Terug naar overzicht

Aanpassingsvermogen: de belangrijkste vaardigheid op de werkvloer

De werkplek van de toekomst vraagt om een divers pakket aan vaardigheden. Bedrijven moeten zich voortdurend aanpassen: aan veranderingen in technologie, aan marktontwikkelingen, maar ook aan personeelsbehoeften. Dat vraagt om werknemers die niet alleen over de juiste expertise beschikken, maar ook vlot in denken en handelen kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. 9 op de 10 bedrijven bevestigt dat het aanpassingsvermogen van hun werknemers belangrijker is geworden. Wat maakt deze soft skill nu zo belangrijk? En hoe kunnen organisaties hierop inzetten?

Wat houdt aanpassingsvermogen in en waarom is het cruciaal?

Aanpassingsvermogen is het vermogen om effectief te reageren op, om te gaan met en zich te ontwikkelen in veranderende, onzekere of nieuwe werksituaties. Uit onze onderzoekscijfers blijft dat werkgevers dit steeds belangrijker vinden, voornamelijk om deze drie kernredenen:

  1. Arbeidskrapte en mismatch op de arbeidsmarkt: Door een tekort aan geschikt personeel zullen de taken en verantwoordelijkheden van werknemers sterker gaan variëren. Het wordt belangrijk voor bedrijven om hen breder te kunnen inzetten.
  2. Snel veranderende klantbehoeften: Consumenten verwachten vaker oplossingen op maat en snellere service.
  3. Groei in een concurrerende omgeving: Ondernemingen die wendbaar blijven, kunnen zich sneller aanpassen aan economische en maatschappelijke veranderingen, en behouden zo hun concurrentiepositie.

Hoe beoordelen?

In onze panelbevraging geeft 9 op de 10 bedrijven aan dat het aanpassingsvermogen van werknemers aan nieuwe situaties en tools de afgelopen jaren belangrijker is geworden. Opvallend: slechts 1 op de 10 werkgevers meet dat aanpassingsvermogen ook daadwerkelijk.

Verder blijkt dat organisaties peilen naar het aanpassingsvermogen tijdens het sollicitatiegesprek, in de vacatureteksten of via een assessment center, en dat anderen dit nog van plan zijn in de toekomst. Dit suggereert dat bedrijven echt op zoek zijn naar toekomstgerichte veerkracht.

Bedrijven die het belang van aanpassingsvermogen erkennen, merken dat werknemers die zich snel kunnen aanpassen makkelijker integreren in nieuwe functies.

Hoe versterken bedrijven het aanpassingsvermogen van werknemers?

Hoewel bedrijven het vermogen om je aan te passen als een essentiële competentie beschouwen, biedt slechts 44% van de organisaties vandaag al diverse opleidingsinitiatieven aan om dit te versterken. 48% wil in de toekomst wel dergelijke opleidingsmogelijkheden voorzien.

Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die de ontwikkeling van aanpassingsvermogen faciliteren:

  • 67% van de werkgevers erkent het belang van duidelijke communicatie rond veranderingen en verwachtingen.
  • 58% onder hen benadrukt het belang van goede ondersteuning door leidinggevenden.
  • 44% vindt het belangrijk om een positieve blik op verandering te stimuleren bij werknemers.

Toekomstperspectief

Het mag duidelijk zijn: de arbeidsmarkt is voortdurend in verandering en aanpassingsvermogen zal dus steeds belangrijker worden. Bedrijven die erin slagen om een cultuur van flexibiliteit te bevorderen en hun werknemers actief ondersteunen in de ontwikkeling van aanpassingsvermogen, zullen beter voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen en kansen.

Aan de slag gaan met aanpassingsvermogen

Ontdek de verschillende mogelijkheden en laat je bijstaan door onze experten, of download onze whitepaper voor meer informatie. 

Geschreven door

Jochen Bessemans

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels