Sanctie bij onterecht toepassen tijdelijke werkloosheid: RVA verandert geweer van schouder
Pas je tijdelijke werkloosheid toe die niet aanvaard wordt door de RVA, dan worden de uitkeringen teruggevorderd. De RVA zal dat niet meer bij je medewerker doen, maar wel bij jou als werkgever.
Doet zich een situatie voor waardoor je medewerker tijdelijk zijn job niet meer kan doen, dan kan je in bepaalde gevallen beroep doen op tijdelijke werkloosheid. Jij betaalt dan geen loon en je medewerker ontvangt voor alle dagen van tijdelijke werkloosheid een uitkering van de RVA van 65 procent van het gemiddeld geplafonneerd brutoloon (begrensd op 3075,04 euro – let wel, voor de dagen van tijdelijke werkloosheid energie bedraagt de uitkering 70 procent van maximaal dat bedrag). Zo kan je bijvoorbeeld tijdelijke werkloosheid toepassen wanneer het weer te slecht is om te werken of wanneer je door een daling aan bestellingen minder moet gaan produceren.
Stelt de RVA bij een controle vast dat je de tijdelijke werkloosheid onterecht toepaste, dan is er geen recht op uitkeringen. Tot voor kort werden de uitkeringen teruggevorderd bij je medewerkers. Wanneer je onterecht tijdelijke werkloosheid hebt toegepast, moet je alsnog het loon voor die dagen betalen aan de betrokken medewerkers.
Deze maatregel werd uiteindelijk eind 2022 voor onbepaalde tijd verlengd. Dus ook in 2023 en in de komende jaren, zal de RVA, als u gebruik hebt gemaakt van tijdelijke werkloosheid zonder dat dit door de RVA als gegrond wordt beschouwd, van u als werkgever kunnen terugvorderen wat volgens de bovengenoemde voorwaarden onverschuldigd werd betaald.
Bron:
- Wet 30 juli 2022 houdende diverse bepalingen inzake tijdelijke werkloosheid (1), BS 28 september 2022
- Programmawet van 26 december 2022, BS 30 december 2022