Terug naar overzicht

Leeft het recht op deconnectie echt of alleen op papier?

Om in orde te zijn met de Arbeidsdeal word je als werkgever verondersteld om met medewerkers afspraken te maken over het recht op deconnectie. Uit de Talent Pulse-bevraging die Acerta en Stepstone voor de zomer onder werknemers organiseerden, bleek dat nog heel wat van hen geen idee heeft van specifieke richtlijnen over deconnectie. Richtlijnen opstellen is niet de echte uitdaging, de echte uitdaging is: wélke richtlijnen en vooral, hoe ervoor zorgen dat ze werken?

Geen mentaal welzijn zonder deconnectie

Deconnectie gaat over het kunnen loskoppelen van het werk, iets wat we allemaal af en toe nodig hebben. Richtlijnen over deconnectie gaan dus eigenlijk over mentaal welzijn en daarmee aan de slag gaan, begint bij meten. Als Acerta werkgevers- en werknemersbevragingen naast elkaar legt, dan blijkt daaruit dat werkgevers het mentale welzijn van hun werknemers vaak positiever inschatten dan de werknemers zelf. Nochtans, eerder dan op buikgevoel af te gaan, is het belangrijk om een accuraat zicht te hebben op hoe met jouw medewerkers gaat. Want mentaal welzijn speelt een belangrijke rol in iemands motivatie, prestaties en retentie.

Mentaal welzijn is nu al een veelbesproken hr-topic, maar er echt mee aan de slag gaan is nog altijd niet vanzelfsprekend. Ook al is het geen exacte wetenschap, er zijn wel degelijk parameters die samen een betrouwbare barometer afleveren over mentaal welzijn. Het is met die concrete informatie dat je kan bepalen welke acties te nemen en – even belangrijk! – welke acties inderdaad succesvol zijn.

Concrete afspraken maken gelukkige collega’s

Terug naar de Arbeidsdeal. Formele afspraken rond deconnectie hebben, zoals de wetgeving het voorschrijft, is van geen tel als jouw mensen er geen weet van hebben, als de afspraken niet ‘leven’. Om deconnectie niet alleen op papier te hebben staan, maar om het te verankeren in jouw bedrijfscultuur, zijn jouw leidinggevenden sleutelfiguren. Want het zijn zij die afspraken op ondernemingsniveau kunnen vertalen naar jouw mensen op de werkvloer. Dat begint inderdaad met concrete richtlijnen, maar wat erna komt is even belangrijk: zelf het goede voorbeeld geven en waken over de naleving van wat is afgesproken.

Begin bij het begin:

Meet hoe het staat met het mentaal welzijn van jouw medewerkers.

Geschreven door

Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels