Sociale partners bereiken akkoord over welvaartsenveloppe
Op maandag 19 april werden de sociale partners het op de valreep eens over een aanpassing van de zogenaamde welvaartsenveloppe. Wat is de welvaartsenveloppe? Waarom is het belangrijk? En wat is er precies afgesproken?
Wat is de welvaartsenveloppe ?
De welvaartsenveloppe is een budget dat de regering vrijmaakt om de sociale uitkeringen te verhogen. Het gaat om een budget van 700 miljoen euro voor de periode 2021-2022. Deze verhogingen staan los van de aanpassing van de uitkeringen als gevolg van een indexatie.
De sociale partners kunnen aan de hand van dit budget afspraken maken rond een aanpassing van de uitkeringen in de vorm van verhogingen van bijvoorbeeld minimumuitkeringen of specifieke accenten leggen
Waarom is dit akkoord belangrijk?
Dit akkoord over de welvaartsenveloppe is belangrijk voor iedereen met een uitkering waarvoor er een aanpassing zal gebeuren (los van de indexatie) vanaf 1 juli.
Daarnaast zijn de onderhandelingen over de aanpassing van de welvaartsenveloppe onlosmakelijk verbonden met de onderhandelingen rond de loonmarge. Om de loonmarge te bepalen hebben de sociale partners nog tijd tot 1 mei.
Wat is het proces?
De besprekingen rond de verdeling van de welvaartsenveloppe worden om de twee jaar gevoerd. Als er geen akkoord is, dan doet de regering een verdelingsvoorstel. Aangezien de onderhandelingen voor de periode 2021-2022 niet wilden vlotten, heeft de regering de dossiers ‘welvaartsenveloppe’ en ‘loonmarge’ losgekoppeld, zodat de knoop ontward kan worden via deelakkoorden.
Wat is er afgesproken?
De verhogingen gaan in vanaf 1 juli en situeren zich op verschillende vlakken:
- Een aanpassing van de minimumuitkeringen werkloosheid
- volledig werklozen: samenwonenden met 2 %, alleenstaanden met 2,4 % en gezinshoofden met 3,5 %
- tijdelijk werklozen: met 3,5 %
- Een aanpassing van de pensioenen met 2 %
- deze verhoging met 2 % staat los van de reeds eerder toegezegde verhoging van de laagste pensioenen
- Aanpassing van het vakantiegeld voor mensen met pensioen of langdurig ziek
- Aanpassing van de minimum ziekte- en invaliditeitsuitkeringen
- gezinshoofden: 2,5 %
- andere minimumuitkeringen: 2 %
Kies voor een flexibel loonbeleid
Flexibel verlonen, ook gekend als het cafetariaplan, wint aan populariteit. Met een flexibel loonbeleid zet je gericht in op medewerkerstevredenheid en trek je nieuw talent vlotter aan. Plus: een cafetariaplan is ook voor kmo’s een haalbare kaart. Acerta geeft je de nodige informatie en tools.
Geschreven door
domeinverantwoordelijke kenniscentrum