Vorige

Uitbreiding geboorte-, adoptie- en pleegouderverlof vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 hebben je medewerkers recht op méér geboorteverlof, adoptieverlof en pleegouderverlof. Aan het aantal dagen waarop je hun loon moet doorbetalen, verandert niets. Hoe zit dit in elkaar?

Geboorteverlof

Op 1 januari 2023 gaat de verdere uitbreiding in van het geboorteverlof voor vaders en meeouders. De vorige uitbreiding dateert van 1 januari 2021: toen werden de tien dagen geboorteverlof met vijf dagen verhoogd tot in totaal 15 dagen. Voor de geboortes vanaf 1 januari 2023 wordt dit aantal nogmaals verhoogd met vijf dagen en wordt het totaal zo op twintig dagen gebracht.

Ook deze bijkomende dagen geboorteverlof kan je medewerker opnemen binnen de vier maanden vanaf de dag van de bevalling.

Je medewerker heeft recht op zijn normale loon voor de eerste drie dagen van zijn geboorteverlof. Voor de resterende dagen van het geboorteverlof (vanaf 1 januari 2023 gaat het dus om 17 dagen) heeft je medewerker recht op een uitkering van zijn ziekenfonds.

Adoptieverlof

Als je medewerker een minderjarig kind adopteert, mag hij adoptieverlof opnemen om voor dat kind te zorgen.

Het adoptieverlof bestaat uit:

  • enerzijds een individueel krediet per adoptieouder, van maximum zes weken (bij kinderen met een handicap en bij gelijktijdige adoptie van meerdere minderjarige kinderen gelden bijzondere regels), en
  • anderzijds een bijkomend krediet te verdelen onder de adoptieouders.

Het is dit bijkomend krediet dat verhoogt vanaf 1 januari 2023. Die verhoging kadert in het volgende groeipad:

  • het bijkomend krediet bedraagt één week vanaf 1 januari 2019;
  • het bijkomend krediet bedraagt twee weken vanaf 1 januari 2021;
  • het bijkomend krediet bedraagt drie weken vanaf 1 januari 2023;
  • het bijkomend krediet bedraagt vier weken vanaf 1 januari 2025;
  • het bijkomend krediet bedraagt vijf weken vanaf 1 januari 2027.

Om te weten hoeveel het bijkomend krediet bedraagt, moet je kijken naar de datum waarop je medewerker het adoptieverlof aanvraagt. Het bijkomend krediet bedraagt dus drie weken voor aanvragen vanaf 1 januari 2023, op voorwaarde dat het aangevraagde adoptieverlof ten vroegste van start gaat op 1 januari 2023.

Voorbeeld:

Je medewerker zal, samen met zijn partner die voor een andere werkgever werkt, een minderjarig kind adopteren op 1 maart 2023. Je medewerker wilt vanaf die datum adoptieverlof opnemen, en vraagt dit bij je aan op 9 januari 2023. Je medewerker beslist, in samenspraak met zijn partner, om niet enkel zijn volledig individueel krediet op te nemen, maar ook het volledig bijkomend krediet. Je medewerker zal dus (maximaal) 9 weken adoptieverlof kunnen opnemen, en zijn partner maximaal 6 weken. Je medewerker moet je ten laatste op het ogenblik waarop het adoptieverlof ingaat, een verklaring op eer bezorgen waarin wordt vastgelegd dat het bijkomend krediet aan hem (en niet aan zijn partner) wordt toegewezen.

Tijdens de eerste drie kalenderdagen van zijn adoptieverlof heeft je medewerker recht op het behoud van zijn normaal loon, en moet je hem dus doorbetalen.

Tijdens de resterende duur van het adoptieverlof ontvangt je medewerker geen loon, maar heeft hij recht op een uitkering van zijn ziekenfonds.

Pleegouderverlof

Je medewerker die een minderjarig kind in zijn gezin onthaalt in het kader van langdurige pleegzorg, heeft recht op pleegouderverlof om voor dit kind te zorgen.

Net als het adoptieverlof, bestaat het pleegouderverlof uit:

  • enerzijds een individueel krediet per pleegouder, van maximum 6 weken (ook hier gelden bijzondere regels bij kinderen met een handicap en bij gelijktijdig onthaal van meerdere minderjarige kinderen),
  • anderzijds een bijkomend krediet te verdelen onder de pleegouders.

Dat bijkomend krediet evolueert in de periode 2019-2027 volgens hetzelfde groeipad als dat waarin is voorzien voor het adoptieverlof.

Om te weten hoeveel het bijkomend krediet bedraagt, moet ook hier worden gekeken naar de datum van de aanvraag van het pleegouderverlof. Het bijkomend krediet bedraagt dus drie weken voor aanvragen vanaf 1 januari 2023, op voorwaarde dat het aangevraagde pleegouderverlof ten vroegste start op 1 januari 2023.

Tijdens de eerste drie kalenderdagen van zijn pleegouderverlof heeft je medewerker recht op het behoud van zijn normaal loon, en moet je hem dus doorbetalen.

Tijdens de rest van het pleegouderverlof ontvangt je medewerker geen loon, maar heeft hij recht op een uitkering van zijn ziekenfonds.

Bron: art. 30, 30ter en 30sexies van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Deel dit artikel