Verlonen: niet alleen geld telt
Je medewerkers verlonen en belonen, hoe doe je dat precies? Uit onderzoek van Universiteit Gent blijkt dat het aanbieden van telewerk de honger naar een loonsverhoging remt. Verloning hoeft eigenlijk niet alleen uit ‘geld’ te bestaan, dat bewijst ook onderzoek van Acerta bij meer dan 2000 werknemers. We geven je tips voor een beter en motiverend loonbeleid.
Voordelen zijn welkom
Een derde van de werknemers geeft graag invulling aan zijn loonsverhoging door toekenning van voordelen. Vooral extralegale vakantiedagen (58%), pensioensparen (41%) en de bedrijfswagen (41%) zijn gegeerde voordelen. Een duidelijk signaal dat niet alleen geld telt.
Figuur 1: Top vijf gewenste voordelen van werknemers die een loonsverhoging door toekenning van voordelen willen
De basis van je loonbeleid
Uit hetzelfde onderzoek van Acerta blijkt dat 34% van de werknemers het loonbeleid van zijn werkgever niet motiverend vindt. Niet geheel verrassend, want ook 45% van de Belgische werknemers weet niet op basis van welke criteria zijn werkgever het loon bepaalt. Transparante communicatie zal cruciaal zijn in een eerste stap naar een motiverend loonbeleid. Daarnaast is het ook belangrijk dat het loonbeleid rechtvaardig en redelijk aanvoelt. Een goede hr-structuur met een functie-of rollenhuis is dus een must.
Keuzemogelijkheden verhogen autonomie
Als bedrijf kan je inspelen op de individuele behoeften van je medewerkers door keuzemogelijkheden te voorzien in je loonbeleid. Die keuzevrijheid kan je bijvoorbeeld inbouwen via een cafetariaplan. Doordat je je medewerkers de mogelijkheid geeft om keuzes te maken, verhoog je hun autonomie, en dat werkt op zich weer motiverend.
Naast de pijler ‘autonomie’, zijn er ook nog de pijlers ‘betrokkenheid’ en ‘competentie’ die bijdragen tot gemotiveerde en gelukkige medewerkers. Zo worden collectieve bonussen door 53% van de werknemers als motiverend ervaren en zou 28% leerbereidheid als bepalende factor willen zien voor zijn verloning.
Hybride werken niet meer weg te denken
Bijna negen op de tien (87%) van de werknemers is gewonnen voor het hybride werkmodel: een combinatie van thuiswerk en werken op kantoor. Ook werkgevers zijn voorstander van hybride werken, dat bleek uit een eerdere panelbevraging van Acerta. Het aanbieden van thuiswerk is dan ook een niet te onderschatten troef, die je ook kan inzetten als alternatieve vorm van opslag, volgens het eerder vermelde onderzoek van UGent. Er is wel nog werk aan de winkel, want in meer dan de helft van de bedrijven is er geen thuiswerkbeleid aanwezig, waardoor ze ook niet optimaal de voordelen van een hybride werkorganisatie kunnen omarmen. Tijd voor actie!
Vereenvoudig de stap naar een hybride werkcontext met onze digitale tool Connect HR Office. In Connect HR Office zijn er meer dan 70 gratis templates beschikbaar die up-to-date gehouden worden met de wetgeving. Vind je toch geen geschikte template? Dan kan je je eigen thuiswerkbeleid opmaken in de tool. Met slechts één druk op de knop personaliseer je het thuiswerkbeleid op maat van elke werknemer. Zij kunnen vervolgens het (nieuw) thuiswerkbeleid digitaal ondertekenen met itsme ® of eID. Zowel je werknemers als je hr-verantwoordelijke kunnen het document steeds digitaal raadplegen. Lekker makkelijk!
De weg naar een transparant en concurrentieel loonbeleid
Hoe maak je werk van een transparant en concurrentieel loonbeleid? Dat kan je met Salary Benchmark. Met deze applicatie ontdek je snel of jouw verloning competitief is in de markt. Dankzij betrouwbare data van meer dan 600 functies (inclusief bedrijfswagen en forfaitaire netto onkosten) krijg je kennis over wat gangbaar is voor een bepaalde functie. Een handige en betrouwbare manier om je verloningsstrategie op punt te zetten.
Geschreven door
Senior Consultant