef mogelijk. De eerste drie dagen worden altijd als proeftijd beschouwd, zelfs indien dit niet expliciet in de overeenkomst wordt voorzien. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het om werkelijk gewerkte dagen gaat, en dus niet over kalenderdagen. Heb je een student in dienst die enkel op zaterdagen werkt? Dan gelden de eerste drie zaterdagen als proefperiode. Als tijdens deze korte proefperiode zou blijken dat je niet tevreden bent over het werk van je jobstudent, dan kan je de studentenovereenkomst stopzetten, zonder opzegtermijn of - vergoeding.
Je jobstudent heeft recht op minstens het sectorale baremaloon en je moet ook tussenkomen in het woon-werkverkeer.
RSZ en fiscaal gunstregime
Als al deze voorwaarden voldaan zijn, zijn deze prestaties voor de 475 uren op jaarbasis onderworpen aan 8,13% solidariteitsbijdragen. Van dit percentage is 2,71 % ten laste van student en 5,42 % voor jou. Dit contingent kan volledig en in overleg met jou vrij opgenomen worden. Het is aan te raden het aantal uren dat je jobstudent er elders misschien al heeft opzitten na te gaan vooraleer de studentenovereenkomst te sluiten. Werkt de student meer uren? Dan betaal je de gewone sociale zekerheidsbijdragen.
Wat bij ziekte, een arbeidsongeval en feestdagen?
Een werknemer die ziek is, heeft in principe recht op gewaarborgd loon. Of dat voor je student ook het geval is, zal afhankelijk zijn van zijn statuut als arbeider of bediende en de duurtijd van de arbeidsovereenkomst.
Een student-arbeider heeft pas recht op gewaarborgd loon bij ziekte als hij op het moment dat hij ziek wordt tenminste één maand ononderbroken in dienst was. We tellen dit van dag tot dag. Een student-bediende heeft daarentegen wel onmiddellijk recht op gewaarborgd loon, zelfs vanaf de eerste dag ziekte. We moeten hierbij wel het onderscheid maken tussen bedienden met een contract van minder dan drie maanden en bedienden met een langer contract of een contract van onbepaalde duur. Een bediende wiens contract maar is afgesloten voor minder dan drie maanden, valt onder dezelfde regels als de arbeiders. In de praktijk zijn veel studenten maar aangeworven voor een maand of enkele maanden. Zij hebben dan geen recht op gewaarborgd loon bij ziekte, of pas na het verstrijken van één maand dienst.
Je bent ook verplicht om een arbeidsongevallenverzekering te sluiten voor jobstudenten, opdat je student beschermd is wanneer hem een arbeids(weg)ongeval overkomt.
Valt er een feestdag in de periode dat de student bij jou aan de slag is, dan mag die thuis blijven en betaal je een feestdagloon. Werkt de student deeltijds, dan zal je enkel de feestdag die samenvalt met zijn uurrooster moeten betalen.
Indien de feestdag valt in een periode van de schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst (bv. ziekte), is het recht op feestdagloon afhankelijk van de oorzaak van de schorsing. Daarnaast is er een recht op feestdagloon voor de feestdagen die vallen binnen de 30 dagen na het begin van de schorsing. Dit is bijvoorbeeld zo voor ziekte. Het recht is beperkt tot loon voor de feestdagen die vallen binnen de 14 dagen na bijvoorbeeld kort verzuim of tijdelijke overmacht.
Wanneer een feestdag valt na het einde van de arbeidsovereenkomst, kan de student in veel gevallen nog een feestdagloon genieten. Dit recht is afhankelijk van de periode gedurende dewelke de student in dienst was in je onderneming.