Pensioenhervorming: federale regering bereikt akkoord
De vergrijzing van de Belgische bevolking vormt een maatschappelijke uitdaging. De federale regering is op 10 juli 2023 tot een akkoord gekomen over de pensioenhervorming: een nieuw pakket aan maatregelen om de financiële houdbaarheid van het pensioenstelsel te verbeteren. Het nieuwe pakket is een aanvulling op de pensioendeal van 2022 en de begrotingsmaatregelen van 2023.
Update 16 mei 2024.
De wet van 24 april 2024 houdende de hervorming van de pensioenen is op 16 mei 2024 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
Wijzigingen tweede pensioenpijler
De belangrijkste maatregel die een impact heeft op werkgevers is de verdubbeling van de bijzondere socialezekerheidsbijdrage die moet betaald worden op de zeer hoge aanvullende pensioenen (de zogenaamde "Wijninckx-bijdrage"). Deze bijdrage moet enkel worden betaald als het wettelijk en aanvullend pensioen samen het maximale wettelijke ambtenarenpensioen overschrijdt en wordt tegen 2028 opgetrokken van 3 naar 6 procent.
Pensioenbonus: langer werken moet lonen
Daarnaast werd beslist dat de pensioenbonus, de bonus die uitbetaald wordt aan wie nog niet (vervroegd) met pensioen gaat, netto zal worden uitbetaald (en niet bruto).
Werknemers kunnen kiezen om de bonus in één keer uitbetaald te krijgen. Die eenmalige uitkering kan oplopen tot 33.975 euro netto als je 3 jaar langer werkt dan de datum waarop je vervroegd met pensioen mag gaan.
Enkel wie minstens zes maanden langer werkt, heeft recht op (een deel van) de pensioenbonus. Voor personen met een lange loopbaan zal de pensioenbonus toegekend per extra gewerkt jaar gelijk zijn aan de pensioenbonus die in de algemene regeling toegekend wordt voor het 3e extra gewerkte jaar.
De teller voor de pensioenbonus begint steeds te lopen vanaf 1 januari. De maatregel gaat in vanaf 1 juli2024, wat in de praktijk betekent dat de eerste pensioenbonussen vanaf begin 2025 kunnen worden uitgekeerd.
Gelijkstelde periodes voor minimumpensioen
In het kader van de Pensioendeal van de zomer van 2022 werd al beslist dat je effectief 20 jaar gewerkt moet hebben én de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd (momenteel 65 jaar, tegen 2030 wordt die opgetrokken naar 67 jaar) moet hebben bereikt om recht te hebben op een minimumpensioen.
Om rekening te houden met loopbaanverschillen tussen mannen en vrouwen, werd er bijkomend beslist dat bovenop de voorziene gelijkgestelde periodes ook volgende periodes als effectief gewerkt zullen worden beschouwd:
- preventieve werkverwijdering;
- (omgezette) moederschapsrust;
- geboorteverlof;
- adoptieverlof;
- pleegouderverlof;
- thematische verloven;
- tijdskrediet (palliatieve zorgen en zorg voor kind met een beperking);
- tijdelijke werkloosheid.
Wijzigingen ambtenarenpensioenen
Voor gepensioneerde ambtenaren komt er een plafonnering van de zogenoemde perequatie. De ambtenarenpensioenen zullen, bovenop de index, per jaar maar met maximum 0,3 procent van het totale ambtenarenpensioen kunnen stijgen.
Investeer in duurzame loopbanen
Benieuwd naar hoe jouw organisatie kan profiteren van duurzame loopbanen en werknemers langer in dienst kan houden? Ontdek onze whitepaper over duurzame loopbanen en leer hoe je je werknemers stimuleert om langer te blijven werken.
Geschreven door
Juridisch adviseur