Loonnorm 2023-2024 : KB legt vast op 0%
Op 26 mei verscheen het koninklijk besluit dat de loonnorm van 0% voor de periode 2023-2024 vastlegt.
De loonnorm: wat en waarom?
De centrale raad voor het bedrijfsleven, de CRB, bekijkt om de twee jaar de verwachte evolutie van de loonkosten in Duitsland, Frankrijk en Nederland en stelt op basis daarvan een verslag op over de loonkostontwikkeling in die landen.
Onze buurlanden zijn drie belangrijke handelspartners voor ons. Het is dan natuurlijk belangrijk dat onze economie ook competitief blijft ten opzichte van die landen. Als de loonkosten hier in België veel sneller stijgen dan die in onze buurlanden, maakt ons dat een minder interessante handelspartner wat uiteindelijk z’n weerslag zal hebben op de werkgelegenheid hier in België.
Dat verslag is het begin
Met dat verslag zijn de sociale partners aan de slag gegaan. Zij hadden de opdracht om op basis van dat verslag de maximale marge voor de stijging van de loonkosten, anders gezegd de loonnorm, vast te leggen voor de komende twee jaar. Zij vonden geen consensus over die maximale marge en dus moest de regering tussenkomen. Eind november 2022 kwam er dan een akkoord uit de bus. De loonnorm werd vastgelegd op 0% voor de jaren 2023-2024. Dat akkoord moest nog bekrachtigd worden via Koninklijk Besluit en dat gebeurde midden mei 2023.
Wat betekent 0%?
0% betekent dat de lonen niet mogen stijgen t.o.v. 2021-2022. Helemaal niet? Jawel, de index zoals voorzien in de sectoren (en de ondernemingen) moet nog steeds toegepast worden. Bestaande systemen van baremieke verhogingen binnen de bedrijven, mogen verder toegepast worden. Concreet zijn dat de bestaande verhogingen bepaald in functie van anciënniteit, leeftijd, gewone promoties of individuele categoriewijzigingen voorzien in jouw sector- en/of ondernemingscao(‘s).Ook bijvoorbeeld de bonus i.k.v. CAO 90 of een eenmalige innovatiepremie kan verder uitgekeerd worden.
Je hebt deze periode dus een heel beperkte marge om je loonbeleid te individualiseren. Wat je in deze periode niet kan doen, is het toekennen van nieuwe voordelen (zoals maaltijd- of ecocheques) of nieuwe premies en toeslagen in het leven roepen (zoals een ploegenpremie of eindejaarspremie). Voordelen die je in 2021 of 2022 toegekende, mag je wel verder toekennen. Het overschrijden van de loonnorm kan aanleiding geven tot een administratieve boete.
In het loonakkoord van de Regering einde november, werd ook beslist een eenmalige koopkrachtpremie toe te staan, die kan oplopen tot 750 euro in gevallen van uitzonderlijke winst of goede resultaten in de onderneming. Die telt ook niet mee voor het bepalen van de loonnorm.
Wil je daar graag meer over weten, lees dan zeker ons artikel.
En nu?
De sectoren zijn bezig of starten hun onderhandelingen op wat betreft de loon -en arbeidsvoorwaarden voor de jaren 2023-2024. We verwachten dat in een heel aantal sectorale akkoorden de koopkrachtpremie behandeld zal worden en raden daarom ook aan te wachten op het sectorale akkoord van de sector waartoe je behoort.
Bron:
Koninklijk besluit van 13 mei 2023 tot uitvoering van artikel 7, § 1, van de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen, BS 26 mei 2023, bl. 50369.